Η Ένωση Γονέων Αγίου Νικολάου για τα προβλήματα στα σχολεία
ένα από τα σχολεία του δήμου Αγίου Νικολάου

Η Ένωση Γονέων Δήμου Αγ. Νικολάου διοργάνωσε πρόσφατα την ετήσια γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συνέλευση συζητήθηκαν θέματα του γονεϊκού κινήματος, με κυρίαρχο ζήτημα να αναδεικνύεται

αυτό των κτιριακών υποδομών (ελλείψεις νέων σχολικών κτιρίων, ελλιπής συντήρηση στο υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό και λοιπά προβλήματα μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας) που σ’ αρκετές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια των μαθητών ιδιαίτερα των μικρότερων και πιο ευάλωτων ηλικιών.

Θέλουμε πιο συγκεκριμένα να παραθέσουμε τις ελλείψεις σε όλο το φάσμα της προσχολικής και σχολικής στέγης:

  • Κάθε χρόνο βρίσκονται εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 60-80 βρέφη και νήπια. Αιτία δεν είναι η οικονομική αδυναμία από τον Οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών Αγίου Νικολάου ή η έλλειψη προσωπικού αλλά η αδυναμία χώρου στέγασής τους, πράγμα που κάνει άμεση την ανάγκη χρηματοδότησης για την κατασκευή νέου Β/Ν σταθμού, σε οικόπεδο που ήδη διατίθεται από το Δήμο. Με αυτή την παρέμβαση και τη κατασκευή δύο μικρότερων Β/Ν σταθμών στην Ελούντα (που έχει ήδη προγραμματιστεί), στο Σίσι αλλά και στο Καλό Χωριό (που ζητάμε παρακάτω) οι ανάγκες βρεφονηπιακών σταθμών στο τόπο μας καλύπτεται μακροπρόθεσμα και ολοκληρωμένα.
  • Σε μια περιοχή με 2.500 ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν μπορεί να λειτουργήσει ΚΔΑΠ, δομή που ειδικά την θερινή περίοδο είναι απολύτως απαραίτητη. Αιτία και πάλι η έλλειψη κατάλληλου κτιρίου.
  • Το θεσμοθετημένο 7ο Νηπιαγωγείο, ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης κτιρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ακυρωθεί η ίδρυσή του
  • Το 6ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας, έχει λειτουργικά προβλήματα και πρέπει να αναζητηθεί άμεσα, κατάλληλος για Νηπιαγωγείο χώρος μεταστέγασης.
  • Το 5ο Δημοτικό στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς αίθουσα ολοήμερου, με ένα ακάλυπτο χώρο προαυλίου χωρίς σκέπαστρο, εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα όπου λόγω ζητημάτων νομιμότητας, δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε εργασίες συμπλήρωσης, αποκατάστασης και ασφάλειας στο συγκρότημα. Η δημιουργία ενός νέου σχολείου σε αυτή τη κρίσιμη περιοχή επέκτασης του σχεδίου πόλης (Σταυρός) κρίνεται εντελώς απαραίτητη.
  • Απαιτείται επαναπροώθηση του φακέλου για την κατασκευή νέου Δημοτικού Σισίου από την Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία έχει «βαλτώσει» ο σχετικός φάκελος. Ο χώρος υπάρχει και χρειάζεται απλά έγκριση για το τοπικό ρυμοτομικό και τους όρους δόμησης από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης. Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση για να περάσουμε στη κατασκευή, αφού το σημερινό Δημοτικό Σισίου, στεγάζει περίπου 150 μαθητές, στεγάζεται σε προκατ αίθουσες και κρίνεται παντελώς ακατάλληλο αφού με κάθε βροχή μπαίνουν νερά στις αίθουσες. Πρόσφατα μάλιστα κατέρρευσε τμήμα της ψευδοροφής και οι γονείς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
  • Το σχολείο του Καλού Χωριού που έχει κτιστεί το 1965 περιλαμβάνει δύο κύριες αίθουσες, 2 υπόγειοι χώροι που κι αυτοί χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες και έχει προστεθεί μία λυόμενη αίθουσα. Δεν διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ούτε αίθουσα ολοήμερου, ούτε αίθουσα εργαστηρίων, ούτε αίθουσα φυσικής αγωγής ή κάποιο άλλο λειτουργικό χώρο. Το δε Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε προκάτ αίθουσες, είναι γεμάτο ρωγμές και για αποθήκη χρησιμοποιείται το γραφειάκι του Διευθυντή. Επίσης στο Καλό Χωριό δεν υπάρχει βρεφονηπιακός σταθμός. Είναι μια περιοχή με ανάπτυξη πληθυσμού και οι εργαζόμενοι γονείς εξυπηρετούνται από το Β/Ν σταθμό του Αγίου Νικολάου. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε ένα νέο σύγχρονο σχολικό κτηριακό συγκρότημα με Β/Ν σταθμό, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, με όλες τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, που δύναται να κατασκευαστεί στο Δημοτικής ιδιοκτησίας παλαιό Ελαιουργείο.
  • Το Δημοτικό-Νηπιαγωγείο Ελούντας καλύπτει τη περιοχή με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση στο Νομό Λασιθίου. Είναι μεγάλη ανάγκη να χτιστούν νέες αίθουσες στο παρακείμενο Δημοτικό οικόπεδο, ώστε να πάμε σε λειτουργία 12θέσιου Δημοτικού σχολείου (από 9θέσιο) το συντομότερο δυνατόν.
  • Η παλαιά πτέρυγα του 1ου Δημοτικού και η πτέρυγα του 1ου Γυμνασίου που κατασκευάστηκε στις αρχές του ’80 (με αντισεισμικό κανονισμό του ΄59, απαιτούν άμεση συντήρηση διαβρωμένων οπλισμών και ενανθρακωμένων σκυροδεμάτων στο σύνολο του φέροντος οργανισμού των κτιρίων. Θεωρούμε απαραίτητο ένα γενικευμένο πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου από την Περιφέρεια Κρήτης με προτεραιότητα στα παλαιότερα σχολικά κτίρια.
  • Για το συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης έχει προγραμματιστεί μελέτη για την ανακατασκευή των κτιρίων που είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Έχει προϋπολογιστεί ένα συνολικό κόστος 2,4 εκατομμυρίων ευρώ και έχει βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο από την Περιφέρεια, μέσω του πλαισίου ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Όμως στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες 4 νέων αιθουσών που έχει ανάγκη το γυμνάσιο για την ολοκληρωμένη λειτουργία του. Η πρόταση της Διεύθυνσης είναι να εξεταστεί η δυνατότητα διαμοιρασμού του χώρου των 2 παλαιών εργαστηρίων χημείας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Άρα χρειάζεται μια τροποποίηση της μελέτης άμεσα ώστε η προγραμματισμένη παρέμβαση να καλύπτει τις ανάγκες.
  • Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΚ) για να επιτελέσει ολοκληρωμένα το ρόλο του, πρέπει να βρει νέα στέγη σε ένα σύγχρονο κτίριο με κατάλληλες υποδομές πρόσβασης, ασφάλειας, αιθουσών και προαυλείου για τις ιδιαίτερες ανάγκες που πρέπει να καλύπτει. Ο μικρός χώρος που στεγάζεται σήμερα στις λυόμενες αίθουσες της νοτιοδυτικής πτέρυγας του συγκροτήματος Ξηροκάμπου, είναι ανεπαρκής. Στο παρελθόν έχουν γίνει προτάσεις για μεταστέγασή του στο Μαρδάτι. Η λύση αυτή έχει τα προβλήματα της μεγάλης απόστασης αλλά και της αποξένωσης από το αστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ΕΕΕΚ πρέπει να έχει την αυτονομία του αλλά να είναι δίπλα στους χώρους που ζουν και σπουδάζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά.
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη νέας σχολικής στέγης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια στο κεντρικό διαμέρισμα του Δήμου, (πόλη του Αγίου Νικολάου). Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στη περιοχή Ξηροκάμπου, σε ένα χώρο που θα κάλυπτε τις υποδομές ενός Λυκείου και ενός Γυμνασίου, σήμερα να συστεγάζονται 8 σχολεία (1ο Λύκειο, 2ο Λύκειο, ΕΠΑΛ, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, ΕΕΕΚ, Δημόσιο ΙΕΚ και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) με συνολικό αριθμό άνω των 1000 μαθητών. Υπολογίζοντας το μέγεθος του αύλειου χώρου και το πλήθος των μαθητών, τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή είναι λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε τροφίμους φυλακής. Σε υπόμνημά του ο Σύλλογος Eκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου, προειδοποιεί:
  • Για προβλήματα πρόκλησης και εξακρίβωσης παραβατικών συμπεριφορών
  • Κίνδυνους ατυχήματος στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών
  • Μεγάλο μαθητικό δυναμικό για τις περιορισμένες στεγαστικές δυνατότητες του κάθε σχολείου
  • Έλλειψη αιθουσών που πληρούν προϋποθέσεις και προδιαγραφές καταλληλότητας για διδασκαλία
  • Σήμερα χρησιμοποιούνται κάποιες αίθουσες πολύ μικρών διαστάσεων που καλύπτουν ολιγομελή τμήματα. Με τον νόμο όμως που ψηφίστηκε στις 15-1-2018 αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα προσανατολισμού και δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων. Άρα αυτές οι αίθουσες καθίστανται πλέον μη λειτουργικές.
  • Έλλειψη γραφείων και αιθουσών προετοιμασίας και συζήτησης εκπαιδευτικού έργου αφού οι 2 λυόμενες αίθουσες που προστέθηκαν στο προαύλιο είναι ασφυκτικές για τον αριθμό των εκπαιδευτικών
  • Περιορισμός της ελευθερίας και της αυτονομίας των Γενικών Λυκείων. Το ένα σχολείο πρέπει να ενημερώνει ή και να λογοδοτεί στο άλλο αφού μοιράζονται αύλειο χώρο, εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων, κλειστό γυμναστήριο και υλικοτεχνική υποδομή.

Και όλα αυτά όταν από το 2009 ο Δήμος έχει εξασφαλίσει οικόπεδο (στη περιοχή Μεσοράχης) όπου

  • με την απόφαση 118290/ ΣΤ1 του Υουργείου Παιδειάς έχει εγκριθεί κτιριολογικό πρόγραμμα 15 θέσιου Γυμνασίου χωρητικότητας 450 μαθητών και 15 θέσιου Λυκείου ίδιας δυναμικότητας
  • Υπάρχει εγκεκριμένο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο και έχουν καθοριστεί όροι δόμησης με την απόφαση 8517/18-11-2009 της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Κρήτης καθώς και σωρεία λοιπών εγγράφων και αδειοδοτήσεων
  • Για την πρόσβαση στα σχολεία υπάρχει απαλλοτρίωση (μάλιστα οι αποζημιώσεις έχουν ήδη καταβληθεί), ώστε να εξασφαλιστεί δρόμος πρόσβασης και σύνδεσης με το οδικό δίκτυο.

Νομίζουμε ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια του χρόνου για να ψάχνουμε για άλλες βέλτιστες λύσεις χωροθεσίας. Το 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο πρέπει να μεταστεγαστούν άμεσα. Σαν Ένωση προτείνουμε άμεση παραγγελία μελετών που υπάρχουν ήδη στα συρτάρια του πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που σήμερα έχει συγχωνευτεί με άλλους φορείς στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.». Θεωρούμε επίσης ότι η χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ ανεβάζει πολύ το κόστος κατασκευής, αφού ακόμα και ένα ενδεχόμενο δάνειο είναι πολύ οικονομικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο.

  • Η Ένωση Γονέων κατέθεσε, εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας την 12-2-2018, πρόταση για την εκπόνηση Μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Σχολικού Κτιριακού Αποθέματος του Δήμου Αγ. Νικολάου. Η μελέτη, στόχο έχει να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, να ιεραρχήσει και να αξιολογήσει τις ανάγκες συντηρήσεων των σχολικών μονάδων, να ιεραρχήσει ελλείψεις σε αίθουσες και υποδομές, να προτείνει την δημιουργία νέων σχολικών μονάδων με βάση τα δημογραφικά στοιχεία και γενικότερα να αποτελέσει εργαλείο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Το Δ.Σ της Ένωσης Γονέων θεωρεί ότι η Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού αποτελεί θεσμικό εργαλείο προγραμματισμού και ανάπτυξης με μακροχρόνιο ορίζοντα και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του δοκιμαζόμενου από την κρίση λαού. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Τα οξυμένα προβλήματα που επιβάλλουν την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, έρχονται να προστεθούν στα απαραίτητα ζητήματα συντηρήσεων των υποδομών (κτιριολογικών, ηλεκτρολογικών, υδραυλικών) στις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών (εργαστηρίων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών) την έλλειψη ασφαλών υλικών στους χώρους που παίζουν τα παιδιά. Λόγω της υποχρηματοδότησης από το κράτος στους Δήμους, τα προβλήματα οξύνονται μέρα με τη μέρα. Η σωστή τακτική κοινής εργολαβίας για τα προβλήματα στεγάνωσης που ακολούθησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει καταστεί ανέκδοτο, μια που μετά από 3 χρόνια καταγραφών και διαδικασιών, τα προβλήματα στεγάνωσης έχουν γίνει άλλα τόσα και η όποια αντιμετώπιση θα είναι εκ νέου ελλειμματική. Τα όνειρά μας για σχολεία με χώρους εστίασης ώστε να παρέχεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας και κοινωνικότητας, για σχολεία που ολοκληρωμένα θα αναλαμβάνουν τη μελέτη των μαθητών για να αποφεύγεται η παραπαιδεία και οι ταξικοί φραγμοί που συνεπάγονται, για σχολεία που θα υπάρχουν σχολικοί ψυχολόγοι κλπ  μοιάζουν σαν αιτήματα που απομακρύνονται. Όμως για κάθε θέμα, μικρό ή μεγάλο, οι σύλλογοι και τα όργανα του γονεϊκού κινήματος θα συνεχίζουν να δίνουν το παρών, θα συνεχίσουν να ονειρεύονται και να παλεύουν για μια ποιοτική, Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos