Γιάννης Πλακιωτάκης

Βουλευτής Λασιθίου

Του Γιάννη Πλακιωτάκη
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί ένα σημαντικό όσο και ουσιαστικό βήμα στην ευρύτερη προσπάθεια μεταρρύθμισης της παιδείας, μιας μεταρρύθμισης η οποία αποτελεί δέσμευση για την παράταξη μας. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί επίσημη θέση του κόμματος μας εδώ και μία δεκαετία. Και πέραν πάσης άλλης ερμηνείας στοχεύει αποκλειστικά στην κατοχύρωση δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Κράτους.

Σ’ έναν ευαίσθητο τομέα όπως η Παιδεία, δεν χρειάζονται στείρες αντιπαραθέσεις και πάνω απ’ όλα δεν επιτρέπεται ο λαϊκισμός. Ας δούμε πως έχει σήμερα η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή στη ώρα μας λειτουργούν με το ισχύον καθεστώς πολλά ιδιωτικά κολέγια και Κέντρα Σπουδών. ΓιΆ αυτά δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια και κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία τους. Δεν υπάρχει έλεγχος για την ποιότητα των σπουδών ούτε και για το διδακτικό προσωπικό από το Υπουργείο Πιδείας. Ορισμένα από αυτά είναι προφανώς αξιόλογα. Σε ορισμένα όμως από αυτά σπουδάζουν οι νέοι μας παίρνοντας πτυχία αμφίβολης προέλευσης, αξίας και ισχύος. Έχουμε το δικαίωμα να συνηγορήσουμε στη διατήρηση αυτής της παθογένειας του συστήματος;
Την ίδια ώρα κάποιοι ελαφρά την καρδίαν ισχυρίζονται ότι με την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων θα ωφεληθούν οι πιο εύρωστες οικονομικά τάξεις. Μήπως αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων φοιτητών σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού με συνέπεια την οικονομική «αιμορραγία» ελληνικών οικογενειών αλλά και της χώρας μας σε συνάλλαγμα; Σε κάθε περίπτωση δε μπορεί η χώρα μας να αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην οποία απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα η ίδρυση και λειτουργία φορέων παροχής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν είναι αυστηρά κρατικοί.
Εν κατακλείδι η επιχειρούμενη απελευθέρωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη, Η παιδεία ήταν και θα είναι δημόσιο αγαθό αφού τα νέα ιδρύματα θα λειτουργούν συμπληρωματικά σε σχέση με τα κρατικά. Πρέπει όλοι μαζί Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να αντισταθούμ στις σειρήνες των πρόσκαιρων κομματικών εντυπώσεων και να προχωρήσουμε στο δρόμο της προόδου και του μέλλοντος. Η συναίνεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να θέσουμε από κοινού τα θεμέλια μιας σύγχρονης και προοδευτικής παιδείας που θα ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των καιρών.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι Βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos