Ιωάννης Πλακιωτάκης Το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των πυρετωδών διαδικασιών για την ενεργοποίηση των ατομικών φύλλων δικαιωμάτων ακούγονται πολλές και ενίοτε ανυπόστατες φήες. Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω τους παραγωγούς για ορισμένες λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.
 
Την ενεργοποίηση των ατομικών φύλλων δικαιωμάτων έχει αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τις κατά τόπους ενώσεις. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έστειλε ένα τιμολόγιο προς έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο συναίνεσε. Τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί θα πάνε στις ενώσεις και στην ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμνου να καλυφθούν τα έξοδα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
 
Ο υπολογισμός έγινε από την ΠΑΣΕΓΕΣ και οι περισσότερες ενώσεις έχουν ήδη δεσμευθεί μετά το πέρας των διαδικασιών να εκδώσουν μια λίστα με τα χρήματα που εισέπραξαν και τα χρήματα που διέθεσαν για το σκοπό αυτό. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα μέσω των πάγιων εντολών που είχε υπογράψει ο αγροτικός κόσμος υπήρχε μια παρακράτηση της τάξης του 2-3% από τις επιδοτήσεις.
 
Το φετινό παρκράτημα είναι στο ίδιο ύψος με τη διαφορά ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα κληθούν να το πληρώσουν οι παραγωγοί. Σε ότι αφορά τώρα τον υπολογισμό της ενίσχυσης που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί. Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Υπουργείου, μετά από σχετικό αίτημα των ενώσεων, για το Νομό Λασιθίου εξαιρέθηκε η χρονιά κατά την οποία πληγήκαμε από τη σχινοκαρπία.
 
Έτσι ο υπολογισμός έγινε με πεδίο αναφοράς τριετία και όχι τετραετία όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε και με τον μέσο όρο διετίας με ευεργετικά για τους παραγωγούς του Νομού αποτελέσματα. Βεβαίως υπάρχει ένα αγκάθι, είναι η αμαρτωλή περίοδος 2003-2004 όπου κάποιοι ελαιοπαραγωγοί δεν έλαβαν μέρος της επιδότησης γύρω στο 20%. Η προαναφερόμενη ρύθμιση για τον υπολογισμό του μέσου όρου είχε σκοπό ακρβώς να αμβλύνει την αδικία αυτή.
 
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί κάποιοι επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ψευδόμενοι την ίδια στιγμή που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το «έγκλημα» αυτό. Σε ερώτηση δημοσιγράφου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας – «πράσινης απόχρωσης» – είπε: την ευθύνη τη φέρει η τότε ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας η οποία στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση.
 
Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ια πρώτη φορά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο καταβλήθηκαν τόσο γρήγορα οι επιδοτήσεις. Επίσης με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αγρότες από την τρέχουσα περίοδο θα επιδοτούνται με μια επιπλέον ενίσχυση αυτή του ποιοτικού παρακρατήματος.
 
Η ενίσχυση αυτή πέραν του οικονομικού οφέλους που θα έχει για τους παραγωγούς αποτελεί μια ηθική δικαίωση για όλους τους τίμιους αγρότες οι οποίοι δεν κατέφευγαν σε πανωγραψίματα όπως κάποιοι άλλοι με αποτέλεσμα να υφίστανται την αδικία. Μια λεπτομερής ανάγνωση όλων αυτών νομίζω ότι αποδεικνύει τη διαφορά φιλοσοφίας με την οποία αντιμετώπιζε η τέως και η νυν ηγεσία του Υπουργείου τον αγροτικό κόσμιο.
 
Εντάσσεται στο πλαίσιο της ειδοποιού διαφοράς ανάμεσα στο ΠΑΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
 
Εσείς με τα λόγια και εμείς με τα έργα.
 
Ιωάννης Πλακιωτάκης
Βουλευτής Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos