Η δημοκρατία σε έκδοση a la carte
ο Λεωνίδας Τερζής

Είναι κοινά αποδεκτό , αλλά και επιβεβλημένο , να καλείται ο λαός δια της ψήφου του σε τακτά κατά τον νόμο διαστήματα  να επιλέξει του ταγούς που  κατά την κρίση του θα μπορέσουν  να τον διοικήσουν και να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Επίσης , δια της ψήφου του είναι  αναγκαίο να αποπέμπει από την διοίκηση και να κατατάσσει  στο «πάνθεον» των τέως , όλους όσους θεωρεί πως δεν υπηρέτησαν τα συμφέροντα του και την κοινωνία στο σύνολο της. 

   Οι επιλογές και η κρίση του λαού , ήταν είναι και θα είναι πάντα σεβαστές και αποδεκτές .

   Η κρίση και η επίκριση , η ανάδειξη και η καταβαράθρωση όμως, δεν αφορούν μόνο τις ομάδες και τις παρατάξεις  αφορούν  και τα μεμονωμένα πρόσωπα , αλλά και τις ιδέες, τον βίο  και την συμβολή τους, την ελπίδα και το όραμα, τις απόψεις και τις θέσεις τους .

   Οι δημότες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου επέλεξαν τις θέσεις και τις απόψεις   τις παρούσας δημοτικής αρχής . Εξέλεξαν δια τις ψήφου τους τον συνδυασμό που θα διοικήσει τον δήμο Σητείας για τα επόμενα τέσσερα έτη.

   Παράλληλα όμως εξέλεξαν δια της σταυροδοσίας και πρόσωπα που θεωρούν ικανά να διαχειριστούν στις δημοτικές υποθέσεις , αναθέτοντας  τους τις τύχες του δήμου . Δια της σταυροδοσίας επίσης , απέπεμψαν, δεν επέλεξαν, απέβαλλαν άλλους και άλλες  από την επικρατήσασα  ομάδα και παράταξη που διοικεί.

   Η επίκληση στην λαϊκή ετυμηγορία με στόμφο δεν μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση.

   Η αποδοχή της λαϊκής βούλησης πρέπει να είναι καθολική. 

   Δεν είναι δυνατόν  να καταστρατηγείται η λαϊκή εντολή σε επίπεδο προσώπων .  Ας μην ξεχνάμε πως οι μονάδες κάνουν το σύνολο. Ας αναλογιστούμε πως τα άτομα κάνουν τις ομάδες . 

   Η  μη ανάθεση καθηκόντων σε εκλεγέντες της πλειοψηφίας προσβάλει την βούληση του λαού.  Ενώ η ανάθεση θέσεων ευθύνης σε μη εκλεγέντες που κατά κοινή ομολογία μετρήθηκαν  , αναμετρήθηκαν  , ζυγίστηκαν και φάνηκαν  λειψοί,  αποτελεί , τολμώ να πω απαξίωση την λαϊκής επιλογής και καταστρατήγηση βασικών αρχών της δημοκρατίας . 

   Οι διοικήσεις και οι κεφαλές του τόπου εκλέγονται δεν διορίζονται , είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής και χαίρουν εκτίμησης.

   Πιστεύω ακράδαντα πως , οι θέσεις ευθύνης δεν αποτελούν  καταφύγιο εξαργύρωσης πολιτικών γραμμάτιων, ούτε παράγωγο πολιτικών ή άλλου είδους πιέσεων.

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos