Η  διαχείριση του προσφυγικού στη Κρήτη
σε κάποιο σημείο της Ελλάδας, πρόσφυγες μετά την αποβίβαση, διάσωση τους

Έχει περάσει ένας σχεδόν χρόνος που λειτουργεί η επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη  που διαχειρίζεται το θέμα της εγκατάστασης 2000 προσφύγων στο νησί μας.

Θέλω  να επισημάνω ότι  σχεδόν ομόφωνα  αποφασίστηκε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση από τους τοπικούς φορείς προκειμένου η φιλοξενία να ανταποκρίνεται στις αυστηρές  προδιαγραφές που προβλέπονται, και στην  υλοποίηση ενός απαιτητικού προγράμματος που εποπτεύεται από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από τις Διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει.

Υπήρξε αρκετός χρόνος για την εκπόνηση ενός άρτια και σοβαρά οργανωμένου σχεδιασμού τόσο από πλευράς κράτους όσο και από τους τοπικούς φορείς και ειδικά από την Περιφέρεια και την αναπτυξιακή Κρήτης που ομόφωνα αποφασίσθηκε να διαχειριστεί αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Τα πολιτικά κριτήρια για αυτή την επιλογή απόλυτα σωστά κατά την άποψη μου προήλθαν από την υπάρχουσα εμπειρία διαχείρισης του προσφυγικού σε άλλες περιοχές της χώρας την ανάγκη επιλογής πιο ευέλικτων μορφών διαχείρισης, περιορισμού του ρόλου των ΜΚΟ και διασφάλισης προϋποθέσεων φιλοξενίας, αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικής ενσωμάτωσης, και αδιατάρακτης λειτουργίας του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Σε καμία καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να ανοίξει ένας προσχηματικός διάλογος που θα επαναφέρει στην επιφάνεια ζητήματα που τυπικά και ουσιαστικά έχουμε κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Το διακύβευμα  αυτής της κρίσιμης χρονικής περιόδου είναι η ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης ενός σοβαρού σχεδιασμού με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και όχι με την μετατόπιση ευθυνών και την τροφοδότηση ενός άκρατου λαϊκισμού που υπονομεύει την ομαλή λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και σε μια συγκυρία που σχετίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την αποκάλυψη της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων δουλεμπορίας με την υποβοήθηση και τοπικών συστημάτων. Δεν πρέπει να προκληθεί κλίμα ξενοφοβίας και ανησυχίας στην κοινή γνώμη. Η  διαχείριση του προσφυγικού σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης είναι μια ισχυρή πρόκληση για να αναδείξει το ιστορικό απόθεμα πολιτισμού και φιλοξενίας που χαρακτηρίζει το νησί μας, την διαχειριστική επάρκεια των κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών, την αξιοπιστία και ικανότητα του πολιτικού προσωπικού, τη ανθρωπιστική παράμετρο που θα καταξιώνει θα διαφημίζει την Κρήτη στην παγκόσμια κοινή γνώμη ως μια όαση ασφαλείας, φιλοξενίας, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας Δημοκρατίας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που οι εξελίξεις και τα παραγόμενα γεγονότα με απρόβλεπτες συνέπειες απαιτούνε υψηλό επίπεδο πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης. Η αξιοποίηση του χρόνου σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι το κρίσιμο μέγεθος.

Απόστολος Λουλουδάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Χερσονήσου, μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos