Η εκπαίδευση έρμαιο συντεχνιών, κομμάτων και ιδεοληψιών
στρουθοκαμηλισμός, πολιτική θέση και στάση ζωής

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις “για να μην περάσει η εξίσωση των κολεγίων με τα Πανεπιστήμια”, είναι ώρα να δούμε τη πραγματικότητα ως έχει, να τη χωνέψουμε, για να προχωρήσουμε εμπρός…..

Στην Ευρώπη, μέλος της οποίας είμαστε, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές εκπαίδευσης, κρατικές ή ιδιωτικές. Συνυπάρχουν όλα, ελέγχονται και το σύστημα λειτουργεί. Ναι μεν ακόμα και στα κρατικά πανεπιστήμια υφίστανται δίδακτρα, υπάρχουν όμως συστήματα χρηματοδότησης των σπουδών, που αποπληρώνονται σε βάθος χρόνου. Εάν ο φοιτητής ή φοιτήτρια είναι ταλέντο μπορεί να διεκδικήσει υποτροφία και το τελικό ζητούμενο, δηλ. η επαγγελματική αποκατάσταση είναι περισσότερο εξασφαλισμένη μιας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ενεργή σχέση με την αγορά εργασίας.

Οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που μπορούν και οι ίδιοι να ιδρύσουν, μαζί με φοιτητές …. και άλλα ……

Εδώ στην Ελλάδα:

  • Η σχέση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας θεωρείται προπατορικό αμάρτημα.
  • Η ύπαρξη ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι γεγονός εδώ και χρόνια, κάνουμε ότι δεν ξέρουμε, αλλά τώρα αρνούμαστε να δώσουμε τη νομική υπόσταση που πρέπει. Δηλ. επί παραδείγματι, το Deree είτε μας αρέσει είτε όχι είναι ανώτερου επιπέδου από αντίστοιχες κρατικές σχολές, αλλά εάν υπάρξει η εξίσωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα κατά τους διαμαρτυρόμενους, θα σφίξουν οι κώλοι λέμε εμείς, δηλ. ο ανταγωνισμός θα ανεβάσει το επίπεδο.
  • Θα πρέπει να μπει χέρι στη πανίσχυρη συντεχνία των καθηγητών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι λογικές των οποίων κωλοσέρνουν ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα για δεκαετίες …
  • Αυτό το κακόγουστο αστείο με τον ΔΟΑΤΑΠ. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται εξετάσεις από αποφοίτους Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ……

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει να σπάσει αυγά. Και με αυτό το νομοθέτημα κάνει ένα βήμα, αλλά όχι πλήρες ….. επειδή στη ρημάδα ετούτη χώρα, μετά τη δολοφονία Καποδίστρια μας σέρνει το πολιτικό κόστος.

  • Θα πρέπει να εξορθολογιστεί και να εκσυγχρονιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας από το προ νήπιο έως το δοκτορά …. να πάψει η αμαρτία των φροντιστηρίων.
  • Να πάψουν να υφίστανται οι αιωνόβιοι φοιτητές,
  • Τα κόμματα έξω από σχολεία και σχολές
  • Να βρει τη πραγματική της ουσία η Αξιοκρατία
  • Σοβαρή αντιμετώπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και εξάλειψη της λογικής «στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι» (Τσαρούχης)…..

αλλιώς τα παιδιά της χώρας θα συνεχίσουν να φεύγουν, προς χώρες που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τα μυαλά και τα ταλέντα και εμείς εδώ θα χρυσοπληρώνουμε την έρευνα των ίδιων μας των παιδιών που τα φέραμε, εκπαιδευτικά, μέχρις ένα σημείο για να τα κάψουμε μετά …. και αυτά άνοιξαν τα φτερά τους γι’ αλλού !!!!!

εκτός και αν μας αρέσει να ζούμε στη χώρα όπου βολεύονται οι ολίγοι ….

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos