Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

‘’Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά’’ λέει ο σοφός λαός μας,  προσόν που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό και την παιδεία μας συνολικά σαν κοινωνία αλλά και τον κάθε ένα μας προσωπικά μιας και αποτελούμε κομμάτι της.

Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι ένα πρόβλημα για το οποίο προσπαθώ  να βρω λύση τα τελευταία 2,5 χρόνια. Το πρόβλημα αυτό λέγεται ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ειδικότερα δε για τον οικισμό Πλάκας ο οποίος ανήκει διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Βρουχά και υπάγεται στον χώρο διοικητικής μου ευθύνης.

Ονομάζομαι Κουναλάκης Χρήστος και είμαι ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βρουχά που πλέον ανήκει στον μεγάλο πλέον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Το 50% της λύσης όμως ενός προβλήματος είναι να το καταλάβουμε, να κατανοήσουμε δηλαδή τους παράγοντες και τις συνθήκες εκείνες που συμβάλουν ώστε να δημιουργείται αυτή η κατάσταση.

Ο οικισμός της Πλάκας τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια αλματώδη ανάπτυξη ειδικά στο κομμάτι της εστίασης και της φιλοξενίας μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στο μνημείο της Σπιναλόγκας, ένα μνημείο το οποίο πρόσφατα ανακηρύχθηκε δεύτερο δημοφιλέστερο σε επισκεψιμότητα σε όλη την Ελλάδα και επίσης γίνονταί προσπάθειες να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο καθείς λοιπόν μπορεί να καταλάβει ότι καθημερινά ο οικισμός δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών ο οποίος  απολαμβάνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Το θετικό αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης,το οποίο όλοι φροντίζουν να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι να υπάρχει ένας αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες επωφελούνται οικονομικά και οι ίδιες αλλά και οι εργαζόμενοι  μιας και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων εργάζονται σε αυτές.

Πάμε όμως τώρα στο αρνητικό αποτέλεσμα το οποίο δεν οφείλεται τόσο στον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται τον οικισμό αλλά στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιες οι επιχειρήσεις (φυσικά δεν μιλάμε για ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις ) διαχειρίζονται τα υποπροϊόντα τους κοινώς τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ τους.

Απλά και μόνο για να δώσω μια ιδέα για το τι έχω αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να σας πω ότι υπήρξα αυτόπτης μάρτυς  στο άδειασμα κάδων  των εστιατορίων  στους Δημοτικούς κάδους χωρίς σακούλα με αποτέλεσμα να τρέχουν υγρά μέσα στο δρόμο ο δε δρόμος να γίνεται ολισθηρός με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα, επίσης να υπάρχουν άδειοι κάδοι και να  αφήνονται τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, να έχω συναντήσει έξω από τους κάδους πάσης φύσεως υλικά (μπάζα,κλαδιά,είδη υγιεινής και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους). Όσο δε για την εικόνα το λιγότερο που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει θα ήταν ντροπιαστική μιας και μιλάμε για ένα σημείο εκτός οικισμού στην κατεύθυνση προς το χωριό του Βρουχά.

Αυτή την εικόνα θεωρώ την έχουμε όλοι μας συναντήσει και σε άλλα μέρη της περιοχής μας, μια εικόνα που δεν μας τιμά και σαν άτομα όταν το διαπράττουμε αλλά και σαν κοινωνία που ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές και δεν τις καταγγέλλουμε στα αρμόδια όργανα για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.

Υπάρχει όμως και μια ειδοποιός διαφορά την οποία κάποιοι σκοπίμως αγνοούν γιατί πολύ απλά ο Δήμος ως τελικός αποδέκτης,  αυτός φροντίζει για την αποκομιδή των σκουπιδιών, και ειδικότερα η Υπηρεσία Καθαριότητας η οποία δίνει καθημερινά αγώνα ώστε να μην βγαίνει κακή εικόνα προς τα έξω και πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όταν κάποιος επισκέπτεται ένα σημείο προσέχει συνήθως ΠΡΩΤΑ την καθαριότητα.

Ο κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου λοιπόν προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι επιχειρήσεις που παράγουν μεγάλο όγκο απορριμάτων είναι υποχρεωμένες να έχουν τα απορρίμματα τους σε πλαστικές σακούλες κλειστά (αυτονόητο), σε ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ κάδους (το κόστος αγοράς και συμβατότητας με τα οχήματα του Δήμου το επωμίζονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις),να γνωρίζουν το δρομολόγιο του οχήματος ώστε να τοποθετούν τους ΚΑΔΟΥΣ ΤΟΥΣ στον δρόμο διέλευσης του απορριματοφόρου και τέλος είναι ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ για την καθαριότητα και την διαχείριση γενικότερα των κάδων αυτών.

Η πραγματικότητα όμως  δεν έχει καμία σχέση με τον Κανονισμό με αποτέλεσμα  να έχουμε τους ασυνείδητους να πετούν ανεξέλεγκτα τον μεγάλο φόρτο των απορριμάτων τους στους κάδους οι οποίοι είναι για τον κατοίκους του οικισμού και ΜΟΝΟ, μια υπηρεσία Καθαριότητας τους οποίους θεωρώ ήρωες από τους προισταμένους μέχρι τον τελευταίο εργάτη μιας και είναι αυτοί αποδέκτες της απαράδεκτης συμπεριφοράς που επιχειρήσεις και πολλοί πολίτες επιδεικνύουν ενίοτε ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να κρατάνε το μεγάλο μας ‘’σπίτι’’ τον Δήμο μας (που ΟΛΟΙ μας το σπίτι μας εσωτερικά έχουμε πάντα καθαρό και έξω δεν μας νοιάζει τίποτα) καθαρό και που εγώ προσωπικά τους οφείλω το λιγότερο ένα συγνώμη για όλα αυτά που έχουν ακούσει, και ένα ευχαριστώ που παρόλο τον φόρτο εργασίας τους ήρθαν πολλές φορές και έκαναν αυτοψία και συζητούσαμε για να βρεθεί λύση τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της Τοπικής Κοινότητας Βρουχά του οικισμού Πλάκας και έναν Δήμο μονίμως κατηγορούμενο για τα κακώς κείμενα της συμπεριφοράς αυτής.

Δεν λέω βέβαια ότι ο Δήμος διαχειρίζεται τα πάντα τέλεια και ότι δεν φέρει και αυτός μερίδιο ευθύνης αλλά δεν έχει αποκλειστικά ολόκληρο το μερίδιο και το τονίζω αυτό για να καταλάβουμε την πραγματική φύση και έκταση του προβλήματος και όχι να υιοθετούμε τη λογική «για όλα φταίει ο Δήμος». Είτε μας αρέσει να το ακούμε είτε όχι αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου είμαστε και ΕΜΕΙΣ.

Νομίζω είναι καιρός ο κάθε ένας από μας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του και να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ όλοι μας , πολίτες (το πιο απλό προσέχουμε πως τοποθετούμε τα απορρίμματα μας στους κάδους αν δεν έχει χώρο μπορούμε να τα πάμε παρακάτω επίσης  εαν εντοπίσετε τέτοιες συμπεριφορές ενημερώστε τον Δήμο υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα), οι επιχειρήσεις (δείξτε τον κατάλληλο σεβασμό στην περιοχή στην οποία έχετε την επιχείρηση σας, μην ρυπαίνετε και αναλάβετε την ευθύνη στο σημείο που σας αναλογεί από την άσκηση της δραστηριότητας αυτής) και στον Δήμο που μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο καλείται να τα φέρει εις πέρας (εδώ οι πολίτες που αποτελούν τον Δήμο έχουν προβλήματα, δεν θα έχει ο Δήμος;) .

Έτσι λοιπόν μέσα στις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν σε 4 σημεία μέσα στον οικισμό Πλάκας κάδοι για τα ΟΙΚΙΑΚΑ απορρίμματα αποκλειστικά και μόνο. Παρακαλώ λοιπόν να τηρήσουμε αυτό τον κανονισμό και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τον τόπο μας.

Κλείνοντας σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι για να κατηγορήσουμε κανέναν ούτε να αθωώσουμε κάποιον άλλο. Η ουσία είναι ότι πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε και  πιστεύω ότι  μπορούμε να τα καταφέρουμε απλά και μόνο κάνοντας το αυτονόητο.Αν όλοι μας το πράταμε λοιπόν το κείμενο αυτό δεν θα είχε λόγο ύπαρξης και θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο μας.Όλοι μαζί  λοιπόν μπορούμε να κρατήσουμε τον Δήμο μας καθαρό και που ξέρετε ίσως να είναι μια αρχή για να απαλλαγούμε και από άλλα ‘’σκουπίδια’’ που βασανίζουν το ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ τον τόπο μας. Απλά από κάπου πρέπει να γίνει μια αρχή.

Ο εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Βρουχά

ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos