Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Γαργαδόρο
από το έργο στη παραλία του Γαργαδόρου

Τον τελευταίο καιρό έγιναν κινητοποιήσεις από κίνηση συμπολιτών  μας που ανησυχούν για τα έργα που γίνονται στην παραλία του Γαργαδόρου. Το θέμα έφεραν για να συζητηθεί  στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι ανησυχίες αφορούν τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από την εμπορευματοποίηση της παραλίας με αποτέλεσμα οι Αγιονικολιώτες να στερηθούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Γαργαδόρου. Η εμπορευματοποίηση είναι πολιτική  κατεύθυνση  για ξεπούλημα των παραλιών σε ιδιώτες που θεσμοθετήθηκε από το 2014 και διατηρήθηκε με επιλογή  της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άλλωστε οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που πρωτοστατούσαν στις διεκδικήσεις  τα προηγούμενα χρόνια για να δοθεί το δικαίωμα στους δήμους να ενοικιάζουν παραλίες και αιγιαλό. Το θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι οι παραλίες δίνονται από τους δήμους προς εκμετάλλευση σε όμορες επιχειρήσεις όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση το παρακείμενο ξενοδοχείο και ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν ο δήμος υποχρεούται να δώσει ένα ποσοστό στο κεντρικό κράτος.

Η εμπορευματοποίηση των παραλιών και του αιγιαλού  βρήκαν πολλούς πρόθυμους στην τοπική διοίκηση για να τις υλοποιήσουν.   Η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Νικολάου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης- εκτός από την Λαϊκή Συσπείρωση-  συμφωνούν απόλυτα με το συγκεκριμένο πλαίσιο  στο όνομα της ανάπτυξης και των κερδών του τουριστικού κλάδου. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αγ.Νικολάου υποκριτικά δεν ψήφισαν την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά επί της ουσίας που είναι η εκμετάλλευση των παραλιών κρύβουν την συμφωνία τους ενώ προσπαθούν να καθοδηγήσουν όσους κινητοποιούνται σε ανώδυνα μονοπάτια όπως αν θα μπει χαλίκι ή άμμος  και όχι αν θα υπάρξει εμπορευματοποίηση της παραλίας του Γαργαδόρου εις βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας. Το υλικό κάλυψης της παραλίας εύκολα αλλάζει , εκείνο που διατηρείται  είναι το θεσμικό πλαίσιο ξεπουλήματος των παραλιών που υπερασπίζεται  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  χαρίζοντας παραλίες και αιγιαλό στο τουριστικό κεφάλαιο κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι πήγαν κόντρα στη  ΚΕΔΕ όταν  διεκδικούσε οι δήμοι να έχουν πρωταρχικό ρόλο στην παραχώρηση των παραλιών αποδίδοντας το 30% των εσόδων στην Εταιρεία  Ακινήτων Δημοσίου ή στην Κτηματική Υπηρεσία.

Το κύριο ζήτημα που μπαίνει για τις λαϊκές οικογένειες είναι ότι αυτή η τουριστική ανάπτυξη  όπου δίνονται αιγιαλός, παραλίες , προνόμια, ξήλωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων , εξαθλίωση των μισθών τους στο τουριστικό κεφάλαιο δεν σημαίνει καλύτερη ζωή για τα λαϊκά στρώματα αλλά αντίθετα είναι συνδεδεμένη με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Στο όνομα αυτής της ανάπτυξης  με νόμο επιτρέπεται  σε ιδιώτες  να κάνουν παρεμβάσεις σε παραλίες. Κεντρικό κράτος, περιφερειακή και τοπική διοίκηση ούτε θέλουν ούτε μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον ουσιαστικό έλεγχο αυτών των παρεμβάσεων λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά κυρίως γιατί δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ανεξάρτητα αν η μελέτη παρέμβασης- για την οποία θετικά εισηγήθηκε η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου και για την οποία δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να έχουμε αντιρρήσεις-  εφαρμόζεται με συνέπεια στην πράξη  ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και που βεβαίως πρέπει να υπάρχει απαίτηση από τον λαό του Αγίου Νικολάου  να εφαρμοστεί , το κύριο ζήτημα συνδέεται με την ουσία που είναι η εμπορευματοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών. Ένας τέτοιας αγώνας εφ’ όλης της ύλης θα προστατεύσει και το περιβάλλον άμεσα και σε βάθος χρόνου. Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί πράγματι να είναι υπέρ μόνο των λαϊκών συμφερόντων και όχι να είναι πεδίο εκμετάλλευσης αντικρουόμενων συμφερόντων οικονομικών ή και πολιτικών .  Αυτό το  πλαίσιο πάλης  μπορεί να αποκαλύψει ποιες πολιτικές δυνάμεις δουλεύουν από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων.

Σαν  Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αγίου Νικολάου καλούμε τον λαό του Αγίου Νικολάου να υπερασπισθεί τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας του Γαργαδόρου και μετά την ολοκλήρωση των έργων από τον ιδιώτη, να αγωνιστεί για να του παραχωρηθούν οι παραλίες με τις αναγκαίες υποδομές για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες σε αναψυχή, μπάνιο, ελεύθερη πρόσβαση και σε αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

 Όχι στην εμπορευματοποίηση των παραλιών, όχι στην παραχώρηση στους ιδιώτες προς εκμετάλλευση.

Γιώργος Πάγκαλος Δημ.Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Αγ.Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos