Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης για τη νέα σχολική χρονιά
από παλαιότερη εκδήλωση σε σχολείο

Αγαπητοί γονείς,

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης σας εύχεται καλή δύναμη και αισιοδοξία, με κουράγιο να αγωνιστούμε για τα διακαιώματα των παιδιών μας στη μόρφωση!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει για μια ακόμα φορά με μια πραγματικότητα λίγο – πολύ γνωστή.  Οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη χρονιά, καθώς και αυτές που προωθεί η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, οι οποίες είναι αποφάσεις της  ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αιτήματα του γονεϊκού κινήματος. Τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιου σχολείου που έχουν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας κάθε χρόνο γιγαντώνονται. Κανένα δεν επιλύθηκε, καμία βελτίωση δεν έγινε, απεναντίας ενισχύεται συνεχώς το αντιδραστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το δημόσιο σχολείο.

Αφού η κυβέρνηση ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι τον αντιδραστικό νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ουσιαστικά έχει τη λογική της ενίσχυσης  της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων με την επιδίωξη να δώσει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις, προχώρησε στη θέσπιση του Π.Δ. 79 που μονιμοποιεί τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που προωθήθηκαν με τις νομοθετικές ρυθμίσεις των δυόμισι τελευταίων χρόνων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (στα νηπιαγωγεία 25άρια τμήματα, διπλασιασμός από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού για σχηματισμό τμήματος, μετατροπή του ολοήμερου Νηπιαγωγείου σε προαιρετικό κ.ά. και στα δημοτικά υποβάθμιση του Ολοήμερου προγράμματος και του μορφωτικού περιεχομένου).

Φέτος το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί ένα νέο μηχανισμό «διαχείρισης» του πλεονάζοντος μαθητικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή που διατηρεί το αντιπαιδαγωγικό όριο του μέγιστου αριθμού των 25 μαθητών ανά τμήμα, για κάθε μαθητή πάνω από τους 25, θα ενεργοποιείται η λειτουργία τριμελούς επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με το Διευθυντή Εκπαίδευσης θα έχουν στην ευθύνη τους τη μετακίνηση του μαθητή ή των μαθητών που «περισσεύουν» σε άλλο σχολείο όπου υπάρχουν «κενές» θέσεις.

Ταυτόχρονα, αντί να ιδρύσει Τμήματα Ένταξης σε όλα τα σχολεία, δημιουργεί σχολικές περιφέρεις των Τμημάτων Ένταξης (π.χ. σε μια ομάδα 5 σχολείων μόνο στο 1 θα υπάρχει Τμήμα Ένταξης) στα πλαίσια της μεγαλύτερης κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση και ανταγωνισμό ανάμεσα στα σχολεία.

Όσο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το νομοσχέδιο για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ, όπως φαίνεται από το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση οδεύει προς ένα σκληρό και ανταγωνιστικό σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αντίστοιχα προς ένα Λύκειο που θα είναι πολύ στενότερα προσανατολισμένο στη διαδικασία της πρόσβασης.

Μέσα σε όλα αυτά τα καινούρια, η αγωνία μας για τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μεγαλώνει:

 Η χρόνια ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων

  • Τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια και η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης
  • Τα χιλιάδες κενά και οι χαμένες διδακτικές ώρες που απορρέουν από την πολιτική αδιοριστίας των εκπαιδευτικών
  • Η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται για όλα τα μαθήματα, και του κατάλληλου εξοπλισμού στα εργαστήρια και στις αίθουσες πληροφορικής

Και άλλα πολλά…

Η μόρφωση των παιδιών μας είναι δική μας υπόθεση!

Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να εντείνουν τον αγώνα τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας, για μια ζωή με δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλειά.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Αποκλειστικά ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
  • ΑΥΞΗΣΗ τώρα ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ κονδυλίων ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
  • Σχολικά κτήρια ΣΥΓΧΡΟΝΑ, ΑΣΦΑΛΗ, ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΘΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΙΤΙΣΗ.
  • 15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, α’ και β’ δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις.
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΩΡΕΑΝ σχολική μεταφορά ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • Αθλοπαιδιές και πολιτισμός στο σχολείο ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • Ένα δωρεάν γεύμα στο σχολείο.
  • ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ βιβλία.
  • Σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα που δεν παραμορφώνουν το μυαλό και την ψυχή των παιδιών μας.

Ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αγώνας ζωής

 Σεπτέμβριος 2017

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos