ΣητείαΜε την υπ’ αριθμ. 1724/24-5-06 επιστολή του δήμου Σητείας προς τον υπουργό Πολιτισμού επανέρχονται για πολλοστή φορά τα αιτήματα του δήμου σχετικά με τη χηματοδότηση τριών σημαντικότατων έργων που συνδέονται άμεσα με την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης της Σητείας και της ευρύτερης Περιοχής.
 
Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Σητείας δεν έχει λάβει έως σήμερα καμία απολύτως χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού επί Κυβερνήσεως ΝΔ.
 
Είναι επίσης γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την αξιοοίηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της, ενόψει και της προβολής τους στα πλαίσια της σταδιακής αναβάθμισης του τουρισμού στην Ανατολική Κρήτη.
 
Με τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και με δεδομένο το γεγονός ότι προεκλογικά είχατε δεσμευθεί ότι θα μεριμνήσετε τόσο για τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όσο και για την δημιουργία πολιτιστικών διεξόδων για τους κατοίκους της Περιφέρειας προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική ανάπτυξή των επαρχιακών πόλεων και των γύρω περιοχών και να αποφευχθεί η απερήμωση τους, καθίσταται επιβεβλημένη η συνδρομή του Υπουργείου σας και η ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων του Δήμου Σητείας, που επανειλημμένα έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού:
 
  • Αίτημα για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Μουσείο Σητείας.
  • Αίτημα για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Ενετικού Φρουρίου ΚΑΖΑΡΜΑ, σημαντικού ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου και αξιόλογου τουριστικού αξιοθέατου.
  • Αίτημα για επιχορήγηση του Δήμου Σητείας με το ποσό των 60.000 ευρώ, ποσό αναγκαίο για την ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΤΑ ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ». Είναι προφανές ότι με την οικονομική ενίσχυση των παραπάνω έργων και πολιτιστικών δρώμενων θα δώσετε πνοή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή μιας περιοχής της Ελληνικής Περιφέρειας, τις οποίας οι τοπικοί φορείς με κοινωνική ευαισθησία αγωνίζονται να δημιουργήσουν πολιτιστικές διεξόδους για τους κατοίκους και να αναβαθμίσουν, παράλληλα, την ποιότητα του τοπικού τουρισμού, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομική ανάπτυξης της Σητείας και των γύρω περιοχών.

Άλλωστε, η ενίσχυση της απασχόλησης με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και η ενδυνάμωση της πολιτιστικής της δραστηριότητας αξιώνουν την μέριμνα μιας πολιτικής ηγεσίας που προεκλογικά εμφανιζόταν υποστηρικτής της Περιφέρειας με υποσχέσεις για καταπολέμηση της απερήμωσης με την δημιουργία, μεταξύ άλλων, πολιτιστικών και επαγγελματικών διεξόδων ιδίως στους νέους κατοίκους της.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της, έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την Περιφέρεια, και ιδίως την Ανατολική Κρήτη, μη υποστηρίζοντας την πολιτιστική, τουριστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξή της.

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

  • Θα προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες για την χρηματοδότηση έργου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Μουσείου Σητείας και ποιο το προτεινόμενο σχετικό χρονοδιάγραμμα;
  • Θα χρηματοδοτηθεί το έργο ανάδειξης και αξιοποίησης του Ενετικού ρουρίου ΚΑΖΑΡΜΑ και με βάσει ποιο χρονοδιάγραμμα;
  • Θα λάβει εγκαίρως ο Δήμος Σητείας την αιτούμενη χρηματοδότηση για την ενίσχυση των σημαντικότατων πολιτιστικών δρώμενων που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των ΚΟΡΝΑΡΕΙΩΝ και πότε ακριβώς θα καταβληθεί το σχετικό ποσό των 60.000 ευρώ;
  • Θα ικανοποιηθεί τελικά το σύνολο των αιτημάτων ενός Δήμου, που δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα καμίας χρηματοδότησης από το Υπουργείο σας και που δικαίως αξιώνει την υποστήριξή σας σε θέματα που συνδέονται άμεσα με την πολτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Σητείας και των γύρω περιοχών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτής της ακριτικής και παραμελημένης από την Κυβέρνησή σας περιοχής;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

(Ερώτηση για τον κ. υπουργό Πολιτισμού)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos