τα λεφτά ......
τα λεφτά ……

Η υπογραφή της προσφυγής στο Σ.τ.Ε.

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκε η υπογραφή της προσφυγής στο Σ.τ.Ε. ενάντια στη Μ.Π.Ε.

του έργου Υβριδικού εργοστασίου στο Αζιλακόδασος και 106 ανεμογεννητριών σε βουνοκορφές της υπόλοιπης Κρήτης της εταιρίας Υ∆ΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. (Θυγατρική της EDF).

11 σύλλογοι και φορείς του δήμου Αγίου Νικολάου συνυπέγραψαν μαζί με την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου την προσφυγή. Συγκεκριμένα οι συνυπογράφοντες είναι:

1. Οικολογική Kίνηση Μιραμβέλλου
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ»
3. Νέοι Νεάπολης
4. Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
5. “Τάλως” Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ Ν. Λασιθίου
6. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
7. ΕΛΜΕ Λασιθίου
8. Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου
9. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου
10. Αναπτυξιακός Σύλλογος Σισίου
11. Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου

Γεγονότα πριν την προσφυγή

Τις ημέρες μέχρι την ημερομηνία της προσφυγής, η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου μαζί με άλλους συλλόγους και άτομα από το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά βΑΠΕ, κάναμε όλοι εθελοντική προσπάθεια στην κινητοποίηση του κόσμου, στην ενημέρωση τους αλλά και στην συμμετοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου στην προσφυγή.

Εκδήλωση ενημέρωσης
Καταφέραμε να οργανώσουμε μια σημαντική εκδήλωση ενημέρωσης την Κυριακή 9/11/14 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου. Εκεί η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από αυτή που προσδοκούσαμε και με τις αναλυτικές ενημερώσεις που έγιναν από τους καλεσμένους: Βάνα Σφακιανάκη και Γιώργο Δαμιανάκη, η εκδήλωση είχε επιτυχία. Από την ενημέρωση που έγινε με πραγματικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο καταστρεπτικό και ανώφελο θα είναι αυτό το έργο για τον τόπο, τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.

Θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου
Στις 23/10/14 καταθέσαμε στον Δήμο αίτημα για την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί απόφαση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/10/14 τελικά δεν μπήκε ως θέμα αλλά έγινε μια γρήγορη ενημέρωση εκτός θέματος ημερησίας διάταξης λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Ο Δήμαρχος αν και ανήμερος όπως δήλωσε, ήταν αρνητικός στην λήψη απόφασης για το θέμα και προσπάθησε να αποφύγει επόμενη συζήτησή του σε έκτακτο συμβούλιο, όπως και ψηφίστηκε.

Την επόμενη ημέρα έγινε συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου όπου ψήφισαν και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην προσφυγή ενάντια στο έργο.

Την Δευτέρα 10/11/14 μετά την εκδήλωση ενημέρωσης της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλου ορίστηκε πάλι Δημοτικό Συμβούλιο που μεταξύ άλλων θεμάτων ήταν και αυτό της προσφυγής για το έργο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε να μην προσφύγει ο Δήμος μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους & φορείς στο Σ.τ.Ε.

Με μεγάλη απογοήτευση είδαμε τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό να προωθεί το έργο ως ωφέλιμο για τον τόπο αλλά χωρίς να το στηρίζει με βάσιμα επιχειρήματα. Αφού μίλησαν αντιπρόσωποι των συλλόγων και έγινε ενημέρωση για το θέμα από την μεριά μας, τελικά χωρίς δισταγμό οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επέλεξαν απλά να συμφωνήσουν με την άποψη του δημάρχου. Μια άποψη που έρχεται σε αντιπαράθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία πενήντα χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Η προσπάθεια διαφύλαξής του από υπερμεγέθεις εγκαταστάσεις και άσκοπες ενέργειες (π.χ. χωροθέτηση Α.Π.Ε.), αλλά και ταυτόχρονα η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου σχεδίου διαχείρισης χωρίς ακρότητες και υπερβολές είναι μερικοί από τους βασικούς άξονες βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο, τόσο για το αδόμητο, όσο και για το δομημένο περιβάλλον.”
Μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις προθέσεις της πλειοψηφίας του Δήμου Αγίου Νικολάου. Κυρίως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ψήφο των δημοτικών συμβούλων του κ. Ζερβού που ούτε εμφανίστηκαν στην εκδήλωση ενημέρωσης που διοργανώσαμε αλλά ούτε δικαιολόγησαν την ψήφο τους.

Η «ανάπτυξη», η οικολογία, η οικονομία, το αποτέλεσμαΔυστυχώς αυτό που συμπεραίνει κανείς, βάση και της εκδήλωσης ενημέρωσης που διοργανώσαμε, είναι ότι όλες οι β.ΑΠΕ που προγραμματίζονται για την Κρήτη, καμία σχέση δεν έχουν με την βιωσιμότητα και την οικολογία αφού είναι απλά (επιδοτούμενες) άναρχες επενδύσεις ιδιωτικών εταιριών με στόχο το κέρδος και με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη. Πώς μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο όταν ποτέ δεν συζητήσαμε για εξοικονόμηση ενέργειας, ποτέ δεν ψάξαμε για εναλλακτικούς τρόπους «ανάπτυξης» με βάση την βιωσιμότητα και την αυτοδιαχείριση; Χωρίς να έχουμε σχέδιο για ποια Κρήτη θέλουμε και ποια ζωή θέλουμε να ζούμε, αποφασίζεται χωρίς εμάς η διαμόρφωση του Κρητικού τοπίου και της κοινωνικής ζωής με τρόπο δικτατορικό και άναρχο. 

Δυστυχώς βλέπουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις μας αλλά και ενάντια στους δημοτικούς μας αντιπροσώπους για να προστατέψουμε τον τόπο μας, το περιβάλλον μας αλλά και το μέλλον μας. Όταν αποφασίζονται έτσι απλά έργα που θα έχουν αντίκτυπο για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον… τότε όλοι θα πρέπει να αναρωτιόμαστε. Ποιός επιλέγει για ποιόν και με ποιά κριτήρια;

Η θέση της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου δεν είναι απλά μια άποψη, αλλά δεδομένα. Δεδομένα που καθημερινά συλλέγουμε και προσπαθούμε να μεταφράσουμε και να εξηγήσουμε. Δεδομένα που καθορίζουν την αλήθεια και όχι μόνο μια γνώμη. Δεν λέμε απλά όχι σε όλα. Έχουμε δείξει από τις δράσεις μας ότι αναζητάμε και διεκδικούμε την αλλαγή στη σκέψη και το κατεστημένο. Μια αλλαγή προς την βιωσιμότητα, την οικολογία και την συνύπαρξη.

Ως εθελοντές και με όσο χρόνο διαθέτουμε εκτός από την δουλειά μας και την προσωπική μας ζωή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για την φύση, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos