Δήμος Σητείας, συνεννόηση
Δήμος Σητείας, συνεννόηση

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για τη μή λειτουργία ουσιαστικά της Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Σητείας, απέστειλε προς τον Δήμαρχο ο Επιστημονικός και Επαγγελματικός σύλλογος Μηχανικών Σητείας.

Κύριε Δήμαρχε,
μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, της 03/09/2014, όπου συζητήσαμε εκτενώς την λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σητείας, σας γνωρίζουμε τις ομόφωνες διαπιστώσεις που έγιναν :

  • Η σημερινή δομή και κατάσταση της Υπηρεσίας Δόμησης, δεν μπορεί να εκπληρώσει και να φέρει σε πέρας το έργο της. Η Υπηρεσία πρακτικά δεν λειτουργεί.
  • Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, δεν έχουν αποδώσει.
  • Οι αδιεκπεραίωτες υποθέσεις στην Υπηρεσία, συσσωρεύονται συνεχώς και ταχύτατα, με αποτέλεσμα το μέγεθος του προβλήματος να αυξάνεται και να είναι ήδη πολύ μεγάλο και εκρηκτικό.
  • Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης άλλου συναδέλφου μηχανικού στην Υπηρεσία Δόμησης (από άλλη Υπηρεσία του Δήμου), αφού οι ελάχιστοι λοιποί συνάδελφοι μηχανικοί που υπηρετούν στον Δήμο, δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες τις Υπηρεσίας των, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν προηγούμενη προϋπηρεσία σε πολεοδομία.
  • Επιβεβαιώθηκε η αδυναμία πρόσληψης νέου προσωπικού, υπό το ισχύον σήμερα απαγορευτικό πλαίσιο, που έχει θέσει η κεντρική κυβέρνηση για δημοσιοοικονομικούς καθαρά λόγους.
  • Διατυπώθηκε με έμφαση από του συναδέλφους διπλωματούχους μηχανικούς που υπηρετούν στην Υπηρεσία σας (ήταν παρόντες όλοι), ότι αδυνατούν να εργασθούν και να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους, σε όλους σχεδόν τους θεματικούς τομείς δραστηριότητας της Υπηρεσίας, διότι δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και δεν έχουν λάβει την αναγκαία επιμόρφωση για την ενίσχυση και εξειδίκευση των γνώσεών τους στα συγκεκριμένα Υπηρεσιακά θέματα.
  • Σε προτάσεις που έγιναν για εξεύρεση – παροχή τεχνικής βοήθειας, προς συμπλήρωση των ελλείψεων που υπάρχουν τόσο σε θέματα εμπειρίας, όσο και σε εκείνα της επιμόρφωσης και συμπλήρωσης του απαιτούμενου γνωστικού αντικειμένου, είτε με τον σχηματισμό ομάδος από έμπειρους συναδέλφους του Συλλόγου μας, είτε μέσω της πρόσληψης από εσάς κατάλληλου συμβούλου (ο οποίος επειδή δεν θα είχε δικαίωμα υπογραφής θα λειτουργούσε απλώς υποστηρικτικά στα στελέχη της Υπηρεσίας σας), κρίθηκε ότι οι συγκεκριμένες (προτεινόμενες) λύσεις, δεν εμπεριείχαν την απαιτούμενη υπηρεσιακή εμπειρία και κουλτούρα. Ως εκ τούτου απερρίφθησαν.

Από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, κ. Εμμανουήλ Λαντζανάκη, διατυπώθηκε η άποψη της μεταβίβασης τμήματος του έργου της Υπηρεσίας, στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου της πρωτεύουσας του Νομού, δηλαδή του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα σημείωσε ότι η περίπτωση της απόσπασης Τεχνικών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Δόμησης του Αγίου Νικολάου στη Σητεία (για ορισμένες μέρες της εβδομάδος), δεν είναι δυνατή αφού από τον Άγιο Νικόλαο δεν είναι αυτό αποδεκτό.

Ο Σύλλογός μας, δεν νομιμοποιεί και δεν συναινεί και απορρίπτει κάθε σκέψη ή προσπάθεια που οδηγεί σε υποβάθμιση και κλείσιμο της Υπηρεσίας Δόμησης Σητείας, η οποία συστάθηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί στην Πόλη μας, μετά από μεγάλες προσπάθειες και αγώνες.

Ο Σύλλογός μας, θεωρεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να μπορέσει η Υπηρεσία Δόμησης να λειτουργήσει ξανά σε ολόκληρο τα εύρος των δραστηριοτήτων της, αφού επηρεάζει όχι μόνο την ζωή και την υπόσταση (επαγγελματική, οικογενειακή, κοινωνική, οικονομική, κλπ.) των Μελών μας, αλλά και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων (καταστήματα, τεχνίτες οικοδομών, κλπ.) και Πολιτών του Δήμου μας. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω αφορούν άμεσα την γενικότερη κοινωνική και οικονομική ζωή του Τόπου μας και καθορίζουν απολύτως τους ρυθμούς της ανάπτυξης του Δήμου μας, σε μία περίοδο τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που οδηγεί με ταχείς ρυθμούς τον Τόπο στην φτώχια και την οπισθοχώρηση.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και πιστεύοντας στην αναγκαιότητα, όχι μόνο της άμεσης (κατά το δυνατόν) αποκατάστασης της λειτουργίας της Υπηρεσίας σας, αλλά και της διατήρησης ολοκλήρου του φάσματος της δραστηριότητας της Υπηρεσίας Δόμησης Σητείας, αποφασίστηκε να σας διατυπωθούν οι παρακάτω προτάσεις, που πιστεύεται ότι οδηγούν στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος και οι οποίες είναι :

  1. Να γίνει πρόσληψη επαρκούς και κατάλληλου νέου μόνιμου τεχνικού προσωπικού (διπλωματούχων μηχανικών κατάλληλων ειδικοτήτων).
  2. Σε περίπτωση που η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν είναι σήμερα δυνατή, να εξετασθεί η δυνατότητα πρόσληψης αντίστοιχου προσωπικού ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.
  3. Να εξετασθεί η δυνατότητα πρόσληψης συμβούλου/ων επιμόρφωσης του προσωπικού της Υπηρεσίας ή/και υποβοήθησης του έργου της.
  4. Να διερευνήσετε την δυνατότητα απόσπασης επαρκούς και κατάλληλου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού από άλλες Υπηρεσίες Δόμησης (όπως του Αγίου Νικολάου), στην έδρα της Υπηρεσίας Δόμησης Σητείας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν το συσσωρευμένο έργο της και να επιμορφώσουν το επιστημονικό προσωπικό της.
  5. Τέλος, σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής οποιασδήποτε εκ των παραπάνω προτάσεων, τότε θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συναφθεί ΑΜΕΣΑ διαδημοτική συνεργασία με την κεντρική Υπηρεσία Δόμησης της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή του Αγίου Νικολάου, προκειμένου για όποιο χρονικό διάστημα απαιτείται :

Ι. Να διεκπεραιώνονται με την συνδρομή της Υπηρεσίας Δόμησης Άγιου Νικολάου, οι εκκρεμείς υποθέσεις.
ΙΙ. Να μεταβαίνουν οι Τεχνικοί Υπάλληλοί σας (που δεν έχουν επαρκή εμπειρία στην λειτουργία της Υπηρεσίας και δεν έχουν επιμορφωθεί) στην εν λόγω κεντρική Υπηρεσία, προκειμένου να επιμορφωθούν, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτές τις υποθέσεις στη Σητεία.

Κύριε Δήμαρχε, η κατάσταση είναι ήδη έκρυθμη και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Οι Δημότες της Σητείας, δεν μπορούν να υφίστανται επιπρόσθετες δυσκολίες και ταλαιπωρίες, αφού ήδη η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση μας έχει φθείρει και εξαθλιώσει σχεδόν όλους. Δεν είναι δυνατόν να αποστερούμε τον Τόπο μας από τις ελάχιστες αμυδρές ακτίνες ελπίδας που του έχουν απομείνει, εμποδίζοντας μόνοι μας τις όποιες δυνάμεις ανάπτυξης και εργασίας εμφανίζονται, αφού γραφειοκρατικά και παρατύπως δεν χορηγούνται νόμιμες αδειοδοτήσεις. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σητείας πρέπει άμεσα να εκκινήσει ξανά την λειτουργία της, προς όφελος του Τόπου μας.

Με αυτήν την κατάσταση, μοιάζει με φάρσα η ελπίδα της οικονομικής προόδου μέσα από επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί, αφού ακόμα κι αν εγκριθούν από άλλες υπηρεσίες οι σχετικές οικοδομικές άδειες δεν θα μπορέσουν να εκδοθούν.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας, γνωρίζοντας ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να προστρέξουμε σε κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Χαράλαμπος Ι. Λεβαντάκης Ιωάννης Παπαδάκης
Πολ. Μηχ. Πολ. Μηχ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos