το φράγμα Αποσελέμη....
το φράγμα Αποσελέμη….

Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης Μανόλη Θραψανιώτη στην Ημερίδα για το φράγμα Αποσελέμη που οργανώθηκε στο Δήμο Οροπεδίου.

κ ε Δήμαρχε

Η πρωτοβουλία σου να διοργανώσεις αυτή την ημερίδα είναι αξιέπαινη. μια πρωτοβουλία η οποία έπρεπε να είχε γίνει από καιρό από τους καθ’ ύλη αρμοδίους.   Η συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης , των εκπροσώπων του Ο Α Κ και των υπεύθυνων του έργου και κυρίως της τοπικής κοινωνίας υποδηλώνει το ενδιαφέρον για ενημέρωση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στην Κρήτη μετά τον Β Ο Α Κ. και το Αεροδρόμιο.

Ένα έργο για το οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις , ένα έργο για το οποίο εκφράζονται διαφορετικές αλλά και αντικρουόμενες απόψεις.

Η μία υποστηρίζει την υλοποίηση του , που φιλοδοξεί να υδρεύσει την Ανατολική Κρήτη από Ηράκλειο μέχρι και το Μεραμπέλλο , να υπεραμύνεται του έργου,

Η άλλη να χαρακτηρίζει το έργο αναποτελεσματικό με την έννοια ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε .

Γεννιούνται λοιπόν ερωτήματα σε ότι αφορά ένα τόσο μεγάλο έργο. για την χρησιμότητα του , το κόστος αλλά κυρίως κατά πόσο θα ανταποκριθεί στο να ικανοποιήσει τις ανάγκες ύδρευσης των παραπάνω περιοχών.

Θέλω να δηλώσω από την αρχή ότι σαν Ριζοσπαστική Συνεργασία είμαστε   υπέρ ενός σχεδίου ενιαίας διαχείρισης υδατικών πόρων σε επίπεδο Κρήτης, με φορέα διαχείρισης την τοπική αυτοδιοίκηση και την αιρετή περιφέρεια. είμαστε υπέρ της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων με πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση και στη συνέχεια την σωστή χρήση. από αυτή την άποψη θεωρούμε σαν προσφορότερη λύση   την δημιουργία μικρών φραγμάτων για την συγκράτηση των βροχών ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα α φ ενός ,α φ ετέρου να αξιοποιούνται για της ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης .H λύση αυτή είναι και οικονομικότερη και ταυτόχρονα βοηθά στον εμπλουτισμό των υπογείων νερών.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για το έργο και στη συνέχεια να θέσουμε ερωτήματα .

Η Χωρητικότητα του φράγματος είναι .σύμφωνα με την μελέτη 27 εκ κ μ.

οι ετήσιες ανάγκες για την ύδρευση των περιοχών που αναφέρθηκαν ανέρχονται σε 17 εκ κ μ. Αυτό σημαίνει ότι στην χειρότερη των περιπτώσεων για να παραμένει σταθερή η στάθμη του ταμιευτήρα απαιτούνται το ελάχιστον 20 εκ κ μ ανά έτος αν συνυπολογίσουμε και τις απώλειες λόγω εξάτμισης.

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα. υπάρχουν αυτές οι ποσότητες ;

Οι πρώην Δήμαρχοι Οροπεδίου και Χερσονήσου κ κ Μηλιαράς και Δοξαστάκης είχαν δηλώσει στην εφημερίδα ” Ανατολή ” ότι η ποσότητα του νερού που έχει εισρεύσει στο φράγμα σε δυο βροχομετρικές περιόδους δεν υπερέβαινε τα 2,5 εκ κυβικά. δεν διαψεύστηκε αλλά και σε ερώτημα που τέθηκε . σε ημερίδα , σ αυτήν εδώ την αίθουσα δεν δόθηκε απάντηση.

Είναι λογικό γιατί οι βροχοπτώσεις να μειώνονται.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επέρχονται γρηγορότερα λόγω της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μείωση των βροχοπτώσεων είναι εμφανής ανάμεσα σε δύο μεγάλα χρονικά διαστήματα

Την πρώτη περίοδο ,1968 -1982 , ο μέσος όρος ετήσιας βροχόπτωσης ήταν 1172 χ ι λ. σύμφωνα με την μελέτη Κουτσογιάννη , ενώ για την περίοδο 1980- 2010   μειώνεται στα 800 κάτι χιλιοστά, μελέτη της κας Τσούνια .

Έχομε λοιπόν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 370 χιλ,

Ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας των βροχοπτώσεων του οροπεδίου Λασιθίου, μαζί και του Καθαρού, καταβυθίζεται σε ποσοστό 52% περίπου και εμπλουτίζει τους υδροφόρους ορίζοντες γύρω από τον ορεινό όγκο της Δίκτυς. Μια ποσότητα   εμπλουτίζει τους υδροφόρους των Μαλίων, Λακωνίων και αναμιγνύεται με τα νερά του Αλμυρού στον Α γ. Νικόλαο. Ένα άλλο μέρος οδεύει προς Βιάννο, Μάλλες κλπ. Αυτό αποδεικνύεται βάσει μελετών μετά από πειράματα που έχουν γίνει με ιχνηθέτηση ( χρωματισμό).

Τα έργα που υλοποιούνται τώρα στοχεύουν στη συλλογή των επιφανειακών νερών; Και αν ναι, η τάφρος βάθους 6 μέτρων στην περιοχή του χώνου συνυπολογιζόμενη με την υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην εκβολή του ποταμού στο χαυγά και τον χώνο που είναι 56 μέτρα , σύνολο 62 δεν θα στραγγίσει τον κάμπο;

θα υπάρξει τελικά στεγανοποίηση της κοίτης του ποταμού από χ αυγά μέχρι Αγ. Κωνσταντίνο , απ’ όπου κατεισδύει η μεγαλύτερη ποσότητα των νερών του Καθαρού; Σε αυτήν περίπτωση υπάρχει κίνδυνος   υφαλμύρωσης των παράκτιων περιοχών κυρίως στα Μάλια και Αγ. Νικόλαο, Λακώνια;   Ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστεί η περιοχή των Μαλίων με το σχεδιαζόμενο υβριδικό με δύο αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας 1,2 εκ κυβικά η κάθε μία και με την εξάτμιση θα προσεγγίζει τα 4 εκ κυβικά νερά που θα προέρχονται από γεωτρήσεις.

Η δημιουργία Καταφύγιου Άγριας Ζωής   που δεσμεύει 6000 στρέμματα στον κάμπο δεν έχει σχέση με μελλοντική κυτοποίση του ποταμού ;.

Η απαγόρευση χρήσης γεωργικών εφοδίων (λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων) αλλά και βοσκής , παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού δεν θα επηρεάσει την   οικονομία του Λασιθίου αφού είναι σχεδόν αποκλειστικές ενασχολήσεις των κατοίκων ; Έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με εναλλακτικές μορφές για να μπορέσει να επιβιώσουν ; Προβλέπονται   κίνητρα για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες;.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη για το Λασίθι και καλά κάνει. Για τους κατοίκους της Κριτσάς που στο οροπέδιο Καθαρού υπάρχουν περίπου 60.000 αιγοπρόβατα και γεωργικές καλλιέργειες ποια αντισταθμιστικά οφέλη προβλέπονται ; Η μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή στου Τσιμπιστή παραπέμφθηκε στις καλένδες. Και τέλος για το θέμα της συμμετοχής στο φορέα διαχείρισης του φράγματος και την θέση που διεκδικεί ο Δήμαρχος. το ζήτημα δεν είναι πόσες θέσεις θα δοθούν , το θέμα είναι ποιος έχει την πλειοψηφία . .

Έχομε λοιπόν ένα έργο που θα στοιχίσει η και θα υπερβεί 250 εκ ευρώ και δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών που ασκούνται. Θα ολοκληρωθεί; Ή μήπως με την επίκληση του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί θα καταφύγουμε σε ιδιώτες με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση; Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και διεκδικούμε πόρους από δημόσιες επενδύσεις.

Τελειώνοντας εύχομαι ειλικρινά να μην επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις γιατί διαφορετικά το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και η ζημιά ανεπανόρθωτη.

Η ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικότερα απαιτεί μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης που δεν είναι άλλα από την γεωπολιτική της θέση το φυσικό περιβάλλον την ιστορία και τον πολιτισμό της. Αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλουμε να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

Μανόλης Θραψανιώτης

περιφερειακός σύμβουλος Ρ Σ Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos