ο βυθός κάπου στο κόλπο Μεραμπέλλου
ο βυθός κάπου στο κόλπο Μεραμπέλλου

Είναι ευχάριστο για την κοινωνία του Μιραμπέλλου ότι ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου  ως έχον τη φήμη του ότι δεν ακούει σχεδόν ποτέ την δεύτερη άποψη και γενικά δεν συνθέτει απόψεις, κατανόησε και ασπάστηκε την πρόταση για την Κολοκύθα ως  πάρκο «περιπάτου, έρευνας, κατάδυσης, αρχαιολογικών χώρων και ιστορίας όπου μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί η μοναδικότητα του Μιραμπέλλου»(ΑΝΑΤΟΛΗ σελ 16 στις 09/10/15 του άρθρου μου).

Μεγαλεπήβολα σχέδια που θα προσδώσουν αν πραγματοποιηθούν στο Μιραμπέλλο τουριστική υπεραξία και επιπλέον στην Ελούντα κτηματομεσιτική.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει εύκολα είναι η βυθισμένη Ολούς  επισκέψιμη λόγο του δίαυλου / κανάλι πλοιαρίων.  Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και οργάνωση καθώς και σήμανση με σημαδούρες αφού πρώτα λυθούν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Είναι λάθος του δημάρχου πάντως να πιστεύει ότι το brand name του Μιραμπέλλου είναι η Ελούντα.

Ο δήμαρχος επιμένει και για το επιδοτούμενο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο το οποίο θα αργήσει να προσφέρει τα αναμενόμενα λόγω του μεγάλου χρόνου και κόστους μελετών και κατασκευής, μεγάλου βάθους αποκλείοντας την επιφανειακή περιήγηση, μεγάλο χρονικό διάστημα ως ότου αναπτύξει βιοποικιλότητα ικανή για να προσελκύσει αυτοδύτες, μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου (αν και όταν) ένα ποντισμένο ναυάγιο  ακινητοποιηθεί στο βυθό κλπ.

Θα ήταν φρόνιμο από την πλευρά του δημάρχου ως ότου πραγματοποιηθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του, να προστατευτεί η περιοχή του πνιγμένου με την απαγόρευση της αλιείας για να μπορούν εντωμεταξύ να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα  καταδυτικές εκδρομές. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει η περιοχή το μερίδιο αγοράς που κατέχει αλλά και θα το επεκτείνει ( αυτό να το δείτε κ δήμαρχε ως απαίτηση της κοινωνίας). Παράλληλα πρέπει να αστυνομευτεί όλο το παραλιακό μέτωπο από καλό Χωριό ως Σίσι  προκειμένου να συνεχίσει να είναι το Μιραμπέλλο καταδυτικός προορισμός πολλαπλών σημείων, προστατεύοντας παράλληλα  τις αλιευτικές περιοχές.

Η περιοχή μας είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την τουριστική κατάδυση στην Κρήτη. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος έχουμε πλούσιο υποθαλάσσιο υλικό ,ως και αρχαία ναυάγια (από την εκδήλωση ΟΛΟΥΣ ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 10/03/15) .

Το καλοκαίρι που μας πέρασε δυστυχώς από παράνομη αλιευτική δραστηριότητα αλιεύτηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα ψάρια της ακτογραμμής, πράγμα που ήταν σοβαρό πλήγμα για την τουριστική κατάδυση αλλά και  για την αναπαραγωγή του είδους,  ροφοί από δέκα έως τριάντα κιλά  Αυτό δεν θα συνέβαινε αν αντιλαμβανόταν ο δήμαρχος το θέμα.

Θα πρέπει επίσης ο δήμος και οι μελετητές του ΕΛΚΕΘΕ να λάβουν υπόψη τους ότι  το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο όταν κατασκευαστεί θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτερα πληθυσμούς ψαριών αφού θα βρίσκεται δίπλα σε προστατευμένη περιοχή όπως του πνιγμένου (στα 1000 μέτρα). Περιοχή η οποία έχει ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα που ανέφερε ο δήμαρχος στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του για την ανάθεση της οικονομοτεχνικής μελέτης για το τεχνικό θαλάσσιο πάρκο και επιπλέον ότι ήδη στον πνιγμένο πραγματοποιούνται τουριστικές καταδύσεις με μεγάλη επιτυχία και ήδη υπάρχει  αναπτυγμένη βιοποικιλότητα.

Δεν έχει η περιοχή την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες ως την ανάδειξη του τεχνητού επιδοτούμενου καταδυτικού πάρκου αλλά και να χάσει το ποσοστό αγοράς (άνω του 50%) που κατέχει ήδη.

Κινδυνεύει η περιοχή να επαληθεύσει το παραμύθι του Αισώπου «ο λαγός και η χελώνα» Όπου το επιμελητήριο Λασιθίου ξεκίνησε την προσπάθεια πρωτοπορώντας στην Ελλάδα αρχές δεκαετίας 2000 και ο δήμος θα μας φέρει ουραγούς ως ότου πραγματοποιηθούν οι πρώτες καταδυτικές περιηγήσεις στο επιδοτούμενο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να παραμείνει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μόνο στο τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα. all inclusive. Ή στο πούλα το ξενοδοχειακό συγκρότημα να ξεμπλέξουμε ή ακόμα στο θα πουλήσουμε στους «ρώσους»!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Μέλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos