Κίνημα Αλλαγής Λασιθίου, ποιοι είμαστε
Κίνημα Αλλαγής Λασιθίου

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την ειλικρινή σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Των κομμάτων και των φορέων που θεωρούν ότι με γνώμονα την ιστορική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης και με σκληρή δουλειά θα καταφέρουν μια νέα αλλαγή.

Αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, με τον ενωτικό, προοδευτικό, δημοκρατικό και ήπιο λόγο. Αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση της χώρας επαναφέροντας τα στοιχεία της αξιοκρατίας, της ορθολογικής αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων και, φυσικά, της αλήθειας. Αλλαγή με τη νέα γενιά πρωταγωνιστή, για να αποδείξουμε στην πράξη πως δεν είμαστε η γενιά του καναπέ

Οι ιστορικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Όχι τουλάχιστον όσο εκφράζουν ζωντανά κοινωνικά αιτήματα και υπαρκτές κοινωνικές πλειοψηφίες. Είμαστε η προοδευτική παράταξη των μεγάλων αλλαγών. Η παράταξη του ΑΣΕΠ, της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, του ΕΣΥ, των ΚΕΠ, η παράταξη που άλλαξε τη φυσιογνωμία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, έχοντας πάντα ως βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας την αταλάντευτη προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Είμαστε η παράταξη που από την άλλη πλευρά πληρώσαμε δυσανάλογα την κρίση, έναντι άλλων που χρεωκόπησαν τη χώρα και απέδρασαν από την εξουσία. Δεν μπορούμε όμως να προχωρήσουμε, όσο ο χώρος μας είναι απαξιωμένος και κατακερματισμένος. Οι διαδικασίες του Νοεμβρίου έθεσαν τα πρώτα θεμέλια. Φιλοδοξούμε,  όλοι μαζί, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πολυτασικού κόμματος με δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα και σοσιαλδημοκρατικές θέσεις. Προσδοκούμε στην ανανέωση στον προγραμματικό λόγο, στη στελέχωση και στη φυσιογνωμία της παράταξης με τη δημιουργία ενός φορέα, αντίστοιχου με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους 212.000 πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν τον προηγούμενο Νοέμβριο. .

Η εντολή αυτή  ξεκινάει από την ανανέωση του πολιτικού μας προσωπικού, έχει να κάνει όμως με την οριοθέτηση των σύγχρονων σοσιαλιστικών μας θέσεων και τη  διαμόρφωση της προοδευτικής μας πρότασης για το πώς θα μπορέσει η χώρα να προχωρήσει.

Τι θέλομε να αλλάξομε;

Τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το μνημόνιο του κ. Τσίπρα, αλλά όχι από την κρίση, ή τον κίνδυνο για τη χώρα, αφού δεν έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης. Το μεγαλύτερο φάσμα του πολιτικού συστήματος σήμερα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ) δεν παραδέχεται καν ποιες ήταν οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ.

Πώς θα λύσουν κάτι που δεν αναγνωρίζουν πως υπάρχει; Η σχέση της Παράταξης με την αλήθεια ήταν πάντα θετική, ενώ πολλές φορές έφτανε και ξεπερνούσε τα όρια του αυτομαστιγώματος.

Είναι η ώρα, έστω με καθυστέρηση, να επαναφέρουμε συγκροτημένα τις απαιτούμενες αλλαγές και να πείσουμε για την ανάγκη επαναθέσμισης της χώρας.

Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Η διακυβέρνηση της χώρας έχει γίνει αντικείμενο εργαλειακών επιλογών, αδιαφορώντας για τη μεγάλη εικόνα, για την υλοποίηση δηλαδή ενός μεγάλου σχεδίου που θα προσδώσει στη χώρα μας μία νέα σύγχρονη φυσιογνωμία. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει καταφέρει να βγει από την κρίση. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διέγνωσε την κρίση και την απέδωσε σε λάθος αίτια, αφήνοντας τη δημοκρατία και τους θεσμούς της να καταρρακωθούν από τον λαϊκισμό που καλλιέργησε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος. Αυτό που απαιτεί η νέα εποχή, λοιπόν, είναι αυτό το νέο πολιτικό προοδευτικό σχέδιο που θα δίνει νέο νόημα στη δημοκρατία, επαναδιατυπώνοντας τις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πολιτικό αυτό σχέδιο θα πρέπει να είναι αντικείμενο επεξεργασίας του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα ιστορικά και θεσμικά χαρακτηριστικά της χώρας μας. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και το άνοιγμα των πολιτικών και οικονομικών θεσμών είναι αυτά που μπορούν να φέρουν προοπτική και ευημερία για όλους. Απαιτείται η ριζοσπαστική επαναθεμελίωση του κράτους και η σύγκρουση με τα κλειστά πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, που μπορεί να δημιουργήσει τις πραγματικές προϋποθέσεις για μία νέα και σύγχρονη Ελλάδα.

Αφορά την κοινωνία αυτή η προσπάθεια; Είμαστε «μία από τα ίδια»;

Το διαχρονικό πρόσημο της Παράταξης είναι θετικό. Αν οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πατρίδα, οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να τις ακούσουν και να τις κρίνουν – θετικά ή αρνητικά. Γι’ αυτό προχωράμε στο ηλεκτρονικό κόμμα και επεκτείνουμε τη διαβούλευση που αρχικά θεσμοθετήσαμε για τα προτεινόμενα νομοσχέδια στη Βουλή. Οι λογικές του «μία από τα ίδια», όταν γίνονται πρόφαση για τη μη ενασχόληση με τα κοινά, για τη μιζέρια ή τη μοιρολατρία, πλήττουν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία. Η ιδιότητα του πολίτη δεν εξαντλείται στην κάλπη, μία στιγμή κάθε 4 χρόνια. Η ευθύνη για την πορεία της χώρας δεν σταματάει στους πολιτικούς.

Ο προοδευτικός χώρος, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ο χώρος δηλαδή που το Κίνημα  Αλλαγής φιλοδοξεί να εκφράσει, είναι βαθιά τραυματισμένος και απαξιωμένος. Και όσο συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, η Δημοκρατία κινδυνεύει. Γιατί ο χώρος αυτός είναι τελικά ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών διαδικασιών, είναι αυτός που είναι υπέρ των Θεσμών, της συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες, του διαλόγου, και τελικά είναι αυτός που θα πρέπει να δώσει τη μάχη μεταξύ ανοικτών και κλειστών συστημάτων. Η κοινωνία δυστυχώς όχι μόνο δεν μας ακούει, αλλά μας λοιδορεί κιόλας. Ίσως δεν έχει άδικο. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι η συνάντηση με όλους αυτούς που κάποτε πίστεψαν σε εμάς και τους απογοητεύσαμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, τα προβλήματά τους, ακόμα και τις κατηγορίες τους για να μπορέσουμε τελικά να τους πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η χώρα δεν αντέχει άλλα παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς.  Τώρα, όλοι γνωρίζουν, μετά από 8 χρόνια κρίσης, ότι οι λύσεις είναι σαφείς, μετρημένες και μετρήσιμες. Οι πολίτες ξέρουν πως η δημοκρατική παράταξη αποτελούσε πάντα την προοδευτική επιλογή απέναντι στον λαϊκισμό και τις τυχοδιωκτικές ευκαιριακές λύσεις. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η κοινωνία όχι απλά ενδιαφέρεται αλλά είναι ενεργό συστατικό αυτής της προσπάθειας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos