Και περιπατητικός τουρισμός στο Μιραμπέλλο κ Δήμαρχε!!!
από το website του ορειβατικό συλλόγου Αγίου Νικολάου

Ο περιπατητικός τουρισμός στο Μιραμπέλο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ο δήμαρχος θα πρέπει να αποβάλει τις αντιλήψεις του ότι πρόκειται για δράση που απαιτεί χρήματα

(ΑΝΑΤΟΛΗ 13/01/17 σελ 3), δεν πρόκειται για το «επιδοτούμενο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο»!!

Το μονοπάτι Ε4 υπάρχει κ δήμαρχε!

Στο δάσος του Κρούστα (www.kroustas-park.gr)  έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με τα Μινωικά μονοπάτια που έχουν δημιουργήσει άνθρωποι μόνο με το μεράκι και την αγάπη τους για την φύση και την ιστορία, όπως η γερμανίδα αρχαιολόγος κ  Sabine Beckmann.

Ο δήμαρχος θα πρέπει να συνεργαστεί με τέτοιους ανθρώπους, όπως και με έναν από τους ποιο δραστήριους συλλόγους της περιοχής, τον ορειβατικό σύλλογο Αγίου Νικολάου και να ενημερωθεί! Ένα σύλλογο όπου με πολύ μεράκι ,αγάπη και πάθος για την εξερεύνηση της Κρητικής φύσης, πραγματοποιεί κάθε σαββατοκύριακο εξορμήσεις προσφέροντας κοινωνικό έργο. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστοσελίδα τους κ δήμαρχε, θα εκπλαγείτε! Εκεί βρίσκονται έτοιμες οι περιπατητικές διαδρομές του Μιραμπέλλου, του νομού και όχι μόνο.

Η δυναμική του τόπου γύρω από φυσιολατρικές δράσεις είναι μεγάλη και μάλλον την αγνοείτε ως είδος τουριστικής ανάπτυξης, για αυτό και επιμένετε σε τεχνικές κατασκευές όπως και το «επιδοτούμενο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο», ενώ δεν επιδιώκετε κανενός είδους προστασία των περιοχών που πραγματοποιούνται σήμερα τέτοιες δράσεις, όπως των καταδυτικών σημείων με τα γνωστά επακόλουθα!

Οι φυσιολατρικές δράσεις έχουν εκατομμύρια φίλους και φανατικούς οπαδούς. Απασχολούν εργασιακά εκατομμύρια ανθρώπους, δραστηριοποιούνται δε σε όλη την διάρκεια του έτους και ενδείκνυνται για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν της περιοχής μας!

Πρακτικές, του ποιά δράση επιδοτείται για να αξιοποιηθεί, ή πρώτα η δράση να ενταχτεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, καταδικάζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής στο «all inclusive»,  το οποίο με την σειρά του καταδικάζει την αγορά. Παραπέμπει δε υπό τις παρούσες συνθήκες στο ανέκδοτο «του ποδοσφαιριστή που κάηκε στο ζέσταμα».

Στον περιπατητικό, ορειβατικό, ποδηλατικό, καταδυτικό κλπ  τουρισμό δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο εκτός από συλλόγους του είδους και activities tour operateοrs που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν προγράμματα σε οργανωμένες περιοχές που στηρίζουν τέτοιες μορφές τουρισμού,  και ειδικότερα σε περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον κ δήμαρχε, όπως και στην περιοχή μας.

Και περιπατητικός τουρισμός στο Μιραμπέλλο κ Δήμαρχε!!!
η δεξαμενή νερού για την πυρασφάλεια και ο περιβάλλον χώρος της στο δάσος του Κρούστα, όπως την έχουν διαμορφώσει οι άνθρωποι του χωριού με προσωπική εργασία

Στο Μιραμπέλλο βέβαια τώρα και χρόνια επικρατεί κάτι το τραγελαφικό. Αφενός να μπορεί να φιλοξενεί  υψηλές προσωπικότητες όπως πολιτικούς, βασιλείς, πρίγκιπες, εφοπλιστές, τραπεζίτες και κάθε διεθνούς φήμης και υψηλού εισοδήματος ανθρώπους ως και μεμονωμένους φυσιολάτρες καταδεικνύοντας τη δυναμική του τόπου και την ικανότητα των ιδιωτών εμπλεκομένων. Αφετέρου η πλειάδα των all inclusive συμβολαίων καταδεικνύει την τουριστική ανεπάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμα και σε απλά πράγματα.

Χαρακτηριστικά ενώ στην περιοχή έχουν δαπανηθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ιστοσελίδες από όλους τους φορείς, καμία από αυτές δεν είναι ενημερωμένη. Ενημερωμένη τουλάχιστον για τα ωράρια και περιόδους λειτουργίας που να ισχύουν για τα σημεία ενδιαφέροντος. Ούτε καν για την Σπιναλόγκα!

Σήμερα  στο Μιραμπέλλο η μόνη ιστοσελίδα ενημερωμένη είναι της μητρόπολης για το θρησκευτικό τουρισμό, τα δε μοναστήρια είναι οι μόνοι χώροι που πάντα είναι ανοιχτοί όλη τη διάρκεια του έτους, με συγκεκριμένο ωράριο.

Σε αντίθεση, για το οποιοδήποτε άλλο σημείο ενδιαφέροντος του δήμου, κανένας δεν μπορεί να βρει στο διαδίκτυο αξιόπιστα πότε λειτουργεί.

Είναι επίσης απαράδεχτο να υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις επιτροπές τουρισμού στον νομό. Τι άλλο μπορούν να εξυπηρετήσουν πέρα από το να κάνουν τις διακοπές τους οι «έξυπνοι» και τις δουλειές τους οι «πανέξυπνοι».

Αναλάβετε πρωτοβουλία κ δήμαρχε, οι προτεραιότητες του τόπου δεν είναι να είστε μπροστάρης στον Περιφερειακό Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, όπου είχατε θέσει υποψηφιότητα. Ούτε απόλυτη ανάγκη η ένταξη της Σπιναλόγκας στην Unesco.

Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες του τόπου, είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, εμπλουτισμός που οι επισκέπτες του θα επιλέγουν το Μιραμπέλλο για να «βρίσκονται έξω από τα ξενοδοχεία» στα αξιοθέατα και στις τουριστικές δράσεις  της περιοχής. Όπως  Αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, αρχαιολογικά/ λαογραφικά μουσεία, φαράγγια, φυσιολατρικές διαδρομές για την βοτανολογία, την γεωλογία, στα θαλάσσια πάρκα, στην ιστιοπλοΐα, στα παραδοσιακά, χωριά, σε δράσεις γευσιγνωσίας, οινολογίας, σε λαογραφικές μουσικές δράσεις, στο σπηλαιολογικό τουρισμό  κλπ ένας κατάλογος ατελείωτος κ δήμαρχε!

Και περιπατητικός τουρισμός στο Μιραμπέλλο κ Δήμαρχε!!!
ο χάρτης του πάρκου

Το αυτό ισχύει και για την κρουαζιέρα κ πρόεδρε του επιμελητηρίου, «τα γκράφιτι» στους τοίχους που να φαίνονται από τα κρουαζιερόπλοια» είναι δράσεις δευτερεύουσες, ερασιτεχνών στο είδος (ΑΝΑΤΟΛΗ 10/4 σελ 3).

Τα Χανιά αρχές του 1990 τουριστικά υπήρχε μόνο η Σαμαριά και η πόλη των Χανίων, το Ρέθυμνο ήταν το Αρκάδι και ο κήπος της πόλης με τα Κρι Κρι, η πόλη του Ηρακλείου ήταν το Μουσείο και τα λιοντάρια..

Σήμερα και οι τρείς προορισμοί προπορεύονται, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα,  έχοντας διαμορφώσει τουριστική ταυτότητα και υψηλό brand name.

Το Μιραμπέλλο δυστυχώς έχει μείνει «στο εμείς φέραμε τον τουρισμό στην Κρήτη!!» κ δήμαρχε!!!

Καλή ανάσταση !

Και ας ελπίσουμε καλή σεζόν σε όλους!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Ανεξάρτητο μέλλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos