Καλπάζει η ενεργειακή φτώχια στην Ελλάδα
ο Έλληνας για να ζεσταθεί καίει τα πάντα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενεργειακή φτώχεια πλήττει περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Μάλιστα  το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτιρίων επισημαίνει ότι η Πατρίδα μας  βρίσκεται στις πρώτες τρεις χώρες με τα πιο υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη, καθώς το 70% των νοικοκυριών αδυνατεί να διατηρήσει την κατοικία του ζεστή, το 50,7% καθυστερεί να αποπληρώσει οφειλές στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας και το 29,5% ζει σε κατοικίες με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά υψηλότερα από τους μέσους όρους της Ευρώπης που αντίστοιχα είναι 10,8%, 10% και 15,1%.

Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλους φόρους, η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική  αυξάνει τους ήδη υψηλούς φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ, είχαν σαν αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να εκτοξευθεί στα ύψη. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση, με τον Απρίλιο του 2016 αυξήθηκε κατά 20% επιδεινώνοντας την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών. Έτσι πλέον η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει από τα 0,95 λεπτά το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές φτάνει έως και τα 0,99 λεπτά. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί, καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έναντι 32,1% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Μάλιστα από τα 0,96 λεπτά, 56-60 λεπτά πάνε στους φόρους μια και η τιμή του καυσίμου κυμαίνεται από 35-40 λεπτά.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης  αναμένεται να ροκανίσει και το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι.  Παρότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε, το επίδομα παραμένει το ίδιο με πέρυσι -105.000.000 ευρώ- με αποτέλεσμα τελικά οι δικαιούχοι να αγοράσουν λιγότερα λίτρα πετρέλαιο με τα ίδια χρήματα.

Παρά την ύπαρξη του πενιχρού επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, περί τα 100.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν ή βρίσκονται χωρίς ρεύμα ενώ είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός όσων δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι χιλιάδες συμπολίτες μας για να ζεσταθούν καταφεύγουν στην καύση ακατάλληλων καύσιμων υλών σε, αυτοσχέδιες και μη, σόμπες και τζάκια. Με αυτό τον τρόπο προκαλείται το εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Πατρίδας μας.

Σε Ερώτηση που κατέθεσα προς την Επιτροπή στις 29 Ιανουαρίου του 2016, αφού επισήμανα το έντονο φαινόμενο της αιθαλομίχλης που καταγράφεται στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης , κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί τη μείωση των φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Η Απάντηση που λάβαμε ήρθε από τον κ. Μοσκοβισί, αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Οικονομίας, που επισήμανε ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ  και ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές αρκεί να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των μνημονιακών δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, εντελώς κυνικά ομολόγησε ότι 11.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα σχετίζονται με την έκθεση των συμπολιτών μας σε αιωρούμενα σωματίδια.

Προκειμένου λοιπόν να ανακουφιστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια έχω επανειλημμένα ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη μειωση των τιμών της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό παλεύουμε για τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την αποσύνδεση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από φόρους προς τρίτους οργανισμούς.

Άλλωστε η υπερφορολόγηση της ενέργειας στην Ελλάδα, που έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Miguel Arias Cañete μετά από σχετική Ερώτηση που του υπέβαλλα σε συζήτηση που έλαβε χώρα στην  Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής την 11η Ιανουαρίου 2016, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων. Εξ’ άλλου, όπως έχουμε επισημάνει σε σχετικές  Γραπτές Ερωτήσεις που καταθέσαμε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν πολλές χώρες της Ε.Ε. οι οποίες κάνοντας χρήση του άρθρου 9 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ και του άρθρου 102 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ επιβάλουν πολύ μειωμένο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και μειωμένο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα.»

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos