Καταδυτικό πάρκο "Η Πόλις εάλω"!
Καταδυτικός τουρισμός

Δεν είναι περίεργο πια  γιατί η δημοτική αρχή επιμένει ΜΟΝΟ στο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο.

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  στις 19/09 για την εκχώρηση δημιουργίας του Θαλάσσιου πάρκου στην ΔΑΕΑΝ δίνετε  το στίγμα!

Ο δήμος στην πραγματικότητα  προωθεί την δημιουργία μικρομάγαζου κατάδυσης   με την κατασκευή πανάκριβου λιμενικού έργου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το νόμο 429/2014, νόμο όπου επιτρέπει και την σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιου φορέα.

Σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται   αναπτυξιακό έργο.

Όπως σε μικρότερη κλίμακα  με την  διοργάνωση του SUP από την ΔΑΕΑΝ,  όπου η αποσκοπούσε  στο να επιτυγχάνει πληρότητες  στα διαμερίσματα του ο πρόεδρος της κλπ!

Η δημοτική αρχή δείχνει να μην την ενδιαφέρει  ο καταδυτικός τουρισμός  και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτόν!

Ενώ θα μπορούσε με κανονισμό λιμένα (όπως και με το ΦΕΚ 59Β 1979 αρθρα 31,32,33 & 36)  να δημιουργήσει μια προστατευμένη περιοχή  όπου θα δραστηριοποιούνται τα  καταδυτικά κέντρα 365 ημέρες το χρόνο έως ότου μετά από δεκαετίες κατασκευάσει και λειτουργήσει  το όποιο τεχνητό Θαλάσσιο πάρκο, εντούτοις επιμένει στην κατασκευή μόνο τεχνητών υφάλων!

Το δήμο ακολουθεί η περιφέρεια που ενώ όπως αναφέρουν οι υπηρεσιακοί  φορείς είναι χρονοβόρο λόγο της γραφειοκρατίας να απαγορευτεί η αλιεία στην περίπτωση του  Κόρφου της Ελούντας, απαιτούν  και ομόφωνη απόφαση των αλιέων.

Δεν θα είναι περίεργο να απαιτηθεί  από την περιφέρεια  και η Επιστημονική τους  κατάρτιση αντί της εμπειρία τους ΑΝΑΤΟΛΗ 3/10 σελ 5 «Νέα μελέτη για τον Κόρφο Ελούντας»);  Κάπως έτσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους! Δηλαδή  με διαταραγμένες  τις σχέσεις  των αλιέων προκειμένου να μη υπάρχει ομόφωνη απόφαση,  θα ήταν ο ιδανικός   τρόπος προκειμένου να μην γίνει ποτέ τίποτε, αντί του να  λύσουν  τα σημαντικά προβλήματα τους,  προτείνοντας λύσεις  προς το υπουργείο. Λύσεις  όπως  ο περιορισμός της παράνομης αλιείας, όπως  ζώνες αλιείας, όπως να επιτραπεί η αλιεία στον Κόρφο της Ελούντας Ιούλιο,  Αύγουστο και Σεπτέμβριο  όταν τα ψάρια μπορούν να διατεθούν σε ικανοποιητικές τιμές  συμβάλλοντας και στον γαστρονομικό τουρισμό κλπ.

Αντί αυτού επικαλούνται την επιστημονική τους κατάρτιση αναμένοντας την ομόφωνη απόφαση των αλιέων!

Αν δεν εγκρίνετε κ Δήμαρχε την καθιερωμένη  περιοχή του πνιγμένου ως προστατευμένη περιοχή άτυπου θαλάσσιου πάρκου λόγο του επενδυτή «μαμούθ» , υπάρχει η Κολοκύθα, ήδη επίγεια προστατευμένη περιοχή !

Γιατί δεν δίνετε μία αναπτυξιακή λύση Θαλάσσιου τουρισμού άμεσα, σε μια πόλη όπου έχει γυρίσει την πλάτη στην θάλασσα, μεταλλάσσοντας  το συγκριτικό πλεονέκτημα της «θέας Μιραμπέλλο»  σε  παρκινγκ αυτοκινήτων και λεωφορείων , καθώς και τις  υποδομές  όπως το τουριστικό λιμάνι και  μαρίνα  σε έργα υπανάπτυξης!

Ο μόνος λόγος που βλέπω  είναι να  φοβάστε ότι  δημιουργώντας με κανονισμό λιμένα μία προστατευμένη περιοχή, θα φανεί το ανώφελο του εγχειρήματος «τεχνητό Θαλάσσιο πάρκο»!

Ένα εγχείρημα όπου ένας ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ  προσπαθεί να «πουλήσει»  τεχνητούς υφάλους στον Άγιο Νικόλαο,  όταν η υπηρεσία του έχει αντιγράψει τους βυθούς του κόλπου Μιραμπέλλου στις δεξαμενές του ενυδρείου.

Θα σας έλεγα κ δήμαρχε ότι θα μπορούσε το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο να λειτουργήσει ως ερευνητικό πάρκο επιστημονικού τουρισμού και τεχνητής  θαλάσσιας αναβάθμισης αν και όταν κατασκευαστεί.

Καταδυτικό πάρκο "Η Πόλις εάλω"!
καταδυτικός τουρισμός

Ένα ερευνητικό  πάρκο όπου θα δίνει  λύση σε προβλήματα όπως  με τις σκοτωμένες χελώνες,   στο πρόβλημα του λαγόψαρου  και το οποίο θα έκανε γνωστό τον κόλπο του Μιραμπέλλου παντού κλπ!

Τότε όμως σε ποιόν θα κόβει εισιτήρια η  σύμπραξη δημοσίου εν προκειμένου  ΔΑΕΑΝ και ιδιωτικού φορέα (νόμος 429/2014 / καταδυτικό κέντρο)   που σχεδιάζετε, στους ερευνητές επιστήμονες;

Με τις σημερινές απόψεις της δημοτικής αρχής δυστυχώς ο δήμος Αγίου Νικολάου από πρωτοπόρος  θα μείνει ουραγός στο κομμάτι καταδυτικού τουρισμού, παραμένοντας στο πώς θα  πουληθεί σπίτι του δημότη του  με πισίνα στον «Ρώσο».

Με τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές πάντως μπροστά ο τόπος δεν πάει,  δεν είναι ακατανόητο λοιπόν γιατί συχνά παραπονιέται ο δήμαρχος ότι δεν εισακούγεται.
Για να εισακουστεί κάποιος πρέπει να  παράγει ουσιαστικό έργο που θα του προσδίδει κύρος.

Και για να συνοψίσουμε, καθαρές θάλασσες έχουμε, όμορφους ελκυστικούς βυθούς  που αντιγράφονται από το ενυδρείο έχουμε(η φωτογραφία είναι από την περιοχή μας), καταδυτικά κέντρα με εμπειρία δεκαετιών έχουμε,  ξενοδοχεία η περιοχή έχει, τι μας  λείπει  κ δήμαρχε, το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο ή μια προστατευμένη περιοχή καθώς και θάλαμος αποσυμπίεσες στο νοσοκομείο;  Αυτά θα μπορούσαμε να προβάλουμε στους δέκα δημοσιογράφους που θα έρθουν στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ΕΟΤ για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα (ΑΝΑΤΟΛΗ σελ 14).

Παράλληλα ο πρόεδρος ξενοδόχων  μάλλον επιδιώκει την «γκετοποίηση» του τουρισμού αφού «με νύχια και με δόντια» θέλει να κρατήσει τους πελάτες  μέσα στο ξενοδοχείο του. Συμπεριφέρεται ως  «φρούραρχος» των νέων φυλακών στις Κουρούνες και όχι ως Ξενοδόχος . Την ίδια στιγμή ο νομός βρέθηκε ανέτοιμος για την κατασκευή του ΒΟΑΚ,  γαλάζιες σημαίες αφαιρούνται από σημαντικές παραλίες, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου έχοντας καταργήσει την αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ ενοικιάζει το επιμελητήριο, πέντε ή έξι  επιτροπές τουριστικής προβολής περιφέρονται ανά τη υφήλιο κάνοντας διακοπές, Ο θρησκευτικός τουρισμός αγνοείται παρά την μεγάλη  προσπάθεια της εκκλησίας, τα κρουαζιερόπλοια εγκαταλείπουν την πόλη απλά γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον  διοργάνωσης εκδρομών  κλπ, κλπ, κλπ.

Λόγω τέτοιων  νοοτροπιών   με νύχια και με δόντια θα πρέπει να κρατήσουμε τον τουρισμό!

«Η Πόλις εάλω»!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Υ.Γ.  Έχει γούστο να σώσουν τον τόπο οι Ρώσοι επενδυτές!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos