Κρητών Εμπόριο πολιτικό κείμενο στον Περιφερειάρχη
Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Με μεγάλη μας απογοήτευση, καθημερινά διαπιστώνουμε, ότι η χώρα μας έχει κατακτηθεί, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, από τους λεγόμενους “δανειστές μας“ και τους “θεσμούς”,

που υφίστανται για να ελέγχουν και να εφαρμόζουν πολιτικές που αλώνουν την οικονομία του τόπου, απαξιώνουν την κεφαλαιακή υποδομή της και εξαγοράζουν οτιδήποτε παραγωγικό και χρήσιμο.

Έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους την παραγωγή και τη διανομή, αλλάζουν βίαια το μοντέλο της οικονομίας, αναδιαρθρώνουν την δομή του εμπορίου μεταφέροντάς το σε μεγάλες συσσωρεύσεις κεφαλαίου υπό τον έλεγχο τους.

Γι΄ αυτή την κατάσταση, ευθύνες έχουμε όλοι, αλλά κυρίως φταίει το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς για την χώρα, δεν υπάρχει σήμερα μια πολιτική με όραμα, που να σταθεροποιήσει την οικονομία και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, ούτως ώστε να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την διαρκή συσσώρευση και συρρίκνωση της οικονομίας.

Είναι πλέον καθημερινή η διαπίστωση ότι η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε την υπεσχημένη πολυπόθητη ανάπτυξη της αγοράς αλλά αντίθετα, συνεχίζει με εντεινόμενο ρυθμό να αφαιρεί πόρους και εισοδήματα από τις επιχειρήσεις μας αλλά και τη ζωή μας την ίδια προς όφελος των πολυεθνικών που κατευθύνουν τους όρους και τις συμφωνίες των δανειστών μας.

Από την άλλη αφήνει ανεξέλεγκτη την εγκατάσταση και επέκταση των μεγάλων πολυεθνικών που με ευρωπαϊκά πακέτα, αθρόα φτηνή τραπεζική και κρατική χρηματοδότηση και φορολογικούς παράδεισους, αλώνουν την αγορά, ενώ οι μικρομεσαίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με φοροληστεία, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. Η δε πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη είναι μια χίμαιρα αφού όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες ανταγωνιστικότητας της χώρας και της οικονομίας, αλλά όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, συνεχώς κατρακυλάμε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Αυτή την ανάπτυξη σχεδιάζουν, αυτή διαφημίζουν. Κέρδη εκατομμυρίων για τους ομίλους πάνω στις δικές μας στάχτες. Δεν πάει άλλο. Δεν πείθουν κανένα πλέον οι βαρύγδουπες εξαγγελίες αφού είναι πασιφανής ακόμα και στον πιο αδαή η αναβλητικότητα, η ανεπάρκεια και η απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την  επιχειρηματική κοινότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν καμία προεκλογική εξαγγελία που αφορά την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εμπορίου δεν έχει υλοποιηθεί με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, τις ρυθμίσεις και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, την επίλυση του ασφαλιστικού, τη βελτίωση των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Σε καίρια ζητήματα που προεκλογικά η κυβέρνηση εμφανιζόταν να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται τα δίκαια αιτήματα των εμπόρων, έχει πλήρως υπαναχωρήσει με  πρόσχημα την άρνηση των θεσμών. Πρόσφατα παραδείγματα τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, την υιοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, την τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για κάθε ένα από τα παραπάνω ζητήματα που δεν λύνονται, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται.

Οι νέες βαθιές πληγές που αφήνει με τη στάση της η κυβέρνηση στην εργασία μας και τη ζωή των οικογενειών μας, με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του τρίτου μνημονίου, έχουν τον ίδιο στόχο με αυτές των προηγουμένων. Να βγει ο λογαριασμός των ματωμένων πλεονασμάτων και να χρηματοδοτηθούν αθρόα οι επενδύσεις και τα νέα προνόμια που διεκδικούν οι μεγάλοι όμιλοι για να ανακάμψουν την κερδοφορία τους, στην πλάτη του 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς που βλέπουν καθημερινά το φάσμα της καταστροφής να τους αγγίζει ολοένα και περισσότερο.

Η νέα διαπραγμάτευση δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Απομυζεί την ελάχιστη ρευστότητα που έχει απομείνει στην αγορά και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε  μεγαλύτερο αδιέξοδο που θα επιφέρει νέα ακόμα σκληρότερα μέτρα και αυτό το σπιράλ του (οικονομικού) θανάτου θα συνεχίζεται.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης δεν αποδέχεται το τέλμα που μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις και τα μνημόνια. Αντιστέκεται, αγωνίζεται για να μπορέσει να επιβιώσει και όχι να εξαρθρωθεί πλήρως η μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα και αποφασιστικά διεκδικεί :

  • Για τη φορολογία
  • Επαναφορά αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις 20.000 ευρώ.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από 29% στο 15% (Flat tax) ανεξαρτήτως μορφής (ατομικές ή νομικά πρόσωπα) και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
  • Να συμπεριληφθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα έξοδα.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της έκτακτης εισφοράς και του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση του ΦΠΑ.
  • Ρυθμίσεις τουλάχιστον 100 δόσεων.
  • Για το ασφαλιστικό
  • Απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και υιοθέτηση των αναλυτικών προτάσεων που έχουμε υποβάλει.
  • Κατώτατη εισφορά με βάση τις πραγματικές φοροδοτικές δυνατότητες του ασφαλισμένου
  • Απαλλαγή για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητας των νέων επαγγελματιών από την καταβολή εργοδοτικών εισφορών.
  • Διαμόρφωση ενός αυτοτελούς πλαισίου ρύθμισης οφειλόμενων, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εισφορές με μεγάλο βάθος χρόνου αποπληρωμής και μηνιαία δόση όχι μεγαλύτερη των 100 ευρώ.
  • Απαγόρευση διά νόμου των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
  • Κεφαλαιοποίηση και πάγωμα των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού αφαιρεθούν ποσά που αναλογούν από την επιβεβλημένη οριζόντια αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την περίοδο που ξεκίνησε η κρίση (2009) καθώς και άλλες επιβαρύνσεις από τόκους και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε καθυστερημένες οφειλές αφ’ όσον η καθυστέρηση δικαιολογείται από τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Η κεφαλαιοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο που δεν θα επιβαρύνεται με τόκους και προσαυξήσεις μέχρι του τέλους του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου.
  • Διάκριση πρόνοιας – ασφάλισης (κλάδος υγείας- συνταξιοδοτικό)
  • Για το τραπεζικό και τα κόκκινα δάνεια
  • Τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.
  • Υιοθέτηση υποχρεωτικής, δημόσιας, χαμηλού κόστους εξωδικαστικής διαδικασίας αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης πριν από οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία (π.χ. διαταγή πληρωμής). Άμεση δημιουργία του κατάλληλου φορέα συμβούλων χρέους.
  • «Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου φορέα» που θα δρα συμβουλευτικά στη διαμόρφωση βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου και θα μεσολαβεί ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες.
  • Η έγκαιρη απαλλαγή από το χρέος πρέπει να είναι εφικτή σε οφειλέτες που δεν έχουν δράσει κακόπιστα.
  • «Πτωχευτικό δίκαιο». Να επιταχυνθεί η τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα.
  • Ειδική προστασία της επαγγελματικής στέγης

Τα δάνεια επαγγελματικής στέγης και αγοράς παγίων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ως ισοδύναμα σε σχέση με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων κατοικίας.

  • Άμεση νομοθετική εφαρμογή  πλάνου Δεύτερης Ευκαιρίας σε δανειολήπτες που δεν έχουν δράσει κακόπιστα.
  • Αναθεώρηση της η λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
  • Για την ανάπτυξη
  • Μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Ρευστότητα στις ΜΜΕ με ανταγωνιστικά επιτόκια ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
  • Χαλάρωση των περιορισμών δανεισμού σε όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη αλλά υποβάλουν ένα νέο αποδοτικό επιχειρηματικό πλάνο.
  • Τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση των φόρων περιουσιακών στοιχείων που δεν παράγουν εισόδημα.
  • Υποχρεωτική δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού που θα αφορά αποκλειστικά επιχειρηματικές συναλλαγές ως προϋπόθεση για τη χρήση πλαστικού χρήματος χωρίς περιορισμούς.

Παλεύουμε για την επιβίωση μας και για την υιοθέτηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι την κρίση δεν την δημιούργησαν οι επιχειρήσεις, αλλά ιδίως οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις, και όσοι ευθύνονται για την κατάσταση της αγοράς πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Θεωρούμε αδιανόητο και άδικο κάποιοι να βρίσκονται στο απυρόβλητο και όλο το βάρος της ύφεσης να το φέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτή η κατάσταση, αναγκαστικής αναδιάρθρωσης της αγοράς, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο με το πολιτικό σύστημα ενδοτικά να συναινεί σε πολιτικές προς όφελος των ξένων πολυεθνικών συγκροτημάτων.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (Ο.Ε.Σ.Κ.), καλεί όλους τους μικρομεσαίους να αντισταθούν με πιο ενεργό τρόπο. Δεν πρέπει άλλο να παρακολουθούμε αδιάφοροι τον θάνατο του εμποράκου.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να αποκτήσει πολιτική συνείδηση και όραμα, να προσδιορίσει την ιδιαίτερη αναντικατάστατη αξία της στο οικονομικό κύκλωμα, την δυναμική της στην αγορά και οργανωμένα και ενωμένα να αντισταθεί δυναμικά και να διεκδικήσει την επιβίωση της προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Με  εκτίμηση

Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                               Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΡΟΥΖΟΥ  ΜΑΡΙΝΑ                                  ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos