ένας αίγαγρος, ή κρι κρι
ένας αίγαγρος, ή κρι κρι

Το τελευταίο διάστημα υπηρεσιακοί φορείς (δασαρχείο) αναφέρουν στον τύπο και στις ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με τον υπερπληθυσμό του κρητικού αίγαγρου στους Αγίους  Πάντες.

Η συνήθης πρακτική έως τώρα ήταν η μεταφορά μικρού αριθμού των υπεράριθμων σε άλλα σημεία (Σπιναλόγκα, Κολοκύθα κλπ) αλλά κυρίως η θανάτωση (πριν μερικές δεκαετίες θεάθηκαν και στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων).

Σήμερα οι φορείς και η τοπική κοινωνία δείχνουν να θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα με διαφορετική οπτική και διάθεση.

Ο κρητικός αίγαγρος πρέπει να προστατευτεί ως  ενδημικό είδος κρητικού ζώου, ενώ παράλληλα  να ενταχτεί  στο τουριστικό προϊόν της περιοχής και κατ επέκταση της Ελλάδος, αναβαθμίζοντας το Κρητικό φυσικό περιβάλλον.

Σχετικά με τους αίγαγρους των Αγίων Πάντων θα πρέπει ο Δήμος, η περιφέρεια κλπ να συνεργαστούν προκειμένου να διαφυλαχτεί και να ανανεωθεί ο πληθυσμός τους ακόμα και με την εισαγωγή νέων ζώων από άλλα εκτροφεία αλλά και να αξιοποιηθεί τουριστικά προσδίνοντας έμμεσα και άμεσα οφέλη.

Δράσεις από τον δήμο και  ιδιώτες όπως η τοποθέτηση  διοπτρών (κιάλια) με Κερματοδέκτη, για την τουριστική παρακολούθηση τους από το παραλιακό μέτωπο, θα προσέδιδε οικονομικά οφέλη για την συντήρηση τους καθώς  και τουριστική υπεραξία στην πόλη.

Η εκτέλεση τουριστικών εκδρομών με σκάφη αλλά και ο συνδυασμός του αλιευτικού τουρισμού με την παρακολούθηση των αίγαγρων από την θάλασσα θα αποτελέσει τοπικό αυτόνομο τουριστικό προϊόν υψηλής τουριστικής έλξης, προσδίνοντας σοβαρό τουριστικό πλεονέκτημα στο Μιραμπέλλο.

Με τον ίδιο τρόπο που το δασαρχείο παρακολουθεί και καταμετρά τον πληθυσμό (κρυμμένοι δασοφύλακες μέσα σε καμουφλαρισμένους χώρους σε απόλυτη σιγή)  θα μπορούσε το νησί να δέχεται από σχολικές εκδρομές ως  και γκρουπ τουριστών με έσοδα που θα καλύπτουν τόσο την συντήρηση και διαχείριση των ζώων ως και την επιστημονική έρευνα και παρακολούθηση χωρίς να διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Η υιοθεσία από φάρμες,  ζωολογικούς κήπους ακόμα και ιδιώτες  με την επίβλεψη των κρατικών υπηρεσιών σίγουρα θα ωφελούσε το είδος,. αλλά και θα αναβάθμιζε το περιβάλλον που ζούμε.

Ποιος δεν θα ήθελε να δει τον κρητικό αίγαγρο στο δάσος του Κρούστα ή της Κριτσάς αν όχι ελεύθερα τουλάχιστον σε οριοθετημένους ελεγχόμενους χώρους.

Ο νομός Λασιθίου περιβάλλεται με περισσότερες από 20 νησίδες, μία η δύο θα μπορούσαν να δεχτούν τον κρητικό αίγαγρο προσδίδοντας επιπλέον φυσική και τουριστική υπεραξία προσβλέποντας στην προστασία του είδους.

Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν για την προστασία και την ανάδειξη αυτού του υπέροχου χιλιοτραγουδισμένου κρητικού ζώου.

Οι εποχές που ζούμε δεν δέχονται ολιγωρία και αναστολές, αντιθέτως απαιτούν πρακτική και ρεαλιστική αντιμετώπιση προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πολλά τουριστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή αλλά και να σωθούν μέσω του τουρισμού απειλούμενα είδη ζώων, φυτών, ψαριών όπως τα Κρι- Κρι.

Υπάρχουν  λύσεις  και δράσεις, οι φορείς το συγκεκριμένο θα το επιδιώξουν;

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Μέλλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos