ΠρόβαταΟι κτηνοτρόφοι της Κριτσάς καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για το κοινοτικό κτήμα του Καθαρού που το ταλανίζουν πολλά προβλήματα.
Όλοι εμείς οι κτηνοτρόφοι του Καθαρού, κάτω από δύσκολς συνθήκες από τη δεκαετία του’60 και όχι μόνο, μείναμε ακρίτες και άγρυπνοι φρουροί κόντρα στο ρεύμα της εκάστοτε εποχής και καταφέραμε να διατηρήσουμε το Καθαρό ζωντανό και ανεπτυγμένο όπως εξελίσσεται σήμερα.

Εμείς λοιπόν, εκμεταλλευόμαστε το Καθαρό για να επιβιώσουμε και δε θα δεχθούμε να παραχωρήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό γης σε όλους όσους τώρα θυμήθηκαν το Καθαρό.
Επίσης, είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα που θα προωθηθεί από το Δήμο (π.χ. σπίτια, χωράφια, φραξίματα).
Όποια ενέργεια γίνει χωρίς να μας βρει σύμφωνους θα απαντηθεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, προσβάλλοντας τα συμφέροντα άλλων επαγγελματικών κλάδων του τόπου.
Γίνεται πολύς λόγος για υπερβόσκιση, αλλά υπερβόσκιη δεν υπάρχει αφού ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται δραματικά λόγω γήρανσης.
Ζητούμε να μπαίνουν νωρίτερα τα ζώα στο Καθαρό κατά δέκα ημέρες και να καθυστερούν κατά είκοσι ημέρες όταν φεύγουν για να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι στις δύσκολες ημέρες πυ περνούν, αφού οι περισσότεροι ζουν στα όρια της ανέχειας.
Ζητούμε να καθοριστούν τα περάματα και να ανοιχτούν όπου απαιτείται. Να δημιουργηθούν καινούργιες υποδομές (π,χ, πλυντήρια, γεφύρια, μικρά φράγματα).
Να προωθηθεί το φράγμα στο μέσα Αόρι και να δοθούν κίνητρα για εθελοντικό αναδασμό, όπου μπορεί να γίνει, και να υπάρχει κτηματογράφηση στο Καθαρό.
Να σταματήσει η αυθαίρετη καλλιέργεια ορισμένων που δημιουργούν προβλήματα σε κτηνοτρόφους αφού δεν μπορούν να τις προστατεύσουν λόγω της ιδιαιτερότητας της τοποθεσίας που καλλιεργούνται.
Καλούμε το τοπικό συμβούλιο της Κριτσάς σε συζήτηση για όλα τα παραπάνω καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους που κατάγονται από την Κριτσά, καθώς και τον ίδιο τον Δήμαρχο,
Πιστεύουμε στην καλή διάθεση τους αλλά δεν θα δεχτούμε αποφάσεις που θα λαμβάνονται χωρίς εμάς.
 
Γαλακτομικός συνεταιρισμός Κριτσάς
Print Friendly, PDF & Email

Από manos