Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης, ένας χρόνος
Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης, από τα εγκαίνια

«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας,

που μας πνίγει από παντού,

παρηγοριέμαι ότι…

κάποιοι πεισματάρηδες

 αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά»

Οδυσσέας Ελύτης

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 31/7/2017, από τα εγκαίνια του νέου Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Νεάπολης. Σα μα μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε, που πιεσμένοι από το χρόνο και την ευθύνη, πολεμούσαμε να κερδίσουμε το στοίχημα, που είχαμε βάλει με τους εαυτούς μας και τα καταφέραμε. Μια ομάδα εθελοντών της Νεαπολίτικης κοινωνίας, το ΔΣ της ΠΛΕΑΜ, η οποία επί τρία χρόνια αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται και με απτά πλέον αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, την πρώτη χρονιά, το Μουσείο κατάφερε να μπει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού, να έχει αρκετές χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένους, οι οποίοι περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του και κατέγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών.

Εκτός από τους επισκέπτες  υποδεχτήκαμε 1000 μαθητές  σχολείων από την πόλη μας, το νομό μας αλλά και άλλα μέρη της χώρας με τους περισσότερους να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε.

Η προσπάθειά μας αυτή αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αναπτύχθηκαν εξαιρετικές συνεργασίες με φορείς και στηρίχθηκαν οι δράσεις με περισσή απλοχεριά από τους χορηγούς, αλλά και τους επισκέπτες, μια που έσοδα δεν υπάρχουν για το Μουσείο, αφού όλα είναι δωρεάν.

Με πολύ μεράκι , πείσμα κι επιμονή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την απρόσκοπτη λειτουργία του, πιστοί στην ιδέα της δύναμης που εκπέμπει ο πολιτισμός και στην υπεραξία που προσδίδει στον τόπο μας, αδιαφορώντας για τους ελάχιστους «προσωπιδοφόρους»* και τους ανθρώπους «με τα σβησμένα πρόσωπα»*, που σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να σταματήσουν έστω και για μια στιγμή τη διάθεση προσφοράς και την αγάπη μας για το Απάνω Μεραμπέλλο και τα έργα των κατοίκων του.

Για λόγους καθαρά «ιστορικούς» καταγράφω τις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν αυτή την πρώτη χρονιά λειτουργίας, εκτός των ξεναγήσεων και των προγραμμάτων:

31/7/2016: εγκαίνια

12/8/2016: Ο ποιητής Οδ. Ελύτης

18/8/2016: Νύχτα Πανσελήνου

15/9/2016: ημερίδα βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης

11,12,13/11/2016: Σεμινάριο Μουσειακής Αγωγής

26-27/11/2016: Μικροί γευσιγνώστες εν δράσει

18/12/2016: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στο Μουσείο

13/4/2017: Πασχαλινές δράσεις στο Μουσείο

15/6/2017: Ο Aboubakar Fofana και η «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi», στο πλαίσιο της documenta 14.

17/6/2017: Συμμετοχή στο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου

8/7/2017: Ποίηση και Μουσική σε χρόνο ενεστώτα

17/7/2017: Ασύμβατοι μονόλογοι

Ο κύκλος του πρώτου έτους θα κλείσει στις 20/8/2017 με την εκδήλωση «Νεάπολη Λασιθίου, εύψυχος και εύοικος πόλις»

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όσους εργάσθηκαν για την επανέκθεση του νέου μουσείου, στους συνεργάτες ομιλητές, μουσικούς, συγγραφείς, επιστήμονες, σε όσους εργάζονται με δύναμη ψυχής εθελοντικά για κάθε δράση, σε όσους καθημερινά ανοίγουν τα σεντούκια τους και εμπλουτίζουν τις συλλογές του με πολύτιμα αντικείμενα, σε όσους στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του ΔΣ, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χρηματοδότες, σε όλους τους επισκέπτες και φίλους, στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ ,στο ΦΩΝΗ ΕΝ και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς!

Το Μουσείο ανήκει σε όλους και αξίζει να πρωταγωνιστήσουμε στην προσπάθεια αυτή συλλογικά, γιατί κάθε επένδυση στον χώρο του πολιτισμού, είναι ταυτόχρονα επένδυση στην τοπική ανέλιξη!

ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΑΜ

*εκφράσεις του ποιητή Οδ. Ελύτη, Άξιον Εστί, τα πάθη, ανάγνωσμα τέταρτο, η΄

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos