Θρυπτή Αφέντης
φανταστείτε ανεμογεννήτριες και στη κορυφή της Θρυφτής ….

Η επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τη Θρυφτή, σας ενημερώνει ότι αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της περιφέρειας  για διαβούλευση (μέχρι 15/9/2015) ο σχεδιασμός και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κρήτη των εταιριών ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ.

 Η ανατολική Κρήτη και ειδικότερα ο νομός Λασιθίου αναδεικνύεται σε επίκεντρο παραγωγής ενέργειας και όλοι οι ορεινοί όγκοι -τα πιό ανέγγιχτα και παρθένα μέρη του τόπου μας- θα υποστούν μόνιμη και παντοτινή αλλοίωση. 
Χαρακτηριστικά η ΤΕΡΝΑ ΑΕ προγραμματίζει την εγκατάσταση 285 ανεμογεννητριών ύψους πύργου 80 μέτρων και διάμετρο ρότορα 90 μέτρα εκ των οποίων οι 85  θα βρίσκονται στον Δημο Ιεράπετρας και Σητείας (29 στην Θρυπτή στις κορυφές της Παπούρας και του Αφέντη, 7 στην Ρωμανάτη πάνω απο τους Πεύκους κοκ) και
 η ΕΛΙΚΑ ΑΕ 361 ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 64 μέτρα και διάμετρο ρότορα 71 μέτρα απο τις οποίες 111 θα βρίσκονται  στον Δημο Ιεράπετρας(Σταυρός, Σαλάκανο κοκ)  και Αγιου Νικολάου.
Η κατασκευή των ανεμογεννητριών  (πχ για καθε μια η ΤΕΡΝΑ υπολογίζει βάση τσιμεντενια εκτασεως 350 τμ ) θα συνοδεύεται απο τηνδιάνοιξη ή επέκταση πολλών χιλιομέτρων αγροτικών και δασικών δρόμων (αν υπολογίζω σωστά, αλλα μπορεί να είναι και περισσότερα, περίπου 60 χιλιόμετρα στην περίπτωση της Θρυπτής και στην κορυφογραμμή για την μεταφορά των μηχανημάτων και την σύνδεση των ανεμογεννητριών. Σημειωτέον ότι η διάνοιξη δρόμων στο 5% της συνολικής επιφάνειας ενός βουνού προκαλεί το 50% της παρατηρούμενης διάβρωσης) απο χιλιόμετρα γραμμών και πυλώνων μεταφοράς ρεύματος για το  δίκτυο σύνδεσης των Ανεμογεννητριών και των Αιολικών Πάρκων μεταξύ τους καθώς και δίκτυο μέσης και υψηλής τάσης, υποσταθμούς και σταθμούς μετατροπής ενέργειας
Οπως καταλαβαίνετε η φυσιογνωμία των ορεινών όγκων θα αλλάξει για πάντα και οποιαδήποτε προσπάθεια  για την ανάδειξη και ήπια ανάπτυξη τους ματαιώνεται. πχ ποιός επισκέπτης θα διασχίσει το Ε4 στην περίπτωση της Θρυπτής περιτριγυρισμένος απο τερατουργήματα. Θα είμαστε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο.
Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης κατα τους μελετητές;
Ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες (ρωτήστε στον Δήμο Σητείας πόσα απο αυτά έχουν δεί), θέσεις εργασίας (μόνον 150 μόνιμες θέσεις-μάλλον φύλακες- εργασίας προβλέπει η μελέτη της Τερνα για τις 285 ανεμογεννήτριες της Κρήτης) και ενεργειακά οφέλη (σημειώνουμε ότι η Κρήτη παράγει ήδη το 23% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές πολύ πάνω απο τον μέσο όρο και στα όρια των στόχων που θέτει η ΕΕ.)
Η ουσία είναι τελικά ότι το έργο γίνεται για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και τα κέρδη των εταιριών και των μεσαζόντων με τεράστιο περιβαλλοντικό – και επομένως οικονομικό-κόστος για τον τόπο μας.
Αντίθετα και μόνον ο προγραμματισμός έργων μικρής κλίμακας (πχ φωτοβολταικά στα δημόσια κτίρια, χρήση ανανεώσιμων πηγών για τον δημοτικό φωτισμό, καύση βιομάζας θα είχε τεράστιο όφελος για τον τόπο μας και θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας για τις ντόπιες εταιρίες. Θα ήταν μια επένδυση για το μέλλον του τόπου μας. Αλλά τότε δεν θα υπήγρχαν κέρδη για τους μεγαλοκαρχαρίες.
Πρέπει οι Σύλλογοι, οι Φορείς και οι Κοινότητες, τα άτομα, οι οργανώσεις και οι Συλλογικότητες να κινητοποιηθούμε  να ενημερώσουμε τους κατοίκους, να πιέσουμε τον Δήμο, την Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία. Να αφυπνίσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να ματαιώσουμε τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων. Ας συντονιστούμε λοιπόν και όποιες ιδέες καλοδεχούμενες. Κοινοποιήστε αυτό το μαιλ και οτιδήποτε σχετικό στους φίλους σας.
 
Και τελειώνω με το εξής: όταν η κυβέρνηση της Σκωτίας απαγόρευσε προ διετίας την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε συνολικά 3,7 εκ στρέμματα <άγριας γής> ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Πάντα ήταν στόχος μας η προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγήΓια αυτό και η Σκωτία είναι από τις πρώτες χώρες στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Θέλουμε όμως να σώσουμε τον πλανήτη και μαζί του να σώσουμε και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας!  Η κυβερνητική πολιτική σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ως στόχο να προστατεύσει τα τοπία μας από την στρεβλή, επιβλαβή και κακώς εννοούμενη πράσινη ανάπτυξηΈχουμε διευκρινίσει και έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές, πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν επιθυμεί να δει να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα στα πιο ιδιαίτερα τοπία που χαρακτηρίζουν την Σκωτία. Αν τα χάσουμε αυτά θα έχουμε χάσει την Σκωτία!”
επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τη Θρυφτή
ΥΓ1:Η ΤΕΡΝΑ θα πρέπει επίσης να απευθύνει δημοσίως ευχαριστήρια στην οικογένεια Βάρδα, στους ομοίους του και σε αυτούς που τόσα χρόνια τους προστατεύουν μια και  προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εγκατάσταση σε περιοχές Natura 2000 επισημαίνει ότι:
Tο μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης κατάληψης των έργων καταλαμβάνει φρυγανώδους χαρακτήρα εκτάσεις που εμπίπτουν στους τύπους οικότοπων 5420 και 5430. Οι οικότοποι αυτοί αποτελούν υποβαθμισμένες από την έντονη βόσκηση και τις κτηνοτροφικές πρακτικές (συμπεριλαμβανομένης της καύσης) εκτάσεις και χαρακτηρίζονται ως οι πλέον διαδεδομένοι τύποι οικότοπων των Natura 2000 που σχετίζονται με το έργο. Επίσης, η συνολική επίδραση του υπό μελέτη έργου επί των τύπων οικοτόπων της Κρήτης μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντη σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδραση των κτηνοτροφικών πρακτικών συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς καύσης των φυτοκοινοτήτων (προς βελτίωση ανάπτυξης της βοσκήσιμης ύλης) και της υπερβόσκησης. 
 
Δηλαδή μια και τα κατέστρεψαν οι βοσκοί τώρα μπορούμε να τα αποτελειώσουμε. Αυτά για εκείνους που όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα με για την ανεξέλεγκτη βόσκηση μας θεωρούσαν ρομαντικούς και υπερβολικούς.
ΥΓ2.Τις σχετικές μελέτες και χάρτες μπορείτε να δείτε εδώ:
ΤΕΡΝΑ ΑΕ
ΕΛΙΚΑ ΑΕ
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos