όταν ο τόπος γίνεται ... κρανίου ....
όταν ο τόπος γίνεται … κρανίου ….

Περασμένα μεσάνυχτα, οδηγώ μες στην βροχερή νύχτα με τεντωμένη την προσοχή μου στον δρόμο μισοζαλισμένη μετά την λήξη του δημοτικού συμβουλίου Σητείας αλλά όμως πασίχαρη

που η πρόταση υλοποίησης του Λατομείου τέρατος Γ.Βλαμάκη και Σία Α.Ε αρχίζει να κατακερματίζεται.
Στο μυαλό μου τριγυρνάνε σκέψεις ,πρόσωπα, διάλογοι, εντάσεις, ουτοπικές υποσχέσεις, εγγυήσεις αλλά πρέπει να προσέχω γιατί ο δρόμος γλιστράει…
Πριν λίγο, βρισκόμουν στο τραπέζι του Δημοτικού συμβουλίου Σητείας, συζητώντας με δήμαρχο, αντιδημάρχους, συναδέλφους, αντιπροσώπους εταιρείας και ειδικούς ελεγχόμενης αξιοπιστίας για την, άκουσον άκουσον, προoπτική εγκατάστασης ενός τεραστίου λατομείου σε απόσταση από 1000 έως 1400 μέτρα από τις Ζωοδόχες πηγές του Δήμου μας, Σανδάλι, Ζου και Κατσιδώνι.
Μια σειρά προβληματισμοί τριβελίζουν το μυαλό μου.
1) Πως μια περιοχή όπως τα Πλατύβολα Σητείας, ορισμένα στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου ως ζώνη δασική και βοσκότοπος μετατράπηκε εν μία νυκτί σε Λατομική.
2) Πως είναι δυνατόν ο Δήμος να ψηφίζει συμβατότητα Λατομικής ζώνης, χωρίς πρότερη υδρογεωλογική μελέτη πριν ενάμισυ χρόνο?(υπέρ, με ισοψηφία και διπλή ψήφο του προέδρου).
3) Πως το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης τον Ιούλιο του 2013 χωροθετεί την εν λόγω Λατομική ζώνη χωρίς να γίνεται καν αναφορά σε υδροφορείς?
4) Πως ενώ η εταιρεία ζητούσε άδεια για την λειτουργία Λατομικής ζώνης με σκοπό απλά την παραγωγή αδρανών υλικών έρχεται τώρα και ζητά λειτουργία μονάδας σπαστηροτριβείου δυναμικότητας άνω των 4000 τόνων ημερησίως για μονάδα μορφοποίησης και κατεργασίας λίθων, για παραγωγή ασφαλτομίγματος 300 τόνοι/ημέρα, έτοιμου σκυροδέματος 300 τόνων και κονιάματων –πούδρας ?
5)Πως 67 φορτηγά σε ολοήμερη πυρετώδη κίνηση μεταφοράς αυτών των υλικών που υπολογίζονται σε 60.000 τόννους εξορυκτικής δραστηριότητας ανά μήνα,δεν θα προκαλούν όχληση και σε ποιον ακριβώς οδικό άξονα θα κινούνται?
Η βροχή δυναμώνει και οι υαλοκαθαριστήρες δε με προλαβαίνουν. Σκέφτομαι να σταματήσω αλλά οι σκέψεις με απορροφούν…
37 χρόνια ζωής το Λατομείο..δηλαδή τριανταεφτά χρόνια θα πίνουμε εμφιαλωμένο νερό?
Βάθος εξόρυξης 100-200 μέτρα..Δηλαδή ένα ολόκληρο βουνό θα αδειάσει?

Θα απολαμβάνουμε δηλαδή ένα σεληνιακό, αποτρόπαιο τοπίο, μία τεράστια τρύπα με θόρυβο, σκόνη και συνεχείς εκρήξεις σαν και αυτές στο λατομείο Μαρκόπουλο Αττικής με τραυματισμένο πολίτη ενώ καθόταν στο σπίτι του? http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=18

Μας είπαν για μηδαμινή έκλυση σκόνης και αερίων σωματιδίων, για ανύπαρκτες δονήσεις-οχλήσεις για τους περίοικους ενώ παράλληλα θα εξορυχθούν 10.000.000 m3 υλικών.
Γι’ αυτό τα περισσότερα λατομεία βρίσκονται στα δικαστήρια με τους πολίτες και τους δήμους? Επειδή ακολουθούν πιστά τους περιβαλλοντικούς όρους?

Το μυαλό μου βομβαρδίζουν σκέψεις σαν τα αστραπόβροντα που χαρακώνουν τον συννεφοσκεπασμένο Σητειακό ουρανό.

Η ύπαρξη σπήλαιου βαράθρου 245 μ. νότια της Λατομικής ζώνης αλλά και μια σειρά από καταβόθρες (λατσίδες) που όταν βρέχει πολύ , αυξάνουν την παροχή νερού στη πηγή Ζου δεν μας αποδεικνύει την ύπαρξη υπόγειων υδάτων με την μορφή συγκοινωνούντων δοχείων?
Παράρτημα μελέτης, ουσιαστικά αποδέχεται ότι επηρεάζεται η πηγή Ζου και Σανδαλίου από την λεκάνη τροφοδοσίας (εντός της οποίας βρίσκεται και η Λατομική ζώνη) και προτείνει προληπτικά μέτρα στην μελέτη, για προστασία της ποιότητας και ποσότητας του υδροφορέα.
Και που ήταν απόψε ο χημικός, προϊστάμενος της υπηρεσίας περιβάλλοντος του δήμου κ. Ψυλινάκης, που γνωμοδότησε πάνω στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και απεφάνθη «ότι η περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί η λατομική δραστηριότητα τροφοδοτεί τους υπόγειους υδάτινους πόρους της περιοχής και διαταραχή του υδρολογικού καθεστώτος των υπόγειων καρστικών υδάτων θα προκαλέσει δυσμενείς επιρροές στις πηγές Ζου και Κατσιδωνίου καθώς και στις γεωτρήσεις της περιοχής (δημοτική γεώτρηση στη θέση Κορακιές, δημοτική γεώτρηση Κατσιδονίου) . Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ρύπανσης και υποβάθμισης βασικών υδατικών πόρων στους οποίους στηρίζεται κάλυψη μεγάλου μέρους αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σητείας»
Αλήθεια, γιατί κάποιοι αψήφησαν την γνώμη του?
Πλησιάζω στην Λαγκάδα.Η βροχή πάει να κοπάσει.Σε αυτή τη μεριά της Κρήτης οι βροχές είναι από λιγού θαρρείς. Μέχρι προχτές Δεκέμβρη μήνα ποτίζαμε.
Αλλά ο νους δε λέει να ξεστρατήσει απ’ ταποψινά.
Άκουσα από τον προσκεκλημένο του δημάρχου γεωλόγο κ. Καρύδη «με το χέρι στο ευαγγέλιο»να λέει ότι ο υδροφορέας που εκφορτίζει την πηγή Ζου δεν περνάει από την λατομική ζώνη.Μα στην γεώτρηση που ανόρυξε για τη κοινότητα Σταυρωμένου ο κ. Ζεβραντωνάκης μεταλειολόγος, τη δεκαετία του ‘80 πάνω στο ρήγμα που διέρχεται από τη Λατομική ζώνη και καταλήγει στη Ζου βρέθηκε νερό και άμεσα επηρέασε την ποιότητα του νερού της Ζου οπότε και την έκλεισαν. Δεν αποδεικνύει την γραμμή κίνησης του υδροφορέα?
Που να πάρει δεν είμαι ειδική αλλά αυτό είναι αυταπόδεικτο!
Ωχχχ..ένας λαγός, (ευτυχώς τον απέφυγα!) με φέρνει στην πραγματικότητα.
Αλλά και πάλι ανεστορούμαι τους τέσσερις αντιδημάρχους και μερικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να είναι θετικοί χωρίς καμία αμφιβολία! Ευτυχώς κάποιοι άλλοι πρόσεξαν το ευαίσθητο θέμα του νερού και ήταν αρνητικοί.
Μα καλά, δεν ψηφιστήκαμε από τους συμπολίτες μας για να γνωμοδοτούμε με σοβαρότητα και ευθύνη ?Πόσο μάλλον σε θέματα τόσο σημαντικά για το περιβάλλον, τον άνθρωπο,τις μελλοντικές γενιές…

Και πόσο ενημερώθηκαν οι πολίτες των χωριών της Σητείας για τα σχέδια της εταιρείας και του Δήμου?Και γιατί η ΜΠΕ δεν αναφέρει τίποτα για διαχείριση κρίσης σε περίπτωση ατυχήματος?

Και να ακούγεται η μόνιμη επωδός από την δημοτική αρχή «μα δεν μπορούμε να λέμε όχι σε όλα »,και μετά «είναι απαραίτητο ένα λατομείο στην Σητεία», «μα τόσα λατομεία γύρω τριγύρω δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.»Ρωτάω έχει κανένα από αυτά άδεια λειτουργίας ?ΌΧΙ…
Κοροϊδευόμαστε εντελώς! Πάνω στον κύριο υδροφορέα μας φυτεύουμε ένα λατομείο? Δεν μας φτάνουν τα αιολικά, υβριδικά, εργοστάσια βιομάζας και δεν ξέρω και γω τι άλλο θα εφεύρει αυτή η λεγόμενη «ανάπτυξη». Τι είδους προώθηση οικοτουρισμού και γεωτουρισμού ευαγγελίζεται ο Δήμος?
Και γιατί έμεινε στα συρτάρια του Δήμου Σητείας η από του 2006 πρόταση στο ΣΧΟΟΑΠ ,άμεσου χαρακτηρισμού των όμορων της Λατομικής ζώνης οικισμών Κατσιδώνι,Σανδάλι και Σίτανος ως παραδοσιακών στο ΣΧΟΟΑΠ ?( ΦΕΚ 227/29-12-2006 ΑΡ. ΑΠΌΦΑΣΗΣ 4420 από το κείμενο Π.2.5.2.)
Γιατί η διαδικασία υπαγωγής τους έμεινε στάσιμη?
Εικόνες ,σκέψεις,προβληματισμοί,παραστάσεις και τα χιλιόμετρα θαρρείς ατέλειωτα!
45 άτιμα χιλιόμετρα και μου φαίνεται ολόκληρο ταξίδι…
Άλλο πάλι και τούτο…
Προτάθηκε να αναβάλουμε την λήψη απόφασης ως ΔΣ για να γίνει λέει ημερίδα νερού! Να πούμε δηλαδή στην περιφέρεια ότι συγνώμη αλλά δεν ξέρουμε τι να αποφασίσουμε για το μέλλον της Σητείας και προχωρήστε χωρίς την άποψή μας γιατί δεν έχουμε την υδρογεωλογική μελέτη (αφού ποτέ κανείς δεν μας την έδωσε ενώ είχε έρθει στον Δήμο εδώ και μήνες) Ευτυχώς, αυτό δεν πέρασε με ψήφους 10 προς 12 .
Τελικό αποτέλεσμα μετά από πεντάωρη συνεδρίαση 16 κατά και 6 υπέρ! (5 οι απόντες της συμπολίτευσης)Ευτυχώς υπάρχουν εκλεγμένοι συνάδελφοι που με την στάση τους τιμούν την ψήφο των εκλογέων τους και δεν υποκύπτουν σε πιέσεις αρχών και συμφερόντων.
Πλησιάζω επιτέλους στην Κάτω Ζάκρο και κοντεύω να βγω από τον δρόμο. Παρεμπιπτόντως, ανύπαρκτη η διαγράμμιση μεγάλου κομματιού ασφάλτου…
.
Επιτέλους έφτασα. Σβήνω τον κινητήρα και αναστενάζω ανακουφισμένη…
μια γιατί έφτασα ασφαλής και μια γιατί απόψε κόπηκε το κεφάλι της ύδρας…
εύχομαι να μην είναι η Λερναία!!!

Στέλλα Αϊλαμάκη
Δημοτική σύμβουλος Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos