Λαϊκή αγορά στην Κρητών Αγωνιστών στο Σταυρό!
ο οδός Κρητών Αγωνιστών

Παίρνω το ερέθισμα να γράψω ως πολίτης αυτής της πόλης  μια άποψη για την λαϊκή αγορά Αγίου Νικολάου μετά το δημοσίευμα/συνέντευξη του προέδρου του συλλόγου παραγωγών/πωλητών λαϊκών αγορών νομού Λασιθίου, κ Μιχάλη Σαμπροβαλάκη (ΑΝΑΤΟΛΗ 24/05 σελ 3).

Η λαϊκή αγορά της πόλης μας πρέπει να μετακινηθεί από το συγκεκριμένο σημείο για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ανέφερε στο δημοσίευμα του ο κ πρόεδρος για να μην μετακινηθεί!! Αλλά και για αρκετούς άλλους!

1.Πρέπει να υπάρξει ένα σημείο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες/καταναλωτές χωρίς να διαταράσσεται η πρόσβαση στο νοσοκομείο. 2. Χωρίς να παρεμποδίζει την λειτουργία των σχολείων ( B δημοτικού και την πρόσβαση στο  Α γυμνάσιο και Α δημοτικό από την Κνωσσού). 3. Χωρίς να παρεμποδίζει στο μέλλον την εύρυθμη και αναπτυξιακή λειτουργιά του υπό κατασκευή Αρχαιολογικού μουσείου. 4. Πρέπει να είναι ένα άνετο σημείο όπου θα μπορούν και τα καταστήματα εστίασης να κάνουν τις αγορές τους οι οποίες απαιτούν την προσέγγιση μεταφορικού μέσου. 3. Η λαϊκή αγορά θα πρέπει να μη επιβαρύνει το κυκλοφοριακό της πόλης και δη του τουριστικού κέντρου. Κάθε Τετάρτη η πόλη είναι απροσπέλαστη. 4.  Τα κρητικά ποιοτικά προϊόντα των λαϊκών αγορών θα πρέπει να διατίθενται σε οργανωμένα σημεία για να μην χάνουν την εμπορική αξία και brand name τους. 5. Ως «τουριστικό αξιοθέατο» θα πρέπει αφού πρώτα συνδεθεί με την Κρητική διατροφή και τα πλεονεκτήματα της, να έχει τον δικό της χώρο και όχι να παρεμποδίζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Πρέπει να είναι μια λαϊκή αγορά ευρωπαϊκής πόλης  και όχι να παραπέμπει σε Ανατολίτικα στοιχεία και πολιτισμό. Μόνο έτσι θα έχει την δυνατότητα να προσελκύει καταναλωτές και ειδικότερα τουρίστες από όλη την Κρήτη, ανακτώντας την δυναμική που είναι απαραίτητη για να ενταχτεί σε τουριστικά εκδρομικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα της περιοχής (Σπιναλόγκα, Λατώ, θαλάσσιες εκδρομές, μοναστήρια κλπ)   6. Η λαϊκή αγορά σήμερα κ πρόεδρε δεν λειτουργεί προς όφελος των καταστημάτων της λίμνης αλλά εις βάρος τους, τα καταστήματα αυτά δεν έχουν ανάγκη την λαϊκή αγορά αλλά τον ευπρεπισμό, την τάξη και την ανάδειξη της λίμνης ως φυσικού και ιστορικού μνημείου. 6. Δεν πρέπει στις λαϊκές να υπάρχει συνωστισμός  αλλά τάξη και εύρυθμη λειτουργία προς όφελος του καταναλωτή, του εμπόρου αλλά και για λόγους ασφάλειας (ατύχημα, φωτιά, κλοπή κλπ)  8. Η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς κ πρόεδρε δεν φαντάζομαι να εμποδίσει την προσφορά προς τα κοινωνικά παντοπωλεία;

Ο καλύτερος δρόμος για να μετακινηθεί είναι στον Σταυρό στην Κρητών Αγωνιστών. Είναι μέσα στο σχέδιο πόλεως, έχει εύκολη πρόσβαση για εμπόρους και καταναλωτές, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ΚΤΕΛ και τις ενδιάμεσες στάσεις που εξυπηρετούν τα χωρία. Ταυτόχρονα δεν θα χρειάζεται οι καταναλωτές από τα γύρω χωριά να εισέρχονται στο τουριστικό κέντρο για να ψωνίσουν δημιουργώντας επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο αν όχι χάος. Είναι επίπεδος δρόμος που θα διευκολύνει ακόμα και ένα ηλικιωμένο να την επισκεφτεί και να ψωνίσει. Μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν παρκινγκ για τους πελάτες/καταναλωτές στις παρακείμενες ιδιοκτησίες(ακόμα και του δήμου). Πρόκειται για ένα δρόμο μεγαλύτερο σε μήκος από την Εθνικής Αντιστάσεως που λειτουργεί σήμερα, με διπλάσιο πλάτος όπου μπορεί η λαϊκή αγορά να αναπτυχτεί σε βάθος δεκαετιών.

Η λαϊκή αγορά του Λιμανιού στο Ηράκλειο (η μεγαλύτερη της Κρήτης) μεταφέρθηκε στις Πατέλες σε ανεξάρτητο χώρο με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην χάσει την εμπορική της δυναμική αλλά και να γίνει αυτόνομος  πόλος τουριστικής έλξης.

Ταυτόχρονα ο δήμος θα πρέπει να την διαφημίσει και να δημιουργήσει όλες τις συνθήκες που απαιτεί μια σύγχρονη υπαίθρια ευρωπαϊκή αγορά όπως τουαλέτες, παρκινγκ, πινακίδες ελληνικές και ξενόγλωσσες και πάνω από όλα κανονισμό λειτουργίας! Όταν γίνονται τέτοιες αλλαγές δεν πρέπει οι επαγγελματίες να αφήνονται στην τύχη τους. Επίσης με την λαϊκή αγορά σε αυτήν την θέση μπορεί να βρει η αστική συγκοινωνία κάθε Τετάρτη λόγο ύπαρξης, καθώς και να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα η γέφυρα που θα ενώσει τις όχθες του ξεροπόταμου!

Η προώθηση των Κρητικών προϊόντων μέσω μιας οργανωμένης τέτοιας αγοράς μπορεί να κάνει θαύματα!

Οι λάθος επιλογές θέσης, όπως της Μαρίνας και του τουριστικού λιμανιού δεν πρέπει να επαναληφθούν στην περίπτωση της λαϊκής, καταδικάζοντας εν προκειμένω τον τόπο στην φθορά! Η πόλη χρειάζεται περιφερειακή ανάπτυξη! Απόψεις όπως του σημερινού δημάρχου ότι «δεν αδειάζω το λιμάνι» έχουν φέρει το ωραιότερο τουριστικό αστικό κομμάτι της Κρήτης στην ακραία παρακμή. Ένα τουριστικό παραλιακό τοπίο που θα μπορούσε να εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθημερινά αν κάποιος αφαιρούσε το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί, δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να απολαύσει την γραφικότητα του παραλιακού μετώπου της πόλης και το φυσικό κάλος του κόλπου Μιραμπέλλου!

Ο τόπος επιτέλους πρέπει να μάθει να «βλέπει» μπροστά 70 χρόνια!!

Θωμάς Τζανόπουλος

 

Τουριστικός Πράκτορας

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos