υπάρχει άλλος δρόμος
υπάρχει άλλος δρόμος

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με διαδικασίες «εξπρές» προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο Πολυνομοσχέδιο, προϊόν υποταγής στις εντολές των υπερεθνικών αφεντικών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ). Πρόκειται για ένα κατάπτυστο Ν/Σ που θεσμοθετεί «αυτόματο μηχανισμό» περικοπής μισθών-συντάξεων, επιβάλει βάρβαρα φορολογικά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων, επιτείνει το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, ανοίγει το δρόμο στη λεηλασία από ξένα funds κατοικιών και περιουσιών και παραδίδει τον έλεγχο της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) σε εξωθεσμικούς μηχανισμούς υπό τον έλεγχο υπερεθνικών κέντρων και «λόμπυ» πολυεθνικών εταιριών. Ειδικότερα:

1. Με το συγκεκριμένο Ν/Σ προωθείται η δημιουργία «ειδικού μηχανισμού» (λεγόμενος «κόφτης») αυτόματης περικοπής συντάξεων, μισθών, κοινωνικών και άλλων δαπανών στο όνομα της επίτευξης «πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων στους δανειστές. Ο ελληνικός λαός για μια ακόμα φορά γίνεται «πειραματόζωο» δεδομένου ότι ανάλογος μηχανισμός δεν έχει θεσμοθετηθεί σε χώρα της ΕΕ και θα αποτελέσει «πρότυπο» εφαρμογής και για άλλες χώρες. Οι κυβερνώντες στην Ελλάδα νοιώθουν «υπερήφανοι» για το μηχανισμό, πιστεύοντας ότι έτσι θα παίζουν πιο άνετα το ρόλο του «Πόντιο Πιλάτου», προβάλλοντας δικαιολογίες Καραγκιόζη… ότι «δεν φταίει η κυβέρνηση για τις περικοπές …αλλά το χέρι της».!
2. Με το νέο Ν/Σ επιβάλλονται νέοι πρόσθετοι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δις (450 εκατ. αύξηση ΦΠΑ στο 24% σε βασικά είδη κατανάλωσης, 200 εκατ. από βενζίνη-υγραέριο-πετρέλαιο, 300 εκατ. από καφέ-μπύρα-τσιγάρα, κλπ), παράλληλα με νέους φόρους στο εισόδημα ύψους 1,8 δις, κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μικροεπιχειρήσεις, επαγγελματίες και άλλα σε λαϊκά στρώματα.
3. Με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο πώλησης 19 και όχι 9 ΔΕΚΟ και μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που είχε δεσμευτεί να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, «Ελληνικό»), καθώς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη γερμανική Fraport, κά. Με τη συγκρότηση του νέου Ταμείου θα συγκεντρώνονται όλα τα «αργύρια» του ξεπουλήματος και θα παραδίδονται στους δανειστές. Στο διάστημα 2016-18 προβλέπεται η παράδοση τουλάχιστον 5,8 δις.
4 .Η προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της έναρξη εκκαθάρισης των «κόκκινων δανείων» συνδέεται με τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που προωθεί το νέο Ν/Σ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των «κορακιών» (ξένων funds). Χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται πώληση όχι μόνο «κόκκινων» αλλά και «πράσινων» (ενήμερων) δανείων, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε καν αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις για λόγους εντυπώσεων. Με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου θα αρχίσει η εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που θα αποτελέσει νέο «Ελ-Ντοράντο» αρπαγής περιουσίων από κερδοσκόπους-τυχοδιώκτες.
5. Τέλος με το νέο πολυνομοσχέδιο προωθείται η επίσημη μετατροπή της ΓΓΔΕ σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Δηλαδή η επιλογή της διοίκησης και κυρίως η λειτουργίας και η διαχείριση της θα αποτελούν «κράτος εν κράτη» στο υπουργείο Οικονομικών, μη δίνοντας ουσιαστικά λογαριασμό ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα θεσμοθέτησης δομών που δεν υπάρχουν σε χώρα της ΕΕ αλλά σε λίγες τριτοκοσμικές χώρες με αρνητικά αποτελέσματα για δημόσια οικονομικά. Η παράδοση της δημοσιονομικής διαχείρισης σε «Ανεξάρτητη Αρχή» είναι άκρως αντισυνταγματική, η δικαιολογία περί «αποτελεσματικότητας» και έλεγχο φοροδιαφυγής καθαρά προσχηματική (όπως άλλωστε έδειξε η εμπειρία από τους δύο προηγούμενους γ.γ., Θεοχάρη και Σαββαΐδου) και αποτελεί ουσιαστικό βήμα αναίρεσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Η παράδοση των δημοσίων εσόδων σε εξωθεσμικά κέντρα, θα διευκολύνει την γιγάντωση της διαπλοκής, στην απώλεια δημοσίων εσόδων και στη μετατροπή της σε μηχανισμό καταδυνάστευσης του ελληνικού λαού, για επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και του αυτόματου μηχανισμού συγκέντρωσης εσόδων για τους δανειστές.
Η «Λαϊκή Ενότητα» καλεί τον ελληνικό λαό σε παλλαϊκό ξεσηκωμό να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Καλεί τους βουλευτές, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους και μην ψηφίσουν το νέο πολυνομοσχέδιο «τσεκούρι», εισοδημάτων, δικαιωμάτων, ελευθεριών και πάνω απ’ όλα παραπέρα συρρίκνωσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας της χώρας.
Λαϊκή Ενότητα  ν. Λασιθίου
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos