Αντώνης ΑνηψητάκηςΤο χρόνιο ζήτημα ίδρυσης μεταβατικού εφετείου στην Ανατολική Κρήτη, που ξαναήρθε στην επικαιρότητα, αναδεικνύει την αδυναμία του πολιτικού συστήματος, κεντρικά και περιφερειακά να δίδει λύσεις που εξυπηρετούν την κοινωνία. Το σύμφυρμα πελατειακών σχέσεων και τοπικισμού ακυρώνει τις λογικές λύσεις, αφού πρώτα τις έχει διαστρέψει και συσκοτίσει.
 
Εν προκειμένω η διαστροφή έγκειται στην παρουσίαση του προβλήματος ως έκφανση της τοπικιστικής διαμάχης Χανιωτών Ηρακλειωτών και όχι ως πρόβλημα ορθολογικής χωροθέτησης των δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των Κρητών. Η δε συσκότιση αφοά στην υστερόβουλη παρουσίαση των συντεχνιακών συμφερόντων των δικηγόρων των Χανίων ως ταυτιζόμενα με τα συμφέροντα τής τοπικής κοινωνίας.
 
Ο νομός Λασιθίου είναι και σ’ αυτή την περίπτωση ο πλέον αδικημένος, όπως είναι στην ενέργεια, στον ΒΟΑΚ, στις πανεπιστημιακές σχολές. Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι Λασιθιώτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νότιων και ανατολικών περιοχών του Νομού για να κάνουν αναγκαστικές δικαστικές διακοπές στα Χανιά είναι ασφαλώς ασύγκριτη. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, το Λασίθι, επειδή ακριβώς υφίσταται εντονότερα το πρόβλημα, μπορεί να δείξει με μεγαλύτερη ενάργεια τη λύση. Προβάλλοντας κοινά αποδεκτές αρχές, με τεκμηρίωση, με πολιτικότητα, με μεθοδικές προσπάθειες. Όχι πάντως με ευκαιριακές ρητορικές κλάψες.
 
Η κοινά αποδεκτή αρχή αυτονόητη: η εξυπηρέτηση της κοινωνίας είναι υπέρτερη οποιουδήποτε κλαδικού ή τοπικιστικού συμφέροντος. Καλό είναι όμως να υπενθυμίζονται τα αυτονόητα. Η τεκμηρίωση σχετίζεται με χρονοαποστάσεις, ταλαιπωρίες, χαμένες μέρες. Αυτά είναι απλά. Η τεκμηρίωση όμως σχετίζεται και με την έδρα του μεταβατικού εφετείου, που την διεκδικεί και το πληθυσμιακά βαρύτερο Ηράκλειο και η γεωγραφικά κεντροβαρής Νεάπολη. Κι αυτό είναι ένα αγκάθι σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει την τέχνη των συμβιβασμών, παρότι ενταγμένη χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μέκκα των πολιτικών συμβιβασμών.
 
Κι αυτό το αγκάθι απειλεί να ξαναβάλει τον τοπικισμό στο παιχνίδι και να διαλύσει την ενότητα συμφερόντων των δυο νομών, Ηρακλείου και Λασιθίου. Θα πρότεινα περίσκεψη, ψυχριμία και μια επιτροπή με νομάρχες, εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων των δυο νομών, εκπροσώπους κομμάτων. Προκρίνω τους εκπροσώπους των κομμάτων από τους βουλευτές για να περιορίσω τους τοπικιστικούς πειρασμούς. Στόχος αυτής της επιτροπής η συμφωνία των δυο νομών σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ή, έστω, η πολιτισμένη διαχείριση μιας διαφωνίας που δεν θα δυσχεραίνει το μείζον, την ίδρυση έδρας μεταβατικού εφετείου στην Ανατολική Κρήτη.
 
Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε αστικό κέντρο της Ανατολικής Κρήτης, ακόμα κι α δεν διαθέτει την έξοχη επιχειρηματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου της Νεάπολης είναι προτιμότερη λύση απ’ την διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. Η πολιτικότητα, ως πολιτική τέχνη, αφορά την μεθοδική καλλιέργεια μιας συναινετικής λογικής στον αντίποδα του τοπικισμού και χώρος ανάπτυξης αυτής της τέχνης πρέπει να γίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενδεικτικά αναφέρω την χρησιμοποίηση του χρόνου και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ως πολιτικών εργαλείων.
 
Μια λύση που αφήνει ένα εύλογο χρόνο προσαρμογής, αναγκαίο εξ άλλου για να χτιστούν τα απαιτούμενα κτίρια, βοηθά να αμβλυνθεί ή οξύτητα των συντεχνιακών πιέσεων, κάποιοι παλιοί με τα κεκτημένα θα περάσουν στη σύνταξη κι οι νέοι είναι κατά τεκμήριο πιο ανοιχτοί στις αλλαγές. Θετικές μονομερείς πολιτικές χειρονομίες επίση, της Ανατολικής Κρήτης προς τη Δυτική, μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση.
 
Το να επισκέπτεται π.χ. κάθε χρόνο μια τάξη των Λυκείων της Ανατολικής Κρήτης την Σαμαριά και την Πρέβελη με διαμονή στα Χανιά και στο Ρέθυμνο θα απέφερε περισσότερα ωφελήματα στους Ρεθυμνιώτες και στους Χανιώτες απ’ ότι οι αναγκαστικές δικαστικές διακοπές ταλαίπωρων συχνά ηλικιωμένων κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης, από τη Βιάννο ως τη Ζάκρο και θα βοηθούσε να δει η κοινωνία της Δυτικής Κρήτης με θετικότερη διάθεση αυτό το απαραίτητο δικαστικό εκσυγχρονισμό.
 
Και μια και μιλήσαμε για εκσυγχρονισμό δεν υπάρχει πιο ντροπιαστικό παράδειγμα αναχρονισμού και ανεπάρκειας του πολιτικού μας συστήματος απ’ το να συναρτάται το ζήτημα του εφετείου με τη φυσική παρουσία γηραιού πολιτικού.
 
Αντώνης Ανηψητάκης
(πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης «το Λασίθι στην Πλώρη»)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos