ο υπουργός μαζί με τον βουλευτή, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη
ο υπουργός μαζί με τον βουλευτή, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη

Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ.Ξανθού στο νοσοκομείου Αγ. Νικολάου όπου συναντήθηκε με εργαζομένους , φορείς και αιρετούς.

Παρά την ικανότητα του να περιγράψει  τα εκρηκτικά προβλήματα των νοσοκομείων του Λασιθίου με τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, δεν φάνηκε εξ ίσου ικανός στο να δεσμευτεί  σε μέτρα  για να ανακόψει τον κατήφορο των υγειονομικών δομών.  Οι τοποθετήσεις  του αναπληρωτή υπουργού Υγείας  ήταν γενικόλογες  αλλά  αποκαλυπτικές των προθέσεων, των στόχων και των επιδιώξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού.

Υποσχέθηκε ότι  θα βελτιωθεί η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός του Λασιθίου στα νοσοκομεία με την παράταση της θητείας του προσωπικού μέχρι το τέλος του 2015. Το να θεωρείται ότι γίνονται βήματα για την βελτίωση των δομών υγείας με το να παραμένει η ίδια κατάσταση και να μην γίνονται άλλες περικοπές σε απλά ελληνικά σημαίνει πως τα αντιλαϊκά καταστροφικά  μέτρα του μνημονίου στο χώρο της υγείας είναι εδώ. Στην ίδια πεπατημένη με τους προκατόχους του μίλησε για καμένη γη για να προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές  που θα μπορούσαν να σταματήσουν την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Έτσι… «σαν να μην πέρασε μια μέρα», με τις τοποθετήσεις του σήκωσε τη σημαία του «νοικοκυρέματος» , ότι θα κοπούν « οι σπατάλες», ότι «ηθικοποιείται» το σύστημα Υγείας  αλλά δεν δεσμεύθηκε σε λύσεις για τις τεράστιες ελλέίψεις των νοσοκομείων.

Μας γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, όπου όσο η σκυτάλη του «νοικοκυρέματος» και του «εξορθολογισμού» διαδοχικά άλλαζε χέρια από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, τόσο οι λαϊκές οικογένειες μέτραγαν συνεχώς απώλειες στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Με τα ίδια προπαγανδιστικά συνθήματα, ενοχοποιήθηκε κάθε κρατική παροχή προς το λαό ως σπατάλη και συνοδεύτηκε με μέτρα πετσοκόμματος των δημόσιων δαπανών και παροχών. Οδήγησαν τις δημόσιες μονάδες Υγείας στη σημερινή τραγική κατάσταση και το λαό να βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζει υπηρεσίες Υγείας, είτε από τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα, είτε από τους επιχειρηματίες στην Υγεία.

Από τέτοια «νοικοκυροσύνη» πρέπει να διπλοκουμπώνεται ο λαός, αφού στις δικές του πλάτες το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία εξοικονόμησαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος φορτώθηκε, πλέον αυτών που πλήρωνε, άλλα 225 εκατομμύρια ευρώ για τη δημόσια φαρμακευτική του περίθαλψη και 120 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα που πληρώνει 100% ο ίδιος.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι καινούργια αλλά η πολιτική της με όποιο πρόσημο κι αν της βάζει είναι παλιά και δοκιμασμένη. Πιστή στις μνημονιακές δεσμεύσεις και την κατεύθυνση της Ε.Ε  ομολόγησε πως δεν θα προχωρήσουν σε καμιά αύξηση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία  αλλά αντίθετα δέσμευσε για τις ανάγκες των δανειστών τα μισά διαθέσιμα αποθεματικά των νοσοκομείων.

Ο λαός έχει χορτάσει από υποσχέσεις και διακηρύξεις περί αξιοπρέπειας  και υπερήφανης στάσης αλλά με παχιά λόγια δεν γεμίζουν τα νοσοκομεία με το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό  για να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Χωρίς γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της παιδιατρικής κλινικής του Αγ.Νικολάου, του παθολόγου στην Ιεράπετρα, του καρδιολόγου στην Σητεία , η επικίνδυνη κατάσταση στα υπόγεια και των τριών νοσοκομείων του νομού όπου στεγάζονται τα μαγειρεία και τα πλυντήρια. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λυθεί αυτό που σήμερα είναι ανάγκη, η επαναφορά των υπηρεσιών υγείας προς τους εργαζόμενους στα προ κρίσης επίπεδα, ως αφετηρία για την αναβάθμιση τους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού ούτε να αναπληρώσει όσα χάσαμε με τα μνημόνια της κρίσης. Προτεραιότητα και προσανατολισμό έχει την στήριξη των κερδών, την ανταγωνιστικότητα, που προϋποθέτουν νέα μνημόνια-ευρωπαϊκά συμβόλαια της ανάκαμψης. Για αυτό και οι υποσχέσεις στους φαρμακοβιομήχανους περισσεύουν, τους τάζουν ζεστό κρατικό χρήμα για επενδύσεις. Η νέα κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακουμπήσει το «πάρτυ» κερδών της ιδιωτικής υγείας, που στήνεται πάνω στον πόνο και την ανάγκη του κόσμου για αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να λύσουν τα πιεστικά προβλήματα με υποσχέσεις. Μοναδικός δρόμος είναι μέσα από τον δικό μας αγώνα, να διεκδικήσουμε μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και ανάκτησης των απωλειών. Περιθώρια αναμονής , αυταπατών και συμβιβασμού με τις παροχές φτωχοκομείου  δεν υπάρχουν.

Οι Λασιθιώτες και Λασιθιώτισσες δεν παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια για ψίχουλα, έναν ή δύο ιατρούς στον νομό, που ακόμα και αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, θα επανεκτιμηθούν στο τέλος του 2015. Δεν παλέψαμε για να δίνουμε από την τσέπη μας το 27% των δαπανών για φάρμακα, από 9% που ήταν πριν την κρίση.

Συμβιβασμός με τις απώλειες και με τα ψίχουλα στην Υγεία σημαίνει για τον λαό ότι βάζει την ίδια του την ζωή σαν καύσιμη ύλη για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.  Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Λασιθίου, η νεολαία και οι γυναίκες, ενωμένοι και οργανωμένοι σε κοινούς αγώνες να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων του νομού, την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής , την πλήρη κάλυψη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας στα χωριά και στα κέντρα υγείας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΤΟ ΒΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

 Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην  πολιτική Ευρ. Ένωσης και κυβερνήσεων,  που θυσιάζουν την υγεία μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη  της κατάργηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που μας έφεραν εδώ.

Κατάργηση των μνημονιακών μέτρων, των εφαρμοστικών νόμων στην υγεία- Πρόνοια, στην ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις

Όλοι μαζί στον αγώνα για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία Πρόνοια, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Στον αγώνα για να μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων και να δημιουργούνται  όροι  αντεπίθεσης , για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπου η υγεία και η πρόνοια θα αποτελεί κατοχυρωμένο καθολικό και δωρεάν δικαίωμα, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.

Κομματικές Οργανώσεις Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos