Γιώργος Βάρδας

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγ. Νικολάου

Του Γιώργου Βάρδα
Ο Διονύσιος Σολομός στον ύμνο του στην ελευθερία για τη διχόνοια λέει:
«Εάν μισούνται ανάμεσα τους δεν τους πρέπει ελευθερία»
Αυτές τις μέρες μ’ έχουν κυριεύσει έμμονες ιδέες.
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω δύο κείμενα, την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που αφορά τη μελέτη για την ίδρυση της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο.
Μια απόφαση πολύ ισορροπημένη. Στηρίζει την πρωτοβουλία και προσβλέπει σε μια ανάλογη συνέχεια για ολόκληρο το Νομό Λασιθίου. Ανεπιφύλαχτα συγχαίρω το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την αίσθηση πολιτικής ευθύνης που έχει για το θεσμό που υπηρετεί.

Θα ευχηθώ να συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτή την τακτική, με ομοψυχία για την πρόοδο του Νομού Λασιθίου. Έτσι κάποτε θα αρθεί η αδικία που τον δέρνει.
Από την άλλη, διαβάζω και ξαναδιαβάζω την επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας και Σητείας προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Φρόντισαν παράλληλα να τη δώσουν στη δημοσιότητα. Απορώ γιατί δεν την έστειλαν και στον Υπουργό Παιδείας !!

Περιεχόμενο της επιστολής:
Καταδικάζουν την πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Νικολάου. Καλούν την Κυβέρνηση (οι δύο συγκεκραμένοι "ταγοί" των κοινωνιών Σητείας και Ιεράπετρας) έμμεσα να απορρίψει το αίτημα και το Πανεπιστήμιο να κρίνει ως αντιεπιστημονική τη μελέτη της ομάδας που την συνέταξε.
Προχωρούν στην προσωπική τους αξιολόγηση ότι η μελέτη δεν είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά, και εννοούν ως προς την χωροθέτηση της σχολής. Όμως αυτό το επιχείρημα είναι απλά το ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ στην όλη συλλογιστική τους.
Το επιχείρημα ότι θα αποδυναμώσει τα τμήματα των ΤΕΙ στο Λασίθι είναι θολό, δεν ευσταθή και είναι αντιεπιστημονικό, για αυτούς που γνωρίζουν το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γεννάται το εύλογο ερώτημα: Αν είχε χωροθετηθεί η σχολή στην Ιεράπετρα ή στη Σητεία ποια θα ήταν η στάση τους;
Οι γνώστες της φιλοσοφίας των δύο «τοπικών ηγετών» μπορούν να φανταστούν τη συνέχεια και το αποτέλεσμα της κίνησης τους.
Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη μελέτη την πλήρωσε ο Δημότης του Αγίου Νικολάου. Θα μπορούσαν να ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ από αυτή την υπεύθυνη, καινοτόμο ιδέα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγίου Νικολάου για οτιδήποτε αντίστοιχο αναπτυξιακό στην περιοχή τους (ή μήπως θεωρούν ότι οι δυο τους και η ΤΕΔΚ είναι τα εγκυρότερο και αρμοδιότερο όργανο του Νομού να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα)
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Νομού στο Δημαρχείο. Παρέδωσε τη μελέτη και είναι προς τιμή και των δύο εκπροσώπων που δέχτηκαν και συμφωνήθηκε η περαιτέρω διαδικασία επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία και ο καθένας αναλαμβάνει της ευθύνες του απέναντι σ αυτό τον τόπο!
Τι έπραξαν οι δυο μας άρχοντες; Έδωσαν επιχείρημα στην κυβέρνηση να πετάξει το αίτημα στο καλάθι των αχρήστων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις.

Δυστυχώς από την εμπειρία της ενασχόλησης μου επί μία 20ετία στα κοινά του Λασιθίου έχω καταλήξει στα παρακάτω συμπεράσματα.:
1. Η υπερβολική λαϊκίστικη προβολή των θεμάτων της περιοχής μας έχει λόγο κατά την πρώτη είσοδο μας στο στίβο του αγώνα. Δεν δικαιολογείται μετά από μακρόχρονη θητεία στα κοινά, είτε είναι τοπικά, εθνικά ή Ευρωπαϊκά, δεν δικαιολογούνται να ισχυρίζονται οι κ.κ.Κουρουπάκης και Μαστοράκης, να σκέφτονται και να ενεργούν με αυτό τον τρόπο. Και μην βιαστείτε να με κατηγορήσετε για συντηρητισμό. Συγκρούομαι για ότι κρίνω ότι πρέπει να συγκρουστώ.
2. Φτάνει πια αυτή η υποκρισία για την υστέρηση ανάπτυξης του Νομού Λασιθίου. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας.
3. Ήταν «έξυπνη» η απόφαση του κ. Κουρουπάκη να μην παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου στις 2/10/2008, άφησε μόνο του τον κ. Μαστοράκη να αγωνίζεται να πείσει ολόκληρη την κοινωνία του Αγίου Νικολάου ότι το ΜΑΥΡΟ είναι ΑΣΠΡΟ !
Του ξέφυγε όμως η αποκάλυψη ότι κακώς διέρρευσε η επιστολή στον Τύπο . Ακόμη χειρότερο γι’ αυτούς, διότι η μη δημοσίευση θα ήταν ακόμη πιο ύπουλο χτύπημα. Και οι δύο όμως φέρουν ακέραιη την ευθύνη του κοινωνικού διχασμού του Λασιθίου .
Και όσο δεν κάνουν κίνηση να αλλάξουν φιλοσοφία και πρακτική να ξέρουν ότι η ιστορία είναι αμείλικτη. Μπορούν και τώρα να βοηθήσουν αποσύροντας την επιστολή. Διαφορετικά θα τους μείνει μόνο ο αυτάρεσκος ναρκισσισμός ήρωα σε ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας.
Η Σητεία ,η Ιεράπετρα, το Μεραμπέλλο, το οροπέδιο Λασιθίου, το ΛΑΣΙΘΙ γενικά δεν πάει μπροστά.
Νέος ήμουν και γέρασα ακούγοντας ατελέσφορες ρητορικές για συγκρητισμό και ισόρροπη ανάπτυξη στο Λασίθι. Δυστυχώς.
Θα ευχηθώ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στο νέο Νομάρχη κ. Αναστασάκη να συνεχίσουν να υπηρετούν το ΛΑΣΙΘΙ με ομοψυχία και περισσότερο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ. Και ο αείμνηστος Αντώνης Στρατάκης αυτόν τον αγώνα έκανε, άσχετα από το αποτέλεσμα, γιατί τα πάντα τελικά εξαρτώνται από την Κεντρική Πολιτική βούληση.

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου

Γεώργιος Ν. Βάρδας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos