Να μειωθεί τώρα ο φόρος και το ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης
ανεφοδιασμός κτιρίου με πετρέλαιο θέρμανσης

Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όχι μόνο δεν είχε τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα αλλά είχε τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές, τα εύκολα θύματα, ήρθαν να καλύψουν την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν τη λαθρεμπορία.

Κοινωνικά προβλήματα:
– Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων
– Το συνολικό ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσης τείνει να εκμηδενισθεί, καθώς μειώνεται και φέτος στο μισό με αποτέλεσμα να το πάρουν ελάχιστοι. Θα διαμορφωθεί σε 55 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. το 2016 και 210 εκατ. το 2015.
– Μειώθηκε δραματικά κατά 60% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 διαμορφώθηκε σε 1.199.550 τόνους, έναντι 2.908.247 τόνων το 2010.

Προβλήματα στην υγεία και το περιβάλλον:
– Το ξύλο που κυρίως χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση προκάλεσε τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα. Η αιθαλομίχλη προκάλεσε τα τελευταία χρόνια αναπνευστικά, νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα ιδιαίτερα στον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, καθώς και αυτοί που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα. Θα ξαναζήσουμε και φέτος τον εφιάλτη; Έχουν υπολογιστεί οι δαπάνες για την νοσηλεία και τα φάρμακα αυτών των ανθρώπων;
– Η λαθροϋλοτομία εκτός από τη στέρηση εσόδων για τη πολιτεία προκαλεί και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
– Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση

Η λαθρεμπορία καυσίμων ζει και βασιλεύει:

– Το ναυτιλιακό πετρέλαιο που είναι αδασμολόγητο «αλλάζει προορισμό», αποχρωματίζεται και διατίθεται παράνομα στη λιανική.
– Καύσιμα που προορίζονται για εξαγωγές στη βαλκανική και τα οποία επίσης δεν επιβαρύνονται με ΕΦΚ και ΦΠΑ διατίθενται τελικά στην ελληνική αγορά με το κόλπο των «εικονικών εξαγωγών» και τα κυκλώματα καρπώνονται τους φόρους.
– Το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS) που έπρεπε να εγκατασταθεί στα 1.300 βυτιοφόρα και στα 30 πλωτά μέσα της χώρας μεταφοράς πετρελαίου, δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. για τις προδιαγραφές των GPS.
– Το σύστημα εισροών-εκροών, εφαρμόστηκε στα βενζινάδικα αλλά όχι στα διυλιστήρια και τις κρυφές αποθήκες των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών  και δεν λειτουργεί, αφού τα στοιχεία αποστέλλονται στη Γ. Γ. Π. Σ. χωρίς να αξιοποιούνται.

– Από 4.018 ελέγχους και πρόστιμα αξίας 1.784.554 ευρώ των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) το 2014, περιορίστηκαν σε μόλις 1.875 ελέγχους και πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ το 2016, μείωση  90%.  Από το 1,7 εκατ. ευρώ των προστίμων του 2014, στις αρμόδιες ΔΟΥ έφτασαν μόλις 125.543 εκατ. ευρώ.

Προτείνουμε:

Να νομοθετηθεί άμεσα, πριν ξεκινήσει η ανάγκη θέρμανσης, η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα 6 λεπτά το λίτρο που ήταν αρχικά (από 28 που είναι σήμερα) και του ΦΠΑ από 24% στο 13% (είδος πρώτης ανάγκης) έτσι ώστε η συνολική τιμή να μειωθεί στα 60 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα:
– να εφαρμοστεί άμεσα το σύστημα εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια εισαγωγών, διύλισης, εμπορίας, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων
– να τοποθετηθούν και να ενεργοποιηθούν άμεσα GPS σε όλα τα μεταφορικά μέσα καυσίμων, και κατάλληλο λογισμικό που επιτρέπει στις αρχές, να ελέγχουν τις κινήσεις και τις φορτοεκφορτώσεις κάθε οχήματος.

Ζητάμε άμεσες λύσεις και ενέργειες για την εξασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της θέρμανσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Ένωση καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας,

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos