Καλαμαύκα, Κάστελος

Νομός Λασιθίου

Αυτό επί της ουσίας αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (21/8), υιοθετώντας αβίαστα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τις προτάσεις της επιτροπής εισήγησης για τη μελέτη ΠΕΡΠΟ νομού Λασιθίου.
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση της μελέτης για λιγότερο από 10 ημέρες στον δικτυακό τόπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, για να μην προλάβει να τη διαβάσει κανείς.

Όλα λοιπόν στο βωμό του χρήματος, ή μάλλον της ανάπτυξης θα μας πουν, αλλά κανέναν φαίνεται δεν απασχολεί εάν ο νομός έχει τη δυνατότητα να σηκώσει τέτοιο βάρος οικιστκής ανάπτυξης, τέτοιου μεγέθους, απλά για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Μια προσεκτική ανάγνωση του Πρακτικού Συνεδριάσεως, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω, φέρνει στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως, ότι «η πολεοδόμηση με τν διαδικασία των ΠΕΡΠΟ είναι ένα εργαλείο παραγωγής πολεοδομημένης γης που υλοποιείται στο πλαίσιο του αειφόρου πολεοδομικού σχεδιασμού» !!!
Δηλ. αφού έχει αποτύχει η Κρατική Πολεοδόμηση, ας βάλουμε με εύσχημο τρόπο τους ιδιώτες στο παιγνίδι, άλλωστε αυτοί ξέρουν καλύτερα τις έννοιες της ασέβειας προς το περιβάλλον, της υπέρβασης, της κακής οικονομίας, της διαστρέβλωσης και του βιασμού των πάντων.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ρυθμίσεις που δεν φαίνονται με τη πρώτη ματιά. Όπως επί παραδείγματι, εκτός σχεδίου θα πρέπει να έχει κάποιος 4 στρέμματα για να κτίσει 200 τετραγωνικά, ενώ τώρα φαίνεται ότι τετραπλασιάζεται ο συντελεστής εάν πρόκειται για ΠΕΡΠΟ. Φαντάζομαι, μπορείτε να συλλάβετε τι θα προκύψει από κάτι τέτοιο.

Ας μην ξεχάσουμε επίσης τις ρυθμίσεις κρατικών παραγόντων για την ιδιωτική πολεοδόμηση, με τις οποίες τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η έννοια τις ιδιοκτησίας του πολίτη που θα ατυχήσει έχοντας ένα κομματάκι γης μέσα σε μια περιοχή που την έχει βάλει στο μάι μεγαλοεπιχειρηματίας που θέλει να πολεοδομήσει και να πουλήσει…

Αντί λοιπόν να οργανώσουμε την ήδη υπάρχουσα (στραβά) πολεοδομημένη γη, τον χωροταξικό σχεδιασμό μας, ζηλέψαμε τη δόξα των Τουρκικών παραλίων της Μικράς Ασίας, όπου με αντίστοιχε διαδικασίες τσιμεντοποιήθηκαν ολόκληρα βουνά.

Εν κατακλείδι:
Ο νομός Λασιθίου είναι ένας υπέροχος τόπος που όμως «ευτύχησε» να κυβερνιέται από ανθρώπους οι οποίοι, ούτε καταλαβαίνουν, ούτ αγαπούν, ούτε όραμα έχουν.
Όλοι αυτοί βέβαια είναι καθρέπτης δικός μας, αφού εμείς τους εκλέγουμε……μας αξίζουν….

Όμως με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα και οι διαδικασίες, σε συνδυασμό με την ασέβεια το μέσου πολίτη, ο τόπος οδηγείται στη καταστροφή, χωρίς γυρισμό.

Ίσως μόνη σωτηρία θα μπορούσε να προέλθει πλέον από προσφυγή στα Ευρωπαϊκά όργανα, αλλά ποιος τολμά να πάει κόντρα στην περιβόητη «Αειφόρο ανάπτυξη», (βλέπε δρόμος Αγιος Νικόλαος – Καλό Χωριό), κλπ….

Γιώργος Τουτουδάκης

Διαβάστε την έκθεση της επιτροπής,

και οι αντιρρήσεις του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Π.Ε.Ρ.Π.Ο.: Περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΕ/ΤΕΚ για ΠΕΡΠΟ Λασιθίου

Ο Ο.Αν.Α.Κ., το Λασίθι και οι εκατόνταρχοι(*) της χωροταξίας

Αυτόνομοι μηχανικοί για ΠΕΡΠΟ

Ερμηνευτικό ψήφισμα για ΠΕΡΠΟ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos