Αντώνης ΑνηψητάκηςΤου Αντώνη Ανηψητάκη.

Ντροπιάζουν το Νομό Λασιθίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο νομάρχης Στρατάκης και ο αντινομάρχης Πατεράκης εξώθησαν τον πρώην Δήμαρχο Ιτάνου (1998-2006), νομαρχιακό σύμβουλο της παράταξής τους και πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος, της μόνης που έχει να επιδείξει έργο, Γιάννη Περάκη σε παραίτηση. Προτίμησαν να φτωχύνουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.) από ένα έμπειρο μέλος του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των Εγγλέζων “επενδυτών” και του δεσπότη Ευγένιου.

Πέρασαν στα μουλωχτά από Νομαρχιακή Επιτροπή στην οποία προΐσταται ο κ. Πατεράκης απόφαση να ορίσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δικηγόρυς για να παραστούν εναντίον της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανταποκρινόμενοι στις υποδείξεις του Δεσπότη. Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη πολιτικά γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με απόφαση που πήρε το Ν.Σ. τον περασμένο Ιούνιο, όταν σε ειδική συνεδρίαση απέρριψε τη συζήτηση για ορισμό δικηγόρων με συντριπτική πλειοψηφία, παρουσία μάλιστα εκπροσώπων των Εγγλέζων και του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος “Παναγία η Ακρωτηριανή”, οι οποίοι επίμονα ζητούσαν να ασκηθεί παρέμβαση από τη Νομαρχία ενώπιον του ΣτΕ κατά της προσφυγής. Οι σημερινοί εντολείς των κ.κ. Στρατάκη / Πατεράκη προφανώς δεν ικανοποιήθηκαν με κείνη την απόφαση. Ο Ευγένιος με πρόσφατη επιστολή του στο Νομάρχη επανήλθε στο θέμα. Κι εκείνος μια και δεν άντεχε να επαναφέρει τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προτίμησε το κόλπο Πατεράκη. Οι δικηγόροι όμως των Εγγλέζων που εξουσιοδοτούν σήμερα εν λευκώ οι κ.κ. Στρατάκης / Πατεράκης θα πάνε στο ΣτΕ όχι μόνο για να στηρίξουν μια πολλαπλώς αμφισβητούμενη επένδυση, αλλά και για να αντικρούσουν ορισμένες αποφάσεις του Ν.Σ., αυτές που εμείς που προσφύγαμε έχουμε συμπεριλάβει στους λόγους της προσφυγής μας. Αναφέρω ενδεικτικά την απαίτηση για άμεση σύσταση του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής NATURA, αλλά και την ανάγκη οριοθέτησης της έκτασης που ο νόμος προβλέπει ως εισφορά γης, την οποία ο Δήμος Ιτάνου εδώ και χρόνια απαιτεί, αλλά η “κοινοπραξία” Εκκλησιαστικό Ιδρυμα/ Minoan αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει. Τους δικηγόρους σημειωτέον πληρώνει ο Δεσπότης και το Ίδρυμα. Οποίος ξεπεσμός.

Στην αρχή της δραματικής συνεδρίασης ο Γιάννης Περάκης ενημέρωσε για τους λόγους της παραίτησής του, στηλίτευσε την απαράδεκτη πολιτική ενέργεια να υπερκεραστεί η απόφαση του Ν.Σ. της 11.6.07 από μια κατώτερη επιτροπή, μίλησε για την παραπλάνησή του απ’ το Νομάρχη που τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα βάλει την επιστολή του Δεσπότη σε συζήτηση στο Ν.Σ., την ίδια ώρα που ο Αντινομάρχης του μεθόδευε την ικανοποίηση τού δεσποτικού αιτήματος. Αναφέρθηκε με πικρία στην απαξίωση του ως προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και ως συμβούλου με την μεγαλύτερη γνώση του θέματος αφού το χειρίστηκε ως Δήμαρχος επί 8 χρόνια, υπενθύμισε ότι ήταν οι δικές του παρατηρήσεις στη ΜΠΕ που υιοθετήθηκαν από το Ν.Σ. και μνημόνευσε τα νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως και που θα έπρεπε να μας κάνουν προσεκτικότερους. Σημείωσε χαρακτηριστικά τη μελέτη Κοντεμενιώτη που αποδεικνύει την αφερεγγυότητα των Άγγλων, τα αρνητικά δημοσιεύματα στις πιο έγκυρες εφημερίδες, πχ Guardian, τις αντιρρήσεις του Πατριαρχείου, τις ερωτήσεις βουλευτών απ’ όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, την επιστολή διαμαρτυρίας του νέου Δημάρχου Ιτάνου στον Δεσπότη, την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Ιτάνου κατά των γκολφ. Ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος τον διέκοπταν, δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει τις σκέψεις του. Ο Νομάρχης μάλιστα του γνωστοποίησε και τον ορθό τρόπο παραίτησης, να την υποβάλει στον Περιφερειάρχη. Ούτε σκέψη να τον παρακαλέσει να το ξανασκεφτεί. Η ανακούφισή του ήταν έκδηλη. Έφτασε μάλιστα να τον επιτιμήσει γιατί όντας υπό παραίτηση δεν θέλησε να κάνει την εισήγηση για το χωροταξικό στην έκτακτη συνεδρίαση του Ν.Σ. Ο Γιάννης Περάκης μέσα σ’ αυτό το κλίμα απεχώρησε. Είχε προλάβει όμως να τους απευθύνει την προειδοποίηση: “Εύχομαι να μη φτάσει ο Δεσπότης που σήμερα μιλά απαξιωτικά για τους αυτοαποκαλούμενους οικολόγους να μιλά αύριο το ίδιο απαξιωτικά και για την αυτοαποκαλούμενη αυτοδιοίκηση”.

Πήραμε το λόγο αμέσως μετά. Τονίσαμε την κρισιμότητα της στιγμής και αναζητήσαμε τις ελάχιστες ελπίδες για να επουλωθεί η πληγή, την ανάγκη να αρθούν οι λόγοι που προκάλεσαν την παραίτησή του και να επανέλθει ο Περάκης. Η αποχώρησή του συνεπάγεται σημαντική πολιτική εκπτώχευση του οργάνου σημειώσαμε. Ούτε όμως εμείς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις σκέψεις μας με τις συνεχείς διακοπές από τον Νομάρχη και τον Πρόεδρο. Αποχωρήσαμε σε μια κίνησης διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς το Γιάννη Περάκη.

Η πολιτική σημασία της παραίτησης Περάκη έγκειται στο γεγονός ότι ήταν ο σύμβουλος στο συνδυασμό της πλειοψηφίας που με τις ικανότητες, την εμπειρία και τη δουλειά του είχε αποκτήσει το κύρος που επέτρεπε κάποιες φορές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να λειτουργεί πολιτικά, να συζητά και να συνθέτει απόψεις προς όφελος του νομού. Αυτό πλέον είναι δυσχερέστερο. Η παραίτηση Περάκη θα ενισχύσει τη διεκπεραιωτική / υπαλληλική λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos