πολλά τα φρούτα που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο
πολλά τα φρούτα που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε από καιρό επισημάνει την επικίνδυνη εξάρτηση του Έλληνα αγρότη από το παγκόσμιο σύστημα εμπορίας τροφίμων.

Το Ρωσικό εμπάργκο δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις ανησυχίες μας. Είναι τραγικό μία χώρα, που στον κλάδο τροφίμων εξακολουθεί να  εισάγει 1 δις € περισσότερα τρόφιμα από όσα εξάγει, να απειλείται με τόσο δυσμενείς επιπτώσεις από το εμπάργκο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε. στον τομέα των οπωροκηπευτικών εξακολουθεί να αυξάνεται, την ίδια ώρα, που Έλληνες και Ιταλοί αγρότες γίνονται όμηροι της διπλωματικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ε.Ε.

Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών στην Ρωσία, είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότερες από τις εισαγωγές οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις από την αρνητική εξέλιξη θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερες χάρη στις πράσινες προτάσεις εάν:

  • Είχε εδραιωθεί εάν δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών, που να εγγυάται την απεξάρτηση του Έλληνα καταναλωτή από τις εισαγωγές.
  • Είχε γίνει συνείδηση η κατανάλωση εποχιακών προϊόντων, που υπερτερούν κατά πολύ σε ποιότητα και τιμή.
  • Είχε ενισχυθεί η καθετοποίηση της παραγωγής, ώστε τα πλεονάσματα οπωροκηπευτικών να διοχετεύονται στην εγχώρια μεταποίηση.
  • Είχε αναπτυχθεί ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα, με ισορροπημένη διείσδυση σε όλες τις μεγάλες αγορές.

Ζητάμε από την κυβέρνηση δραστική παρέμβαση στην Ε.Ε. ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι στήριξης των παραγωγών, ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία σε βάρος τους, μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά. Όπως βρέθηκαν οι πολλαπλάσιοι πόροι για να στηριχθούν οι τράπεζες, οι Ε.Ε. και οφείλει και μπορεί να προστατεύσει του αγρότες της.

Οικολόγοι Πράσινοι

Περιφερειακή Γραμματεία Κρήτης
Περισσότερες πληροφορίες: 6974263564

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos