από πρόσφατη δραστηριότητα του σωματείου
από πρόσφατη δραστηριότητα του σωματείου

Συνάδερφε Ξενοδοχοϋπάλληλε,

Άλλη μια τουριστική σαιζόν έφτασε στο τέλος της και άλλος ένας δύσκολος χειμώνας  μας περιμένει.

Παρά το γεγονός ότι το 2014 ήταν μια από τις καλύτερες τουριστικές σαιζόν της τελευταίας 20ετίας και ο τζίρος των επιχειρήσεων αυξήθηκε σημαντικά, εμείς δουλέψαμε με επιμηκυμένα ωράρια, μειωμένους μισθούς (τους οποίους αρκετές επιχειρήσεις ακόμη δεν έχουν εξοφλήσει) και την πλειοψηφία των συναδέλφων μας να δουλεύει λιγότερο από 6 μήνες, έχοντας όμως να φροντίσουν την οικογένειά τους για ολόκληρο το χρόνο.

Εμείς οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι στην φοβερή επίθεση που δεχτήκαμε (μείωση μισθών, χαράτσια ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, Δημοτικά τέλη κλπ, αύξηση νοσηλίων και συμμετοχής μας στη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης).

Αντί να υπάρξει κάποια αντίσταση σε όλο αυτό το τσουνάμι αντεργατικής πολιτικής ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, με τις κατάπτυστες συμβάσεις που υπέγραψε έχει μειώσει το πενιχρό εισόδημά μας κατά 16,5% από το 2012.

Τώρα, από 29 Οκτωβρίου μέχρι 7 Νοεμβρίου, στήνουν πάλι τις κάλπες, περιφέροντάς τες σε όλο το νομό, ζητώντας να τους νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας για να συνεχίσουν το φιλεργοδοτικό έργο τους…

Για πόσο ακόμη θα τους επιτρέπουμε να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς;

Είναι σημαντικές και συγκεκριμένες οι ευθύνες τους (τόσο του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου όσο και του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου) που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν την μοιρολατρία και το ραγιαδισμό, συνέβαλλαν με τη στάση τους στον εκφυλισμό των αγώνων, εμπόδισαν την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς «απαγορεύοντας» τον ελεύθερο συνδικαλισμό, και προώθησαν την «υγιή σχέση» με τους μεγαλοξενοδόχους.

Στην κυριολεξία διέλυσαν την συνδικαλιστική ενότητα στον κλάδο του τουρισμού (αποκλείοντας το 1/3 του κλάδου από το Σύνδεσμο, αφήνοντας τους εργαζομένους συνδικαλιστικά ακάλυπτους), στήριξαν την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας με «δωράκια» προς τους εργοδότες (αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, υπογραφή κατάπτυστης Σύμβασης το 2012 και κατώτερης των αναγκών μας φέτος) για να εφαρμόζουν τους μνημονιακούς νόμους στους χώρους δουλειάς.

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ, ΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑ, ΜΗ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣ!

Μην αισθάνεσαι υποχρεωμένος να τους ψηφίσεις  επειδή με «τσαμπουκά» σου παρακρατούν μηνιαία συνδρομή από τον μισθό σου ακόμη κι αν δεν είσαι μέλος τους!
  •  Μην τρέφετε αυταπάτες ότι μπορούν να εγγυηθούν το εργασιακό μας παρόν και μέλλον. Αυτοί είναι που ξεπούλησαν το 8/ωρο και το 5/ήμερο.
  •  Μη σας παραμυθιάζουν για την “επιτυχία” της τοπικής σύμβασης που υπέγραψαν. Είναι άθλια και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αν δεν τους κοντράραμε, ήταν έτοιμοι να υπογράψουν περαιτέρω μείωση του μισθού. Θυμηθείτε: Αυτοί ήταν που υπόγραψαν μείωση στους μισθούς -14% το 2012 και -2,5% το 2014!
  •  Μη σας εντυπωσιάζουν οι δήθεν αγωνιστικές τους κινήσεις με τους πολιτικούς τους πάτρωνες στο θέμα του επιδόματος του ΟΑΕΔ. Το πλαφόν των 230 ενσήμων για το ταμείο ανεργίας που πανηγυρίζουν δεν είναι παρά τυράκι στη φάκα για τα ποντικάκια-εργαζόμενους. Δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω από το να διατηρήσουν το καθεστώς παρατεταμένης φτώχειας με στόχο τη χειραγώγηση των εργαζομένων. Εξάλλου, το συνολικό επίδομα που θα λάβουν φέτος οι άνεργοι, θα είναι μειωμένο κατά 17%.  
  • Αυτοί οι ίδιοι είναι που διέλυσαν στην κυριολεξία τον κλάδο, «εκδίωξαν» τους εργαζομένους στον επισιτισμό, χρησιμοποίησαν δικαστήρια και τραμπουκισμούς για να εκφοβίσουν όσους τους αντιστέκονται.
  • Mη «μασάτε» στην προπαγάνδα περί μη «κομματικοποίησης» των σωματείων, την ώρα που οι ίδιοι είναι κολλητοί με βουλευτές και υπουργούς της συγκυβέρνησης και της τρόικας.

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ και είναι το «ΤΑΛΩΣ»

Έχουμε αποδείξει πως με ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΑΓΩΝΑ, διεκδικούμε και προασπίζομε το δίκιο μας και στη σύντομη διαδρομή μας καταφέραμε ήδη πολλά (επαναπρόσληψη εργαζόμενων, καταβολή δεδουλευμένων, διεκδίκηση ίσης μεταχείρισης κλπ).Τα αποτελέσματα είναι γνωστά στους εργαζομένους του Αγ. Νικολάου και της ευρύτερης περιοχής και αυτός είναι ο λόγος που το «ΤΑΛΩΣ» ενισχύεται και δυναμώνει με δεκάδες νέα μέλη.

ΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΗ – ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ:

  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με υποχρεωτική ισχύ.
  •  Επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2010 ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις μειώσεις.
  •  Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των ειδικοτήτων του κλάδου.
  •  Ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ και για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Κατάργηση του νόμου που «κόβει» το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζομένους.
  •  Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων. Πρακτική άσκηση και μαθητεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν τις ατομικές συμβάσεις και τις πρακτικές χειραγώγησης των εργαζομένων του κλάδου.

Συνάδελφοι,

Ας δείξουμε τη δύναμή μας μέσα από το ΕΝΙΑΙΟ Συνδικάτο. Η θέση μας είναι στη συλλογική προσπάθεια διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων για το παρόν μας και για το μέλλον των παιδιών μας.

Το Συνδικάτο “ΤΑΛΩΣ” είναι εδώ και εγγυάται με τις πράξεις του αυτή την προοπτική.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

“ΤΑΛΩΣ” Συνδικάτο ΕΞΤ-ΣΕ Ν. Λασιθίου

Αίτηση Εγγραφής Μέλους: http://tourprolasithiou.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1732.html

http://tourprolasithiou.blogspot.gr/

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987964706 (What’s Up)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos