Αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο οι διακοπές
οι Ρώσοι τουρίστες δεν επιστρέφουν

Οι ξένοι τουρίστες επιστρέφουν μαζικά στην Ελλάδα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο -για την ώρα- με τους Ρώσους τουρίστες, δήλωσε στο πόρταλ «Interfax – Tourism», η υπεύθυνη Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχανίας Τουρισμού (ΡST), Ιρίνα Τιούρινα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία και οι αεροπορικές εταιρίες, καταγράφουν κύμα ζήτησης για την Ελλάδα. Βάσει της πρόβλεψης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι δείκτες στο τέλος του έτους μπορεί και να υπερβαίνουν τους περυσινούς, οπότε και οι εισφορές από τον τουρισμό ήταν 17 δις ευρώ.

Στα μαζικά θέρετρα της Ελλάδας τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, υπήρχε κάποια εκροή τουριστών, κυρίως Ευρωπαίων, οι οποίοι φοβήθηκαν τα προβλήματα με τις τραπεζικές κάρτες. Ταυτόχρονα, ακριβά θέρετρα επιβίωσαν, χωρίς καμία συνέπεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια μειώθηκε περίπου κατά 15% ετησίως.

ύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά δίκτυα τουριστικών πρακτορείων, το Global Travel, αυτή τη σεζόν η ζήτηση στην Ελλάδα συγκριτικά με το περυσινό καλοκαίρι αυξήθηκε κατά 40%, κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων ο αριθμός των κρατήσεων ακόμα και διπλασιάστηκε. Η Ένωση Βρετανικών Τουριστικών Πρακτορείων (ABTA) αναφέρει ότι ο αριθμός των κρατήσεων για τις εκδρομές στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20%.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι δεν βιάζονται να επιστρέψουν στα ελληνικά θέρετρα. Βάσει τουριστικών πρακτόρων, αυτό έχει άμεση σχέση με την ανατίμηση του ευρώ. Το πρόβλημα της έκδοσης ελληνικής βίζας στη Ρωσία, δεν απλοποιεί την κράτηση πακέτων της τελευταίας στιγμής. Το βάθος των κρατήσεων ανέρχεται περίπου σε 2-3 εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στους 5 πιο ποστ – ρεστάντ προορισμούς της σεζόν.

Οι τιμές στα ελληνικά θέρετρα, πιθανώς να αλλάξουν, από την επόμενη σεζόν. Από την 1η Οκτωβρίου ο ΦΠΑ για τα ελληνικά ξενοδοχεία αυξάνεται από το 6,5% στο 12%. Ήδη από τις 20 Ιουλίου, στον συντελεστή του 23%, έχουν σκαρφαλώσει όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εστίασης, καθώς και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα ανέβηκε στην τέταρτη θέση με τις χώρες με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ – 23%. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις στην βιομηχανία του τουρισμού ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε από 3% έως 30%. Ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση θα προσθέσει στον προϋπολογισμό στην διάρκεια των επόμενων 18 μηνών 160 – 170 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τον τουριστικό κλάδο. Ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να αποφέρει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία παλιότερα είχαν προνόμια από την είσπραξη αυτού του φόρου.

Πηγή: η σύγχρονη Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos