Οι Κακοκάμωτες, η Κολοπετινίτσα και η άρνηση της ιστορίας
η πινακίδα πλέον δείχνει προς τον Άγιο Μηνά και όχι προς Κακοκάμωτες

Εάν κάποιο όνομα μας «πειράζει», μας «χαλάει», μας «προσβάλει», το αλλάζουμε· αδιαφορώντας για το περιεχόμενο και τα χρόνια που κουβαλάει και το μάθημα που διατηρεί καλά φυλαγμένο, για όποιον ήθελε να το διαβάσει, να κατανοήσει το παρελθόν, να προχωρήσει στο μέλλον.

Κάπως έτσι ενέσκηψε η μόδα να αλλάζουμε τοπωνύμια, ονόματα χωριών, ακόμα και πόλεων, αφού μας κάνουν να «ντρεπόμαστε για το παρελθόν μας».

Έτσι η διαβόητη Κολοπετινίτσα, διάσημη από τη ταινία «Διακοπές στη Κολοπετινίτσα», έγινε Τριταία Φωκίδος, ή για να πλησιάσουμε στο τόπο μας, ο Παρσάς στις Μάλες έγινε Μεταξοχώρι προς τιμήν του τέκνου του χωριού Μελετίου Μεταξάκη ο οποίος έφτασε μέχρι το ανώτατο αξίωμα της εκκλησίας μας δηλ. Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσφατα ο οικισμός «Κακοκάμωτες» του Δημοτικού Διαμερίσματος Μέσα Λακωνίων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, μετονομάζεται σε «Άγιος Μηνάς».

Η ιδέα ξεκίνησε πριν τη συνένωση των δήμων και κοινοτήτων υπό τον “Καποδίστρια”, από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Μέσα Λακωνίων Νίκο Πάγκαλο.

Μετά τη κατακραυγή, το πράγμα ξεχάστηκε για να έρθει αθόρυβα μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου (28/12/2008) και να περάσει, διότι μαζεύτηκαν, λένε, κάποιες υπογραφές από κατοίκους του οικισμού, οι οποίοι δεν αρέσκονται στο «κακόηχο» Κακοκάμωτες, αλλά προτιμούν το Άγιος Μηνάς, δηλ. όνομα άσχετο με την ιστορία του τόπου, το οποίο υιοθετείται μόνο και μόνο επειδή η νέα εκκλησία του χωριού φέρει αυτό το όνομα.

Τι δείχνει όλη αυτή η λογική; Άρνηση της ιστορίας του τόπου. Γιατί ονομάστηκε ο οικισμός «Κακοκάμωτες»; Γιατί στο σημείο όπου βρίσκεται, η γύρω περιοχή είναι δύσκολη, δύσβατη, τα χωράφια κακοκάμωτα, όπως θα λέγανε και οι παππούδες μας. Και όπως είναι φυσικό, η ονομασία ενός τόπου αντανακλά την ιστορία του, το χώρο. Την οποία όμως δεν θέλουμε, διότι μας προσβάλει.

Είμαστε πλέον κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής, ή ακόμα και του Hollywood, έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και άρα είναι καιρός να κρύψουμε τις κότες, τα πρόβατα και τις κατσίκες που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους του χωριού, κάτω από τον μανδύα του «Αγίου Μηνά», μήπως η κακογουστιά των σύγχρονων κατασκευών, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, ή οι καβαλίνες εξαφανιστούν ως δια μαγείας.

Τι θα πούμε όμως στα παιδιά μας στο μέλλον; Ποιο το κομμάτι της ιστορίας που αφήνουμε πίσω; Μόνο την άρνηση μας !

Γιώργος Τουτουδάκης

Συλλογική μνήμη και ιστορία, στο πυρ το εξώτερον

Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, συνεδρίαση 29-12-2008

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos