Οι υπογραφές έπεσαν, ανοίγει ο δρόμος της Ευθύνης
περιηγητική λέσχη Σητείας

Πάνε πια πολλές δεκαετίες, μισός αιώνας περίπου, από τότε που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές (κάτι ξέρει να μας πει ο έφηβος Παντελής Πετυχάκης), οι υπογραφές που επέπρωτο να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο

για το υπέρλαμπρο και μοναδικό «οικοδόμημα-κόσμημα» της πόλης μας, το αεροδρόμιο ¨Βιτσέντζος Κορνάρος¨ , πύλη πολιτισμού για τη γενέθλια γη.

Οι σημερινές υπογραφές των εκπροσώπων της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας και της Τράπεζας Πειραιώς, που –κρίμα-  πέρασαν από σαράντα κύματα, σταθμός στα πολιτιστικά χρονικά της Σητείας, ευαγγελίζονται μια νέα εποχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Επαρχίας μας. Ο χώρος για τον οποίο ο λόγος, ενσαρκώνει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί τέμενος των Μουσών.

Τόσο η αρχαία μας μούσα όσο και η κρητική με το αναγεννησιακό χρώμα και άρωμα, τόσο η λαϊκή μας μούσα όσο και η οικουμενική, οι ελληνικές μούσες γενικότερα είναι πολύ κοντά στο να βρουν τη στέγη που τους αξίζει, εκεί στην είσοδο της πόλης, σε μια περίοπτη θέση, στο τρίστρατο του ουρανού, της γης και της θάλασσας.

Χώρος δακτυλοδεικτούμενος ατενίζοντας την Καζάρμα, χώρος μοναδικός για την οργάνωση σειράς εκδηλώσεων (φεστιβάλ), χώρος ικανός να στεγάσει τα όνειρα του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Σητείας και όχι μόνο.

Χώρος άξιος να κτυπήσει η καρδιά της Σητείας ¨της Ακρίτισσας και των πέλαων ξαγναντεύτρας¨ όπως την ¨είδε¨ ο Παλαμάς, της Σητείας του Κορνάρου, που με τον ¨Ερωτόκριτο¨ του αρδεύει το μυοκάρδιο της Ελλήνισσας φυλής με απόλυτες και διαχρονικές αξίες.

Χώρος – στέγη του Πνεύματος, της Τέχνης και της Επιστήμης, χώρος – πόλος έλξης της σπουδάζουσας και μη νεολαίας μας για άθληση σώματος, πνεύματος και ψυχής, χώρος αναψυχής και λύτρωσης των αγωνιούντων και αγωνιζόμενων συμπολιτών μας για ένα καλλίτερο αύριο, χώρος ιδανικός για μια Academia κατά τα βενετσιάνικα πρότυπα, αλλά και χώρος των αναπολούντων περασμένα μεγαλεία.

Οι υπογραφές είναι ο θεμέλιος λίθος για μια ακόμα φορά όπως τότε.

Η ολοκλήρωση ωστόσο του ¨οικοδομήματος¨, μελλοντικό καύχημα της Σητείας, είναι δύσκολο μεν αλλά εφικτό εγχείρημα. Δεν μπορεί ωστόσο να είναι έργο ολίγων ατόμων ή φορέων. Προϋποθέτει τη συλλογικότητα, τη σύμπραξη και τη συμπαράσταση όλων των φορέων του τόπου μας, των Πολιτιστικών και άλλων Συλλόγων και φυσικά της Δημοτικής Αρχής, της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, της Περιφέρειας και της Πολιτείας γενικότερα.

Οι πολίτες της Σητείας γνωρίζουν το χρέος τους και είναι έτοιμοι από καιρό να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, όπως ξέρουν από παλιά να κάνουν. Δεν περισσεύει κανένας μας. Το λιθαράκι του ο καθένας μας και το θαύμα θα έλθει.

Το σπίτι του πολιτισμού, ο πολιτισμός δεν υψώνουν τείχη, δε χωρίζουν, μονάχα ενώνουν.

Τότε το όραμα παίρνει σάρκα και οστά, ζωντανεύει.

Τότε το όραμα παύει να είναι όραμα και το θαύμα παύει να είναι θαύμα.

Τότε οι συντελεστές του έργου μπορούν να σεμνύνονται.

Γένοιτο.

Σητεία, 15/08/2018

Μιλτιάδης Παπαδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos