Αντώνης Στρατάκης«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας. Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους. Έφτασαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας. Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνον σίδερο και φωτιά…». Αυτοί οι στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύη αποδίδουν, με τον καλύτερο τρόπο, τα γεγονότα του ολοκαυτώματος των μαρτυρικών χωριών της Ιεράπετρας.

Θέλανε τη γη τους λεύτερη, γνωρίζοντας καλά, πως ο δρόμος για τη λευτεριά ήταν ένας, ατός του αγώνα, της αυταπάρνησης και της θυσίας. Δεν τους βόλευε η σκέψη πως θα σκλαβωθεί η ζωή τους, πως θα γίνει παράνομη η αλήθεια των προγόνων τους.
 
Ημέρα μνήμης, λοιπόν, η σημερινή. Η θυσία τους μάργωσε το χρόνο, γιατί, τελικά, στις μεγάλες ιστορικές στιγμές, οι αγώνες και οι θυσίες των λαών εκμηδενίζουν το χρόνο, έτσι που το φως των μεγάλων ιδανικών μένει, για πάντα, ανέσπερο και άσβεστο.
 
Ελεύθεροι πολιορκημένοι, έπεσαν μέσα στην αγκαλιά της Κρητικής γης, στη μεγάλη αγκαλιά της Ελλάδας. Ο λαός μας, στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας, φανέρωνε άκαμπτη ενέργεια και υψηλή φύση, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Κάλβος, τραβώντας, πάντοτε, μακριά, πέρα, από την απελπισιά του θανάτου.
 
 Ήξερε ότι η λευτεριά χρειάζεται κατάλυση κάθε ορίου, μαζί και του συνόρου που χωρίζει την προσωπική στιγμή από την ιστορική στιγμή, τη ζωή από το θάνατο, το χρόνο από την αιωνιότητα. Στεκόμαστε, σήμερα, εδώ μπροστά σας ευλαβικά, με αγάπη και συγκίνηση, αλλά και με μεγάλη χαρά, για να σας πούμε ότι η θυσία σας δεν πήγε χαμένη, γιατί, ο αγώνα σας ήταν νικηφόρος, γιατί και πάλι οι κήποι μας άνθησαν και οι νέες γενιές, μεγάλωσαν, κατά πως θέλατε, ειρηνικά και ελεύθερα.
 
Αποτίοντας φόρο τιμής, δανείζομαι τα λόγια από το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού, γιατί, ακριβώς, επειδή γράφτηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, μπορούν να αποδώσουν, ακριβέστερα, την αξία και τη σημασία της θυσίας, το μεγαλείο του ηρωικού λαού μας.
 
Ομπρός αδέλφια και δεν βολεί μοναχός του ν’ ανέβει ήλιος, ομπρός αδέλφια και μας έζωσε με τη φωτιά του…» και να που η φωτιά του γίνηκε φωτιά της λευτεριάς, φωτιά της ζωής και της αιωνιότητας.
 
 Αιωνία σας η μνήμη.
 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ»
 
ΡΙΖΑ 10-09-2006
Print Friendly, PDF & Email

Από manos