ο Γιώργος Ζερβάκης για τον ΒΟΑΚ
το γιοφύρι του Χαμεζίου

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.).

  • Κίσσαμος – Χανιά – Ρέθυμνο – Ηράκλειο – Άγ. Νικόλαος – Σητεία
  • Συνολικό μήκος 300 χλμ.
  • Αναβάθμιση σε πρώτη φάση του τμήματος Χανιά – Άγ. Νικόλαος μήκους 199 χλμ σε αυτοκινητόδρομο (τετράϊχνη διατομή)
  • Ενεργοποίηση προαίρεσης 32 χλμ (επέκταση αντικειμένου) στη Σύμβαση Παραχώρησης στο τμήμα Κίσσαμος – Χανιά.

Και ενώ μέχρι χτες είχαμε αποδεχτεί την άδικη και μεροληπτική πρόταση για σχεδιασμό του ΒΟΑΚ από Χανιά μέχρι Άγιο Νικόλαο ελπίζοντας σε υλοποίηση των υποσχέσεων ότι θα ακολουθούσε το τμήμα Καστέλι – Χανιά και Άγιος Νικόλαος – Σητεία, με τον πλέον επίσημο τρόπο ενημερωθήκαμε ότι ο σχεδιασμός που προτείνεται για το ΒΟΑΚ και η αναβάθμισή του σε αυτοκινητόδρομο ξεκινά όχι από τα Χανιά, αλλά από το Καστέλι Κισσάμου και σταματά στον Άγιο Νικόλαο.

Έτσι με προσχηματικές δικαιολογίες μένει οριστικά εκτός όλο το Ανατολικό άκρο της Κρήτης, δημιουργείται ένα νησί δύο ταχυτήτων και οδηγείται στην περιθωριοποίηση και απομόνωση όλη η περιοχή.

Προφασιζόμενοι τις μελέτες κυκλοφοριακού φόρτου απαξιώνουν και αποδυναμώνουν την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του έργου και λειτουργούν αποτρεπτικά στην όποια προσπάθεια σύγκλισης και ισόρροπης προσέγγισης όλης της Κρήτης.

Αλήθεια με ποιες παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις εξαγγέλλεται ελλιπές ένα έργο πνοής για την Κρήτη, ένα έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα και θα καθορίσει το μέλλον  μας.

Πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι ότι όσα αεροδρόμια ή λιμάνια και αν υπάρχουν αν δεν υποστηρίζονται από σύγχρονα οδικά δίκτυα αργά η γρήγορα και αυτές οι ίδιες οι υποδομές όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται δεν θα μπορούν να στηρίξουν την ίδια την ύπαρξή τους.

Στην κατάφωρη αδικία που σχεδιάζεται και την αναγκαιότητα υλοποίησης ολοκληρωμένου του έργου δεν πρέπει να μείνουμε θεατές και απαθείς παρατηρητές, αλλά να ληφθούν άμεσα συντονισμένες πρωτοβουλίες για ανατροπή και διόρθωση των όποιων σχεδιασμών. Είναι υποχρέωση για εμάς τους ίδιους και χρέος για τα παιδιά μας .

Ζερβάκης Γιώργος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos