μπροστά από τ' Αστέρια στον Άγιο Νικόλαο της δεκαετίας του '80. Περασμένα μεγαλεία.....
μπροστά από τ’ Αστέρια στον Άγιο Νικόλαο της δεκαετίας του ’80. Περασμένα μεγαλεία…..

Όλοι παραπονιόμαστε για την τουριστική χρονιά την οποία βιώνουμε.

Για να φτάσουμε ως εδώ σίγουρα δεν φταίει μόνο η «ΤΡΟΪΚΑ».

Πριν 40 χρόνια κάποιοι μάζευαν υπογραφές για να μην φτιαχτεί το αποχετευτικό της πόλης. Την ίδια στιγμή κάποιοι προσπαθούσαν να ενημερώσουν για μολυσμένες παραλίες. Άλλοι κατέρριψαν τον μύθο/θρύλο της «απύθμενης» λίμνης αντί να τον αναδείξουν (βλ λίμνη Λόχνες). Άλλοι σκοτώνουν τα Κρι Κρι.

Άλλος όργωσε το χωράφι πάνω από τα απολιθώματα του Καθαρού.

Παλιότερα άλλοι πίστευαν ότι τα επιπλωμένα διαμερίσματα και τα μικρά συγκροτήματα έπρεπε να κλείσουν, σήμερα ακόμα και της μεσαίας δυναμικότητας ξενοδοχεία έχουν κλείσει, ενώ τα μεγάλα ασφυκτιούν οικονομικά.

Σήμερα επιβάλλεται να ξανανοίξουν τα μικρά συγκροτήματα, εξειδικευμένα πλέον, λόγω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προωθούνται, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί με τουριστική πολιτική.

Άλλοι πιστεύουν ότι το μπάρ και η νυχτερινή ζωή φέρνουν τον τουρισμό, και όχι η παραδοσιακή μουσική και η λαογραφική μας παράδοση.

Καταστηματάρχες κλείνουν την διέλευση των πελατών τους στην λίμνη με διάφορα σταντ και ταμπέλες. Δεν αντιλαμβάνονται ότι για να έχουν τα καταστήματα τους δώδεκα μήνες το χρόνο δουλειά αλλά και να προβάλλεται ο τόπος, θα πρέπει πρώτιστα να αναδεικνύεται το μνημείο όπου οι ίδιοι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. (στις βάρκες της λίμνης οι ταμπέλες και τα «καμάκια» δεν θα ενοχλούσαν, και κανένα τραπεζάκι στη βάρκα .. η θα ήταν τραβηγμένο; μπά……λές;).

Προμηθευτής παρκάρει όπου βρει και ότι ώρα τον βολέψει για να φορτοξεφορτώσει.

Τουριστικός πράκτορας βροντοφωνάζει ότι αυτός είναι που φέρνει τον τουρισμό. Αφού έχει τέτοιες δυνατότητες γιατί δεν δραστηριοποιείται και στη Σαχάρα που είναι παρθένα αγορά; Δίπλα μας είναι. Είναι δε ο «μόνος επαγγελματίας», όπου όλοι οι άλλοι είναι τριτοκοσμικοί όπως λένε οι συνεργάτες του στους επισκέπτες . Με την δυσφήμιση του τόπου του βλάπτει πρώτα τα δικά του συμφέροντα, κάποιος πρέπει να του πει!

Άλλοι πιστεύουν ότι μόνο η οργανωμένη παραλία γεμάτη με ξαπλώστρες φέρνει τον τουρίστα. Η βόρεια πλευρά της Αφρικής απέναντι μας διαθέτει πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, τουρισμό όμως για αυτόν τον λόγο δεν έχουν.

Άλλοι κάθε φορά που ήθελαν να προστατέψουν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα έκλειναν δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια…..

Άλλος δεν υπολόγισε το Ρώσικο ρούβλι στην επιχείρηση του. Σήμερα οι πελάτες του είναι «πατσαβουράκιδες», όπως τους αποκαλεί (θα μπορούσε να είναι και κρητικό όνομα αυτός ο επιθετικός προσδιορισμός).

Άλλος το 2013 μάζευε υπογραφές για να μην αξιοποιηθεί η παραλία στο Καθολικό  προκειμένου να ρίχνουν τα σκάφη τους στην θάλασσα. Το ότι στην περιοχή υπάρχουν 700 κλίνες που καρκινοβατούν ή έχουν κλείσει αυτό δεν τους ενδιαφέρει.

Αχ αυτοί οι τουρίστες, μας έδωσαν χρήματα να αγοράσουμε ταχύπλοα και 4Χ4 για να οργώνουμε παραλίες και θάλασσες και τώρα δεν μας αφήνουν ελεύθερες τις παραλίες για να τα ρίχνουμε στην θάλασσα!!!! «Μας ξεγέλασαν!!!!»

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δίπλα πώς αξιοποιείται;

Άλλος με σίγουρο μηνιαίο μισθό, κάθε που μπαίνει καλοκαίρι δυσανασχετεί με τους «Ούννους» που θα ξανάρθουν «καταλύοντας» δρόμους και παραλίες, διαταράσσοντας την ησυχία του.

Η πολιτεία επιτρέπει Φωτοβολταϊκά οπουδήποτε, ως να πρόκειται για εικαστικό θέαμα, καταστρέφοντας την τουριστική βιομηχανία με την δημιουργία μιας άλλης, εξίσου σημαντικής αν οργανωθεί σωστά

Άλλες κοινωνίες στον νομό μας απαίτησαν να έχουν αεροδρόμια χωρίς αεροπλάνα, λιμάνια χωρίς πλοία, μαρίνες χωρίς ιστιοφόρα, στο τέλος θα φτιάξουν και θαλάσσιο πάρκο χωρίς ψάρια (Σητεία).

Άλλοι δημόσιοι άνδρες το όραμα τους και η διορατικότητα τους εξαντλείται στο πώς θα «έσωζαν» την επανεκλογή τους με μία επιπλέον δημόσια υπηρεσία 20 υπαλλήλων.

Πολιτικό κόμμα στην είσοδο της μαρίνας, σε παράπηγμα, διαμαρτύρεται για την πώληση της μαρίνας σε ιδιώτες. Μα αν υποβαθμίζεται η μαρίνα με τέτοιο θέαμα, δεν θα πουληθεί πιο εύκολα; Πού είναι ένα όμορφο σταντ όπως αρμόζει σε τέτοιους χώρους προκειμένου να προβάλουν τις απόψεις τους, και μάλιστα με επιτυχία.

Άλλες ομάδες ανθρώπων προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας προκειμένου να μην ολοκληρωθούν νόμιμες λιμενικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων πριν λίγα χρόνια, με κίνδυνο ξενοδοχεία (700 κλινών) να μην ανοίξουν. Γιατί δεν προσπάθησαν να αλλάξουν την νομοθεσία που έδωσε αυτές τις άδειες αν πραγματικά πίστευαν αυτό που έκαναν;

Κόψαμε τις χαρουπιές, το τοπικό μας δέντρο από όπου προήλθε και η μονάδα μέτρησης του χρυσού, το καράτι, και τις κάναμε φοινικόδεντρα, κανένα όμως φοινικόδεντρο δεν «αναγεννήθηκε» από το σκαθάρι. Λες και ο τουρίστας θα έρθει στην Κρήτη για να δει το φοίνικα της βόρειας Αφρικής. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το ρόλο της χλωρίδας και πανίδας στον τουρισμό, στο μέλλον θα επαναλάβουμε τη «διατριβή» μας στο μάζεμα του «χαρουπιού»;

Τις προάλλες ξεναγός σωστά παραπονιόταν ότι οι τουαλέτες στην Λατώ ήταν κλειστές, ποιες ώρες όμως αν επισκεφτεί την Λατώ η άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας θα βρει ο επισκέπτης ξεναγό; Σχεδόν ποτέ (εκτός από την Σπιναλόγκα, την Κνωσσό και το μουσείο Ηρακλείου).

Άλλοι τσακώνονται για το πού γεννήθηκε ο Δίας, λες και δεν έχουμε ιστορία και μυθολογία να αναδείξουμε ανά περιοχές για να μην πω ανά γειτονιές. Μέχρι και τα Σκόπια οικειοποιήθηκαν αυτήν την ιστορία!!

Δήμαρχος «ζητά» από τις δικαστικές αρχές να ερευνήσουν, αν πελάτης του παρκινγκ του δήμου του πλήρωσε 8 ευρώ ως αναγράφει η χειρόγραφη απόδειξη ή 2 ως αναγράφει η ταμπέλα τιμοκατάλογος του παρκινγκ.

Πρώην δήμαρχος ζητά σε τουριστική περιοχή να κατασκευαστεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα, η πολιτεία πραγματοποιεί το «όραμα»/ αίτημα του, σήμερα ο κάθε ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός θα το αναφέρει.

Το τουριστικό λιμάνι εξυπηρετεί εκτός από τα κρουαζιερόπλοια, λεωφορεία, φορτηγά, ταξί, αυτοκίνητα, τρένα, καραβάκια, τράτες, καφετέριες, εστιατόρια, η «λανέ» μόνο του λείπει. Τους τουρίστες δεν εξυπηρετεί !!!!

Το Θαλάσσιο πάρκο ή οι ζώνες κατάδυσης και επιφανειακής περιήγησης πού είναι;

Μπουκαλάκιας ψαροτουφεκάς, έτρεξε να προλάβει να ψαρέψει τους ροφούς που επισκεπτόταν κατά τις καταδύσεις τους οι πελάτες των καταδυτικών κέντρων της περιοχής μας (αν όμως τον τσακώσουν…; Τα καταδυτικά κέντρα εννοώ).

Με το ένα και το άλλο ήρθε και η σειρά της κρητικής διατροφής να την «μεταλλάξουμε». Και την μεταλλάξαμε σε «allinclusive», με «γεννόσημα κρητικά προϊόντα».

Ως και ο «δάκος» «τουρίστας allinclusive» συμπεριφέρεται, αφού δεν υπάρχει μέριμνα και προγραμματισμός. Το μόνο κακό είναι ότι με την τιμή που έχει το λάδι ούτε αυτόν μπορούμε να τον «φιλέψουμε» όπως του αρμόζει.

Και πολλά άλλα λάθη κακής οργάνωσης και νοοτροπίας.

Τώρα τι ζητάμε….; Tουρίστες……; Eκτός του “allinclusive”…; Με «παχιά» τσέπη;

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε σοβαρές τουριστικές υπηρεσίες, ο ενδιαφερόμενος περί τουρισμού, απαιτεί πέντε προϋποθέσεις ως βάση πριν καταλήξει σε προορισμό διακοπών: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σε σύνθεση.

Από αυτή την σύνθεση δεν μπορεί να λείπει κανένας κρίκος προκειμένου να αποτελέσει μια περιοχή τουριστικό προορισμό αρχές του 21ου αιώνα.

Πάνω σε αυτές τις προϋποθέσεις χτίζεται οιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της τουριστικής βιομηχανίας ακόμα και το μεταφορικό έργο του αεροπλάνου.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι μόνοι οργανωμένοι χώροι είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας. Τόσο ως χώροι λατρείας όσο και ως μνημεία ορθόδοξου πολιτισμού, όπου πάντα υπάρχει κάποιος μοναχός, παπάς ή πιστός να «φυλάτη Θερμοπύλες».

Η νέα δημοτική αρχή ας λάβει υπόψη της, ότι και την καλύτερη τουριστική πολιτική να εφαρμόσει η πολιτεία, αν δεν λειτουργήσει σωστά η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία της, τουρισμό δεν μπορούμε να κρατήσουμε πόσο μάλλον να τον αναπτύξουμε. Το αντίστροφο όμως, δύσκολα αλλά μπορεί να γίνει.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos