Αντώνης Στρατάκης

Νομάρχης Λασιθίου

Σχετικά με το δελτίο τύπου του κ. Ανηψητάκη που εκδόθηκε στις 29-03-08, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης δήλωσε τα εξής:
Η ανακοίνωση του κ. Αντ. Ανηψητάκη, σχετικά με την παραίτηση του Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Γιάννη Περάκη, αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας ιδεολογικής επίφασης για μια προαναγγελθείσα παραίτηση. Το παράδοξο είναι ότι ο κ Ανηψητάκης ανέλαβε, αυτόκλητα, τον ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Περάκη τον οποίο και εκθέτει και απαξιώνει καθώς αφήνει να συμπεράνουμε ότι ο τελευταίος εκχωρεί το δικαίωμα στον κ. Ανηψητάκη να αναλάβει την πολιτική και ιδεολογική εργολαβία της παραίτησής του.

Σε ότι αφορά την ουσία του ζητήματος.

1. Φαίνεται να υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επένδυση στον Κάβο Σίδερο, το οποίο είναι αυστηρά επικεντρωμένο στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα…
2. Ασφαλώς και δεν συζητήθηκε ποτέ στο Ν.Σ. ο ορισμός δικηγόρων γιατί είναι θέμα διοικητικής φύσης και η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στη Νομαρχιακή Επιτροπή Διοικητικής και Οικονομικής υποστήριξης.
3. Η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά την προσβολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία εξεδόθη με βάση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Επένδυσης, την οποία ψήφισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ιτάνου με Δήμαρχο, τότε, τον Γιάννη Περάκη, με τις όποιες παρατηρήσεις να γίνονται ομόφωνα αποδεκτές από το Ν.Σ.

Η ευρύτερη συναίνεση περί την ΜΠΕ ήταν αποτέλεσμα των εγγυήσεων που έδινε η εν λόγω μελέτη για την αειφορική και περιβαλλοντική συμβατότητα του έργου.

Ακόμη και ο κ. Ανηψητάκης, στη Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 11-06-07, δεν είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις ως προς το περιεχόμενο της ΜΠΕ. Απλά επικαλείτο ζητήματα που άπτονταν της ενίσχυσης των υποδομών, εις τρόπον ώστε να διασφαλιστεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, της δυνατότητας μείωσης της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, της αλλαγής του καταστατικού του ιδρύματος και της συγκρότησης του φορέα διαχείρισης, όπως αξίωνε, και ορθά, ο Δήμος Ιτάνου και έμμεσα πλην σαφώς ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της επένδυσης (αριθμ. απόφ. 94/-11-06-07).

Κατά συνέπεια θεωρούμε εμπρηστικές και συκοφαντικές τις δηλώσεις του περί εντολέων, εννοώντας την εταιρεία και το εκκλησιαστικό ίδρυμα, γιατί με αυτήν την έννοια θα έπρεπε να θεωρούμε εντολείς όλους τους ιδιώτες επενδυτές που υποβάλλουν τις ΜΠΕ για γνωμοδότηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο και δημοκρατικά νομιμοποιημένο, και μια εκ των αρμοδιοτήτων του είναι και η γνωμοδότηση των ΜΠΕ. Με αυτήν την έννοια θεωρούμε πως είναι πολιτικά απαράδεκτη η κατηγορία του κ. Ανηψητάκη περί εντολέων, πολύ δε περισσότερο όταν και ο ίδιος δεν έχει τεκμηριώσει αντίθετη θέση περί του περιεχομένου της ΜΠΕ της συγκεκριμένης επένδυσης.

4. Η αγωνία του κ. Ανηψητάκη είναι έκδηλη καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη απουσία του από το σπουδαιότερο θέμα που απασχόλησε τελευταία το νομό, το θέμα δηλαδή του χωροταξικού σχεδιασμού.

5. Είναι γνωστή η τακτική του κ. Ανηψητάκη που δεν είναι άλλη από την μόνιμη άρνησή του για οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο στο νομό π.χ. λιμάνι Σητείας, αεροδρόμιο Σητείας, τεχνικά προγράμματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ.λ.π.

Κλίνοντας θα λέγαμε ότι είναι τελείως διαφορετικό το ζήτημα της φερεγγυότητας της εταιρείας. Εάν τελικά αποδειχθεί ότι η εταιρεία είναι όντως αφερέγγυα, απλά, η επένδυση δεν θα προχωρήσει. Επίσης, συμφωνούμε και σε ότι αφορά τη σύσταση του φορέα διαχείρισης και να δοθεί η εισφορά σε γη σε θέση που επιθυμεί ο Δήμος Ιτάνου.

Τέλος, όσο για το ύφος της ανακοίνωσης του κ. Ανηψητάκη το παραδίδουμε στην κρίση των αναγνωστών.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos