Σύνηθες θέαμαΜια ακόμη κατάσταση που αφορά το μέλλον της ενδοχώρας μας και ηθελημένα αποσιωπείται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Όσοι πολίτες βλέπουν ειδήσεις, τις ολιγόλεπτες πραγματικές ειδήσεις και όχι τα <σκουπίδια> θα έχουν δει τι συμβαίνει στην Ιταλία.
Δρόμοι, αυλές σχολείων, εκκλησιών και νοσοκομείων, γήπεδα καλυμμένα από σκουπίδια 6 μηνών και ανικανότητα δεκαετιών.

Φυσικά ο Έλληνας διερωτάται <μα καλά, δεν έχουν ποτάμια, ρεματιές, φαράγγια>.
Κάποτε είχαν και αυτοί, μα μετά από δεκαετίες άρρωστης σχέσης πολιτών με κόμματα και πολιτικούς ,που είχε σαν αποτέλεσμα την χρησιμοποίηση της φύσης σαν τρυπά βόθρου τώρα απλά εκεί τελείωσαν οι τρύπες, για πάντα.
Μπαζώθηκαν τα πάντα, η φύση είναι πλέον επίπεδη.
Φυσικά αυτό θα συμβεί σε όλον τον Δυτικό Πολιτισμό αλλά και στον τρίτο κόσμο που εδώ και δεκαετίες υπάρχουν κράτη με δικτατορικά καθεστώτα, τα οποία μας δίνουν πάμφθηνες πρώτες ύλες πετρέλαιο, διαμάντια, ξυλεία ,έτσι ώστε να καταναλώνουμε άνετα δημιουργώντας σκουπίδια, σε αντάλλαγμα των δικών μας υπέρ-ρυπογόνων παλαιών αυτοκίνητων ληγμένων φαρμάκων, όλων των επικινδύνων τοξικών απόβλητων και φυσικά την διατήρηση των ίδιων των δικτατόρων στην εξουσία.
Κάθε δυτικοευρωπαίος δημιουργεί 550 κιλά σκουπίδια ετησίως.
Υπάρχουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκοί δήμοι που ανακυκλώνουν το 70% των απορριμμάτων και το υπόλοιπο 30% το καίνε σε ειδικά εργοστάσια παράγοντας πάμφθηνη ηλεκτρική ενεργεία και μέλλον για τους δημότες τους.
Αποτέλεσμα η Κοπεγχάγη έχει μικρότερους χώρους σκουπιδιών από το Ηράκλειο, η Βενετία παράγει το ήμισυ της ενέργειας της από την καύση τους αλλά το κυριότερο παράγουν ενεργούς πολίτες.

Εδώ με ευρωπαϊκά χρήματα και χωρίς πληροφόρηση έγινε κάτι μονό για το ξέπλυμα συνείδησης των Δημοτικών αρχόντων μας.
Εξαίρεση ο Δήμος Ελευσίνας που ανακυκλώνει ήδη το 35%, με πρόγραμμα 2 ετών, δείχνοντας μας τι σημαίνει ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με όραμα και θέληση.

Τι πρέπει να γίνει?
Καταρχήν κυριαρχεί ο κανόνας ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
Δεν αγοράζω πλαστικά μπουκάλια νερού αλλά γυάλινα.
Δεν αγοράζω προϊόντα σε συσκευασίες τα οικιακά απόβλητα μετατρέπονται σε λίπασμα και ξαναχρησιμοποιούνται και πλήθος άλλων επιλογών. Τα λίγα που παράγω ,τα ανακυκλώνω έως και 80%.
Ανακύκλωση δεν σημαίνει ελεύθερη παραγωγή σκουπιδιών, σημαίνει επαναχρησιμοποίηση των εξανάγκης δημιουργημένων.
Εάν δεν αντιδράσουμε σαν πολίτες θα <βουλώσει> η φύση της ενδοχώρας μας, θα αυξηθούν οι καρκίνοι και οι τερατογεννέσεις τρώγοντας αιγοπρόβατα που τρέφονται με διοξίνες.
Τότε θα ρίξουμε και εμείς, όπως και στην Ιταλία, το βάρος στις αρχές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τον καθρέπτη μας.
Στον δυτικό πολιτισμό τα σκουπίδια είναι ένδειξη πλούτου. Λογαριάζοντας εκτός των συμβατικών απορριμμάτων και τα κοινωνικά απορρίμματα, τους εγκαταλειμμένους γέροντες στα γηροκομεία και τα χωριά, τα παιδιά σε ιδρύματα και μέσα στα ιδία τους τα σπίτια τα εγκαταλειμμένα και κακομεταχειρισμένα ζώα στους δρόμους και στην ύπαιθρο, τότε ειδικά στην Ελλάδα είμαστε πάμπλουτοι.
Υπάρχουν αξιόπιστες και υπερδοκιμασμένες λύσεις αλλά χρειάζονται ενεργούς πολίτες και θαρραλέους πολιτικούς, ίσως και το αντίθετο.

ΨΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
dimipsra@otenet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos