Φορείς και επισκέπτες εμπρός από το κλειστό Μουσείο

Από τη κινητοποίηση

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ν ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ένα, ένα ανοίγει τα θέματα η κυβέρνηση. Σ’ ένα κατήφορο συνειδητής υποβάθμισης, υπονόμευσης και απαξίωσης του δημόσιου χώρου, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και τώρα κρίσιμων τομέων της οικονομίας απ’ τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση του τόπου.

Το ποτήρι ξεχείλισε.

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ζημιά που προκύπτει στο τουριστικό προϊόν από το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη και είναι εξοργιστικό ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Προφανώς δεν είναι η αμέλεια της κυβέρνησης που οδηγεί τα πράγματα σε αυτή τη κατεύθυνση αλλά η πολιτική της. Ο περιορισμός των κονδυλίων και η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα είναι βασικό όπλο για την επίτευξη των στόχων της. Όπως διαβάσαμε και στην εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ» στις 5/5 η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ότι οι υπάλληλοι των αρχαιολογικών χώρων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις να διακόπτονται εν μέσω της τουριστικής σαιζόν με αποτέλεσμα ντροπιαστικές καταστάσεις σαν κι αυτή, για τον τόπο μας.
Εκτός από το μουσείο Αγίου Νικολάου, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Λατούς, της Κεράς αλλά και της Σπιναλόγκας, δηλαδή στην ουσία το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής. Η δυσφήμιση του τόπου μας είναι τεράστια αφού οι αρχαιότητες μας, ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας… δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Η κυβέρνηση, προφανώς δεν θυμάται και δεν έμαθε, από τις κινητοποιήσεις της Κριτσάς τα προηγούμενα χρόνια.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί κάθε κάτοικο του Δήμου. Κάθε ένας από μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες του προβλήματος. Κάθε ένας από μας πρέπει να αντιδράσει και να δείξει στην κυβέρνηση ότι δεν παίζουμε όταν διακυβεύεται το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα, η ανάγκη για αντίδραση να ακουμπήσει κάθε δημότη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει καθολική κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων του τόπου, μέσα από την ενημέρωση και το σχεδιασμό για την κλιμάκωση της αντίδρασης. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι η συμβολική κατάληψη του μουσείου πρέπει να είναι η αρχή μιας σειράς δράσεων ενάντια στην υποβάθμιση του τόπου μας, που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα. Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την οικονομική υστέρηση της περιοχής μας και του Νομού Λασιθίου συνολικά.

Προτείνουμε:

  • Προγραμματισμός συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη πλατεία της πόλης την επόμενη εβδομάδα
  • Ενημέρωση των πολιτών και κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση, μέσα από συνεντεύξεις τύπου, διαφήμιση στα τοπικά ΜΜΕ, αφίσσες και φυλλάδια που θα κυκλοφορήσουν σε όλο τον Δήμο
  • Συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και ιδιαίτερα των συλλογικών οργάνων των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό
  • Στάση εργασίας την ώρα της συγκέντρωσης
  • Συντονισμός αντίστοιχων δράσεων σε Ελούντα και Κριτσά
  • Επερώτηση στη Βουλή από τους τοπικούς βουλευτές
  • Συντονισμός δράσεων με άλλους Δήμους πανελλαδικά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

ΣΥΡΙΖΑ Σ.Ε. Αγίου Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos