Αντώνης ΣτρατάκηςΦίλες και Φίλοι είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, καθώς το πραγματολογικό της περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στο βαθμό που αντανακλά τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για το πρότυπο ανάπτυξης που θα πρέπει να εμπεδωθεί στο επίπεδο της τοπικής μας οικονομίας.
 
Στην εποχή του αυξανόμενου ανταγωνισμού το νέο πρότυπο ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας πρέπει να έχει ως βάση την ποιότητα. Από τον πρωτογενή μέχρι και τον τριτογενή μας τομέα κάθε παραγωγική δραστηριτητα θα πρέπει να ενσωματώνει την ποιότητα.
 
Στη γεωργία θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για την παραγωγή πιστοποιημένων και επώνυμων προϊόντων, με βάση τη γεωγραφική προέλευση, έτσι που να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πεονεκτήματα των περιοχών μας. Επίσης, η βιολογική γεωργία πρέπει να αποτελεί σημαντική παράμετρο των πρωτογενών δραστηριοτήτων μας, καθώς φαίνεται να αυξάνεται η ζήτηση, διεθνώς, για καλύτερα και υγιεινότερα προϊόντα.
 
Στο δευτεογενή μας τομέα θα πρέπει, αρχικά, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μεταποίησης και τυποποίησης, των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προϊόντων επαυξάνοντας, έτσι, την προστιθέμενη αξία και τις διασυνδέσεις ανάμεσα στους δύο τομείς της οικονομίας μας.
 
 
Είναι επομένως σημαντικό για την ανάπτυξη της Ιεράπετρας, μια περιοχή με μεγάλη παράδοση στα οπωροκηπευτικά, να διατηρήσει και να βελτιώσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μέσα από την προώθηση του νέου προτύπου ανάπτυξης για τη γεωργία.
 
Επίσης, στον τριτογενή τομέα κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών. Έτσι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών μονάδων με κατάλληλα κίνητρα, η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τορισμού, η ανάπλαση των παραδοσιακών οικισμών, η βελτίωση των όρων ένταξης των τουριστικών δραστηριοτήτων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Χρειάζονται λοιπόν τομές για να διατηρήσει και να αυξήσει η Ιεράπετρα το επίπεδο ευημερίας της αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος.
 
Φυσικά δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι υποδομές ενοποιούν τον οικονομικό μας χώρο και ενισχύουν την ενσωμάτωσή μας στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.
 
Σε σχέση με την Ιεράπετρα είναι έργο προτεραιότητας η κατασκευή του αεροδρομίου Ξένιος Ζευς και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών της υποδομών, υπάρχει άλλστε και σχετική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού και ευελπιστούμε στην υλοποίησή της, γεγονός που θα ενισχύσει το σύνολο των παραγωγικών της δραστηριοτήτων.
 
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των εκπαιδευτικών μας μηχανισμών θα αναβαθμίσει το νθρώπινο κεφάλαιο σε μια εποχή που η ποιότητα και η ποσότητα της διεθνοποιημένης πληροφορίας είναι τέτοια που επιβάλλουν ολοκληρωμένα περιβάλλοντα γνώσης.
 
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καινοτομία και η τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών μας λειτουργιών προϋποθέτουν σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα τα οποία θα τροφοδοτούν, διαρκώς, τη δεξαμενή της επιστημονικής γνώσης, έτσι ώστε οι δραστηριότητές μας να καταστούν ανταγωνιστικότερες, στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.
 
Με αυτήν την έννοια το ΤΕΙ Ιεράπετρας έχει, πράγματι, ρόλο σημαντικό να επιτελέσει και στο θέμα της διασύνδεσής του με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Κλίνοντας θα έλεγα πως η ποιότητα εγγυάται και την αειφορία. Η μια προϋποθέτει την άλλη.
 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα πλαίσια της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τεθεί προς έγκριση και η λεγόμενη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, μετρήσιμους δείκτες και μέσα υλοποίησης.
 
Έτσι, στη βάση μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη θα μπορέσουμε να επαναξιολογήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για την κοινωνική και οικονομικής μας ανάπτυξη, έτσι ώστε η τελευταία να είναι πολυδιάστατη και συμμετρική έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον.
 
(ο χαιρετισμός του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη  στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΙ Ιεράπετρας με θέμα: «Περιβάλλον, Ανάπτυξη, Προοπτικές – η Δυναμική της Ιεράπετρας»

Print Friendly, PDF & Email

Από manos