Από τη παραγωγή που ενισχύεται

Ελαιόλαδο

Η κρατική μηχανή το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να πραγματοποιήσει τους ελέγχους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, (της επιδότησης δηλ. όπως την λέγαμε μέχρι τώρα), για την περίοδο 2006-2007.
Το νέο σύστημα καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων ήταν γνωστό στους πάντες από το έτος 2003. Αντί όμως να ετοιμαστεί κατάλληλα η κρατική μηχανή όλο το προηγούμενο διάστημα, επιχειρείται τώρα με αυτοσχεδιαμούς της τελευταίας στιγμής να αντιμετωπιστεί η οργή όσων παραγωγών είναι πραγματικοί δικαιούχοι και αδίκως δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματά τους.

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι, με αφορμή την επίσπευση των ελέγχων, υπήρξε μια πολύ κακή εξέλιξη για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνται στους ελέγχους της ενιαίας ενίσχυσης; Μια εξέλιξη που αν περάσει χωρίς αντιδράσεις, θα επεκταθεί πολύ εύκολα στη συνέχεια και σε άλλους εργασιακούς χώρους.
Έτσι μέσα στο Μάρτιο ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (ο κρατικός οργανισμός μέσα από τον ποίο περνά ο έλεγχος των επιδοτήσεων) προχώρησε σε προσλήψεις ελεγκτών (κυρίως γεωπόνων και τεχνολόγων γεωπονίας) που αμείβονται «με το κομμάτι». Το προσωπικό αυτό (140 άτομα μόνο για την Κρήτη) προσλήφθηκε με αδιευκρίνιστες διαδικασίες και εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Καμιά κατοχύωση δεν υπάρχει για τη δουλειά αυτών των ελεγκτών και για τα όποια προβλήματα τυχόν συναντήσουν, ενώ παράλληλα η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη διάλυση των δομών των υφισταμένων υπηρεσιών.

Η «Παγκρήτια Γεωτεχνική Πρωτοβουλία» καλεί:

  • Τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, σε όποιο χώρο δουλειάς και αν βρίσκονται, να μην αποδεχτούν την ελαστικοποίηση της εργασίας και τη μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών στις πλάτες των εργαζομένων.
  • Τους συλλογικούς φορείς των γεωτεχνικών να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα σΆ αυτή την εξέλιξη και να απαιτήσουν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να πάρει πίσω αμέσως την απαράδεκτη αυτή εργασιακή σχέση.
  • τους παραγωγούς και τους φορείς τους (Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Ενώσεις) α μην αποδεχτούν να γίνει η ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματός τους, το μέσο που θα πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα άλλων εργαζομένων.

Η Συντονιστική Επιτροπή της «Παγκρήτιας Γεωτεχνικής Πρωτοβουλίας»

Τηλ. Επικοινωνίας: 6946 352948 & 28970 35021 (Γ. Χρονάκης)
Print Friendly, PDF & Email

Από manos