Παγκόσμια Ημέρα τουρισμού, γιορτή; για ποιον;
Κιτροπλατεία, μέρος της εκδήλωσης

Μετά από κάποια χρόνια, πραγματοποιήθηκε ξανά, αυτή τη φορά με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου, η εκδήλωση για τη παγκόσμια ημέρα τουρισμού.

Αλλά γιατί τη πραγματοποιούμε; τι επιδιώκουμε μέσα από αυτήν; Ενέχει τη λογική της προβολής, ή της ευχαριστίας προς τους φιλοξενούμενους μας;

Πριν πολλά χρόνια, ο αείμνηστος Μανώλης Ρασούλης, είχε προτείνει σε μια του συνέντευξη στον 104.4 Fm, τη δημιουργία ενός αγάλματος αφιερωμένου στον Άγνωστο τουρίστα, το είχε μάλιστα σκιαγραφήσει ως ένα άγαλμα κάποιου με ταξιδιωτικό σάκο στη πλάτη. Ο ποιητής Ρασούλης δεν εννοούσε άρον – άρον τη δημιουργία ενός γλυπτού αλλά την έκφραση ευχαριστίας στα εκατομμύρια τουρίστες που έχουν περάσει τα 50 αυτά χρόνια από το τόπο, προσδίδοντας την ανάπτυξη του σήμερα.

Εμείς εδώ, στον Άγιο Νικόλαο, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, πενήντα χρόνια μετά, ξέρουμε τι θέλουμε;

Προετοιμασία:

Όλες οι λεπτομέρειες αυτής της διοργάνωσης, θα πρέπει να έχουν κλείσει στο τέλος Αυγούστου και όχι τη τελευταία εβδομάδα πριν τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο ξένος επισκέπτης έχει μάθει να προγραμματίζει, αντίθετα με μας που είμαστε χύμα.

Οπότε από την αρχή του Σεπτέμβρη, έπρεπε να υπάρχει η αφίσα, να έχουν δημιουργηθεί διαφημιστικά για το ραδιόφωνο και το Internet, να έχουν κατακλυστεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να έχουν ενημερωθεί όλα τα ξενοδοχεία, με τη λογική ότι οι πελάτες τους είναι όλοι προσκεκλημένοι…..

Την ίδια ημέρα, αφού γνωρίζουμε ότι ο πεζόδρομος της 28ης Οκτωβρίου πλημμυρίζει από επισκέπτες εκδρομείς θα έπρεπε να έχει στηθεί εκεί κάποιο δρώμενο που θα παρέπεμπε στη Κιτροπλατεία.

Ακόμα, η ενημέρωση του επισκέπτη που φτάνει στη πόλη είναι τεχνικά εφικτή μέσω SMS, αλλά κανείς στο δήμο δεν θέλησε ποτέ ν’ ακούσει γι’ αυτή τη δυνατότητα.

Για όλα τα παραπάνω, δεν καταφέραμε να βγάλουμε τον τουρίστα από τα ξενοδοχεία και να τον φέρουμε στη γιορτή. Οι περισσότεροι θαμώνες ήσαν Έλληνες.

Η γιορτή αυτή καθ’ εαυτή.

Δεν γνωρίζω ποιανού ιδέα ήταν η έκφραση “street food”. Φαγητό του δρόμου ως πρόταση; Ναι ! βεβαίως! Η Κρητική κουζίνα να αντικαταστήσει το πρόχειρο φαγητό τα ξενόφερτα τοστ και χάμπουργκερ, μόνο που μια τέτοια αλλαγή θέλει επιμονή και υπομονή: δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο Μπαξεβάνης κατάφερε και συντόνισε όλο το εγχείρημα. Άλλωστε ο τρόπος που λειτουργεί στο χώρο δείχνει έναν άνθρωπο που σέβεται και αγαπά τη δουλειά του και τους συνεργάτες του. Επιπρόσθετα όμως χρειάζεται και η εξωστρέφεια όσων συμμετείχαν. Μια προσφορά στον επισκέπτη ενός μικρού ποτηριού ρακής ίσως, πριν την αγορά του κουπονιού για να απολαύσει την γεύση επί της ουσίας.

Καλώς βεβαίως μπήκε το αντίτιμο διότι σε προηγούμενες αντίστοιχες γιορτές, οι περισσότεροι εντόπιοι κατέβαιναν για να φάνει και σύντομα δεν υπήρχε τίποτα για τον επισκέπτη.

Το όλο στήσιμο θα έπρεπε να έχει απλωθεί τουλάχιστον μέχρι των γλυπτό των αδελφών Σωτηριάδη, το οποίο θα έπρεπε να φωτίζεται, αλλά.

Μουσικό μέρος.

Ο τόπος διαθέτει πολλούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα της δική μας, της Κρητικής μουσικής, κανείς εκ των οποίων δεν προσκλήθηκε. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα, οι ξένοι μας, αναζητούν αυτό το ελάχιστο αυθεντικό που μας έχει απομείνει. Εμείς τι τους σερβίρουμε;

Ας μην ξεχνάμε ότι ο απόηχος των ταινιών, Zorba the Greek, Ποτέ τη Κυριακή, που φτάνει ακόμα στις μέρες μας διατηρεί έναν μύθο τον οποίο εμείς δεν συντηρούμε.

Εν κατακλείδι:

Βασική ερώτηση: Θέλουμε να προβάλουμε την αυθεντικότητα του τόπου ή εμμένουμε στη λογική “ότι θέλει ο τουρίστας”.

Και αν θέλουμε να δώσουμε προς τα έξω αυτό που είμαστε, πως το επιτυγχάνουμε; Σίγουρα αποφασίζοντας όλοι μαζί αν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος ή Σαντορίνη, ή κάτι άλλο, δικό μας. Το συναποφασίζουμε και ρίχνουμε όλο το βάρος στην εξωστρέφεια και στη διαφήμιση με όλους τους τρόπους. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έχουν κατορθώσει στα Χανιά: να έρχονται οι επισκέπτες στον Άγιο Νικόλαο και να ψάχνουν Μπάλο και Ελαφονήσι.

Όταν μπει το νερό στ’ αυλάκι, τότε θα έχει νόημα και η γιορτή στις 27 του Σεπτέμβρη.

ΥΓ προς τον δήμο Αγίου Νικολάου και τον ΠΑΟΔΑΝ

Η εμμονή σε συγκεκριμένα πρόσωπα, πλέον, εγείρει ερωτηματικά ………

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos