παραλιακός Σητείας παρέμβαση αντιδημάρχου Λεβεντέρη
…. αποχαιρέτα την τη παραλία που χάνεις ….

Μόνο αποκρουστική για τον πολίτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ με αφορμή το θέμα της προστασίας του παραλιακού μετώπου. Μεγάλη ένταση για μια ακόμη φορά, φωνές, κραυγές, προσβλητικές εκφράσεις, ύβρεις, γραφικότητες και αποβολές από την αίθουσα.

Όλοι μας θα πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι το συμφέρον του πολίτη και το κοινό όραμα για ανάπτυξη αυτού του τόπου με τις μεγάλες δυνατότητες, προηγείται κάθε προσωπικού συμφέροντος και φιλοδοξίας.

Οι προτάσεις για την προστασία του παραλιακού δρόμου που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα είναι δύο. Η πρώτη αφορά τη μελέτη της Περιφέρειας για απλή στήριξη του περιφερειακού δρόμου και στη συνέχεια τη χρήση λιθορριπής μεγάλων ογκόλιθων στην ακτογραμμή μήκους 400μ, έργο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί σκληρή παρέμβαση  για την παραλία και την αισθητική του τοπίου.

Η δεύτερη αφορά τη γνωμάτευση αρχικά και στη συνέχεια μελέτη ή καλύτερα τελική συνδυαστική πρόταση 2 ή 3 επιστημόνων (περιμένουμε την έγγραφη απάντηση του κ. Καραμπά αν συμφωνεί ή όχι και γιατί με τη συγκεκριμένη μελέτη) για λογαριασμό της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, για τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με μικρότερους ογκόλιθους και αμμώδες υλικό από την κοίτη του ποταμού ή με χαλίκια μεγέθους 2,5 cm από νταμάρι, καθώς και τη στήριξη του τοιχίου.

Σύμφωνα όμως με επίσημο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά και άλλων ειδικών επιστημόνων υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της. Κατ΄ αρχήν δεν μπορεί να θεωρηθεί μελέτη ένα κείμενο χωρίς να υπάρχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναλυτική κοστολόγηση του έργου. Επίσης αμμοληψία και απόληψη φερτών υλικών από τον ποταμό Παντέλη χιλιάδων κυβικών μέτρων για τη μεταφορά και εναπόθεσή τους στην παραλία θεωρείται παράνομη. Για να αδειοδοτηθεί είναι απαραίτητο να προηγηθούν Μ.Π.Ε, έκδοση απόφασης ειδικών επιτροπών, Περιφερειάρχη ή από φορείς δημοσίου, όπως Υπουργείο Οικονομικών ή Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η έγκριση αβέβαιη. Χρονοβόρος επίσης θα είναι στη συνέχεια και ο προτεινόμενος τρόπος μεταφοράς των υλικών στην παραλία, είτε από τον ποταμό πολύ περισσότερο από αδειοδοτημένο νταμάρι (πιθανώς Άγ. Νικόλαο)ενώ κανένας δεν διαβεβαιώνει τι θα συμβεί όταν κατά τη  διάρκεια της εναπόθεσης τους πνέουν στην περιοχή άνεμοι της τάξης των 9 και 10 μποφόρ. Άραγε τι ποσότητες άμμου και χαλικιών θα τραβάει μαζί της η θάλασσα και τι ποσότητες από αυτά θα κατευθύνονται με δύναμη στο δρόμο κατά τη διάρκεια του έργου;

Μια τρίτη πρόταση του κ. Κατσικαλάκη για στατική ενίσχυση με τοιχίο αντιστήριξης και τσιμεντενέσεις, μπορεί να λύνει το θέμα της προστασίας του δρόμου, χρειάζεται όμως και εδώ πλήρη και ολοκληρωμένη μελέτη ενώ  δυστυχώς αντίκειται σε νόμους και διατάξεις μιας και μιλάμε  σύμφωνα με τους αρμόδιους μηχανικούς της Περιφέρειας για παρέμβαση σε κτίσμα εντός αιγιαλού.

Βεβαίως κοινή διαπίστωση όλων είναι η ανάγκη αδειοδότησης και κατασκευής του έργου, ανοιχτά του κόλπου της Σητείας σύμφωνα με τη μελέτη του Ι.Τ.Ε. Ένα έργο το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της ακτής μας, κόστους 2 εκ.€ το οποίο θα πρέπει να πιέσουμε όλοι μας να χρηματοδοτηθεί από το κεντρικό κράτος και να ξεκινήσει να υλοποιείται στην καλύτερη περίπτωση σε 1-1,5 χρόνο μιας και διαδικασίες αδειοδότησης από τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου θα είναι χρονοβόρες όπως συνηθίζει το Ελληνικό Κράτος και η γραφειοκρατία που το διέπει.

Στην τελευταία συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

<< Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του δρόμου με την όσο το δυνατόν ηπιότερη, ασφαλή και ανατάξιμη μέθοδο>>. Κάποιοι σκόπιμα διαστρεβλώνουν την απόφαση και την μετατρέπουν σε: << Ναι στη λιθορριπή και τους ογκόλιθους>>. Δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω.

Συμπολίτευση, αντιπολίτευση, φορείς και πολίτες αυτής της πόλης πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Καλές προθέσεις έχουν όλοι, προτάσεις υπάρχουν, άσχετα αν δεν είναι πλήρως υλοποιήσιμες. Ο καιρός όμως περνάει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αν δεν υπάρξει σύντομα λύση φοβάμαι ότι σε λίγους μήνες από τώρα στο δρόμο αυτό μπορεί να θρηνήσουμε θύματα. Την ύστατη αυτή στιγμή στέλνω μήνυμα αγωνίας και απόγνωσης προς την Περιφέρεια και όλους τους ενδιαφερόμενους και τους παρακαλώ να βρουν λύση που να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα και αίτημα, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συμπολιτών μας. Ας μελετήσουν καλύτερα τις προτάσεις-μελέτες από όπου και αν προέρχονται αυτές, ας συνεργαστούν μεταξύ τους βρίσκοντας ενδιάμεση ορθή λύση, ας παρακάμψουν όσο τους δίνεται η δυνατότητα νομοτεχνικά εμπόδια, ας συνεργαστούμε επιτέλους όλοι μαζί. Αν υπάρχει θέληση και διάθεση όλα μπορούν να συμβούν. Τώρα όμως, γιατί αύριο θα είναι αργά…..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos