περίπτερο λιμάνι
το λιμάνι του Αγίου Νικολάου δεν είναι ορατό πλέον στον επισκέπτη

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για τις προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του παραλιακού μετώπου του Αγίου Νικολάου. Είναι αποδεκτό ότι πρέπει να μπουν κανόνες για την καλύτερη  λειτουργία του, ενώ χρειάζεται και γενικότερη ανάπλαση, ιδιαίτερα τώρα που το Λιμενικό πέρασε στην ευθύνη  του Δήμου. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2008 ο Δήμος με την τεχνική του υπηρεσία είχε προχωρήσει σε σύμβαση  με το Πολυτεχνείο Κρήτης για μια ερευνητική εργασία που θα αντιμετώπιζε συνολικά το παραλιακό μέτωπο  από τον Όρμο  μέχρι τον Αλμυρό. Επίσης θα  υπήρχε και  πρόταση για διαμόρφωση  του Οικοπέδου που απαλλοτριώσαμε στο Λάκκο (Ελαιώνας). 

Υπήρξε έντονη αντίδραση από το ΤΕΕ ,από  στελέχη του Λιμενικού Ταμείου, που έδινε τα χρήματα  και άλλους,  για να μην προχωρήσει η μελέτη. Μερικοί μάλιστα είναι σύμβουλοι σήμερα. ‘Έγιναν αναφορές  στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης,  στο Ελεγκτικό κλπ.  Στην κορύφωση του ΕΣΠΑ δεν υπήρχε ο χρόνος για τη διαχείριση του θέματος με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, με αποτέλεσμα να ατονήσει και να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία. Τώρα θα είχαμε  όχι μόνο τη μελέτη αλλά  θα είχε γίνει και το έργο. Παράλληλα με το κούρεμα που ακολούθησε, το Λιμενικό έχασε και τα χρήματα που θα έβαζε. Αυτά για την ιστορία  πού πάντα είναι χρήσιμη και επηρεάζει και το παρόν μας. Τότε κινήθηκε παράλληλα και η κυκλοφοριακή μελέτη ώστε από κοινού να  αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Βασική ιδέα ήταν και είναι  η διαμόρφωση του μετώπου ώστε:

  1. Να κινούνται οι πεζοί απρόσκοπτα πλησίον της θάλασσας με διαμόρφωση πεζοδρομίων.
  2. Να ερευνηθεί η δυνατότητα ποδηλατοδρόμου.
  3. Να διευρυνθούν τα πεζοδρόμια ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα των εξεδρών. Οι επισκέπτες και οι καθήμενοι να απολαμβάνουν τη θάλασσα απρόσκοπτα. Αυτό άλλωστε είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης. Η μικρή κλίμακα, η γραφικότητα, η ωραιότητα.
  4. Να γίνουν παρεμβάσεις ήπιες με σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς θηριώδεις παρεμβάσεις. Άλλωστε το Λιμάνι έχει πάψει να είναι εμπορικό.
  5. Να καθορισθούν κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων για προστασία των καθήμενων με τρόπο που να εξασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση. Ήπιες κατασκευές για τους καθήμενους.
  6. Ακολουθεί ο δρόμος και διαμόρφωση πεζοδρομίων στην οικοδομική γραμμή.

Νομίζω πως τα παραπάνω αποτελούν ζητούμενα και σήμερα. Να αναλογιστούμε επίσης ότι μεσολάβησε η μεγάλη κρίση που έπληξε με βάναυσο τρόπο και τους επαγγελματίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Είχαμε επίσης μια μεγάλη Αλλαγή με το «βραχιολάκι» που έχει δραματικές επιπτώσεις στη δουλειά των καταστημάτων. Τα οποία τους περισσότερους μήνες δουλεύουν με τους επισκέπτες. Η εικόνα το βράδυ είναι απογοητευτική.

...ομπρέλες, στέγαστρα, θερμοκήπια, αλλά θέα τέλος ......
…ομπρέλες, στέγαστρα, θερμοκήπια, αλλά θέα τέλος ……

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ελκυστικός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπει μια τάξη. Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να μεταφέρει τους καθήμενους στην οικοδομική γραμμή,  οι οποίοι τότε θα βλέπουν τα αυτοκίνητα να διέρχονται από  μπροστά τους…  Ο καθένας  ας  γίνει επισκέπτης – πελάτης  και να κρίνει. Αυτό που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα μας , να μην το μετατρέψουμε σε μειονέκτημα.  Κανόνες ναι, μέτρα ναι, παρεμβάσεις ναι. Να προσέξουμε τους περιπατητές αλλά και εκείνους που δίνουν ζωή στα καταστήματα. Τους καθήμενους. Τα καταστήματα να λειτουργούν με κανόνες ισονομίας και  να έχουν επαρκή χώρο για να επιβιώσουν. Δεν έχουμε  και το μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων  στο Δήμο μας.. Αυτά όμως τα λίγα απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους. Η ικανοποίηση ενός καθήμενου επισκέπτη και πελάτη  δίπλα στη θάλασσα, είναι κέρδος για όλους μας και πρέπει να το στηρίξουμε. Δεν χρειάζονται εμμονές αλλά συζήτηση και σύγκλιση για κοινούς και δίκαιους κανόνες .

Δημήτρης Κουνενάκης

Πρ.  Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos