Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό ΚίνημαΘύμα συντεχνιών και το σύστημα υγείας

Το σύστημα υγείας νοσεί παντού και ο νομός μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η αναβολή της προσαρμογής στην κοινοτική οδηγία για 48ωρη υπερωριακή απασχόληση των γιατρών, με 6μηνιαίες νομοθετούμενες αναβολές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εργασιακές τους σχέσεις. Σημαντικά είναι και τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων, δίκαιων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, από τη μη ρύθμιση του συστήματος των εφημεριών τους.

Το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού έχει φθάσει σε οριακά σημεία. Συνεχόμενες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ. Απεναντίας προσλαμβάνεται κατά καιρούς προσωπικό με συμβάσεις έργου ολιγόμηνης διάρκειας, το γνωστό stage, που στοχεύει όμως στην εκπαίδευση των υπαλλήλων και πολύ λιγότερο στην υποστήριξη των υπηρεσιών με νέο προσωπικό. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, δυσλειτουργούν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, η ΜΕΘ κλπ. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα άλλα νοσοκομεία του νομού εξαναγκάζοντας το υπάρχον προσωπικό σε εξαντλητικά ωράρια και βάρδιες.
Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Κύρια αιτία των ελλείψεων αυτών είναι η τραγική καθυστέρηση που παρατηρείται στην κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών. Στο νοσοκομείο Σητείας δεν υπάρχει οφθαλμίατρος από το Μάρτιο του 2004, εκτός από μια περίοδο δύο μηνών. Παρόμοια είναι και η καθυστέρηση στην κάλυψη ιατρικών θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου, στα γνωστά αγροτικά ιατρεία, με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσφορά υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της περιφέρειας και της υπαίθρου. Πολλές φορές, λόγω έλλειψης συντονισμού, παρατηρούνται συγχρόνως κενές θέσεις σε διπλανά περιφερειακά ιατρεία αφήνοντας ακάλυπτες ολόκληρες γεωγραφικές περιφέρειες.
Πέραν όμως των ελλείψεων, ακόμα και το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δε χρησιμοποιείται για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου κλινικές με τρεις ειδικευμένους γιατρούς δεν καλύπτουν ολόκληρο το μήνα με εφημερεύοντα γιατρό. Παρομοίως, κλινικές με δύο γιατρούς δεν καλύπτουν το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Ποιος όμως θα ασχοληθεί με τους ασθενείς που έχουν ανάγκη; Ουδείς ενδιαφέρεται.
Επιπλέον, τα προγράμματα εφημεριών καταρτίζονται χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ημέρες χωρίς εφημερεύοντα γιατρό κάποιας ειδικότητας σε όλα τα νοσοκομεία και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη να μεταφέρονται στο Ηράκλειο με προσωπική τους ταλαιπωρία και αντίστοιχη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ.
Οι χειρουργοί του νοσοκομείου Σητείας μέχρι τις αρχές του 2008 εκτελούσαν ενδοσκοπήσεις. Ποια ήταν τα αιτήματα τους που δεν ικανοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και ανέστειλαν την εκτέλεση των ενδοσκοπήσεων που προσέφεραν τόσα χρόνια οικιοθελώς, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι προς τούτο; Με το λανθασμένο όμως αυτό χειρισμό της διοίκησης οι περισσότεροι ασθενείς της περιοχής αλλά και του νομού μεταφέρονται στο Ηράκλειο για μια ενδοσκόπηση.
Ο νομός μας είναι ίσως ο μοναδικός νομός της Ελλάδας που δεν διαθέτει βασικές ιατρικές ειδικότητες στα δημόσια νοσοκομεία, όπως είναι η γαστρεντερολογία, η ψυχιατρική και η ενδοκρινολογία. Ούτε συζήτηση βέβαια δεν γίνεται για νευροχειρουργική, αγγειοχειρουργική, ρευματολογία κλπ.
Ακόμη όμως και οι κομματικές παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει τραγελαφικές εικόνες στη λειτουργία του συστήματος. Στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η θέση του δ/ντη της οφθαλμολογίας κατελήφθη από γιατρό ο οποίος δεν εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις της ειδικότητας του. Οι ασθενείς λοιπόν από όλο το νομό για μια εγχείρηση καταρράκτη, ή πτερυγίου είτε πρέπει να περιμένουν έξι μήνες στην ουρά για χειρουργείο στην Ιεράπετρα, είτε να μεταφερθούν στο Ηράκλειο σε δημόσιο ή κυρίως σε ιδιωτικό κέντρο.
Η πιο προκλητική όμως συμπεριφορά παρατηρείται στη Σητεία, όπου γιατρός, σύζυγος στενού συνεργάτη του γραφείου του υφυπουργού κ. Πλακιωτάκη συμμετέχει και αμείβεται με το μέγιστο δυνατό αριθμό εφημεριών, δεκαπέντε εφημερίες ετοιμότητας μηνιαίως. Η αντίστοιχη προσφορά της συγκεκριμένης γιατρού σε επίπεδο εφημερίας είναι ελάχιστη για να μην πούμε μηδενική, όπως δείχνουν τα πεπραγμένα του νοσοκομείου. Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία κίνησης των κλινικών και των ιατρείων του νοσοκομείου για το 2007, οι δύο γιατροί του ιατρείου αυτού εξέτασαν ολόκληρο το χρόνο τέσσερις μόνο ασθενείς σε επίπεδο εφημερίας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και το 2008, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η δεύτερη γιατρός, που είναι και η διευθύντρια του ιατρείου, συμμετέχει και αμείβεται μόνο με τέσσερις εφημερίες ετοιμότητας το μήνα. Το πρόγραμμα εφημεριών όμως καταρτίζεται όχι μόνο με βάση τις επιθυμίες των γιατρών αλλά κυρίως με βάση τις ανάγκες των ασθενών της περιοχής. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, στο νοσοκομείο άλλες ανάγκες σε εφημερίες, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με τα χρήματα αυτά; Κύριοι, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο.
Τα γνωρίζει αυτά ο κος Πλακιωτάκης ή μήπως ξεχάσαμε το ‘‘σεμνά και ταπεινά;’’
Και κάτι από την επικαιρότητα. Ο υπουργός υγείας κος Αβραμόπουλος έχει επισκεφτεί δύο φορές το νομό μας τους τελευταίους μήνες για θέματα του υπουργείου του. Παρ’ όλα αυτά δεν επισκέφτηκε κάποιο νοσοκομείο, να συναντηθεί με φορείς να ενδιαφερθεί για πιθανά προβλήματα, να ελέγξει την πορεία τους. Μήπως θεωρεί ότι όλα πάνε καλά;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos