εικόνα πολιτισμού !

Εικόνα του Αγίου Νικολάου

Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίληψη που έχει για τη καθαριότητα για δεκαετίες ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Και προσπαθεί με διάφορα κόλπα και τερτίπια, η εκάστοτε δημοτική αρχή να πάει παραπέρα, μη θέλοντας να λάβει αποφάσεις ουσίας που θα λύσουν μια και καλή το πρόβλημα, διότι θα πρέπει να «είμαστε ευχάριστοι σε όλους», «μη θέλοντας να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι».

Και εξηγούμαι:
Από ύπαρξης του Δήμου, η αποκομιδή γινόταν από τις συνήθεις μισερές και μίζερες υπηρεσίες του, οι οποίες πάντα ήταν καταφύγιο «αναξιοπαθούντων» αλλά και τεμπέληδων, τους οποίους ο δημότης πλήρωνε για να κάθονται και να πίνουν καφέ κρυμμένοι στους θάμνους έως ότου ολοκληρωθεί το ωράριο.
Όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, μαζί με τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εμπλέξει ιδιώτη εργολάβο, όπερ και εγένετο μέχρι 31/10/2008. Κουτσά στραβά, κάτι έγινε, αλλά από τη μια η εμπλοκή του εργολάβου σε πολλούς δήμους, από την άλλη οι κακές συνήθειες των κατοίκων, η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και επιβολής ποινών στους αναίσθητους, τα αποτελέσματα δεν ήσαν τα αναμενόμενα, σίγουρα όμως ήταν καλύτερα από όσα κατάφερνε η υπηρεσία του Δήμου.
Και «ξαφνικά», φτάνει στο τέλος η εργολαβία, λες και δεν γνωρίζαμε την ημερομηνία, δεν γίνεται καμία προετοιμασία για την διάδοχη κατάσταση και έτσι ακόμα και αυτή την ώρα η φωτογραφία είναι αληθινή, σε έναν παράλληλο κεντρικού δρόμου.
Από την άλλη, παρά την απόφαση για ανανέωση της σύμβασης για άλλα δύο χρόνια με τον ιδιώτη, μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αφού ο εργολάβος είναι απλήρωτος εδώ και καιρό. Αλλωστε "διαχρονική αξία" των δημοτικών αρχών του Αγίου Νικολάου είναι να κάνουν πολιτική στη πλάτη των επαγγελματιών, καθυστερώντας αδικαιλόγητα τις πληρωμές. Σε συνδυασμό δε με τους ρυθμούς που δουλεύουν οι υπηρεσίες και τη προσωπική πολιτική (!) που ασκούν μερικοί δημοτικοί υπάλληλοι, μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί.

Και το κερασάκι:
παρά την ενημέρωση για την ανακύκλωση, οι κάδοι μαζευόντουσαν συλλήβδην από όλα τα απορριμματοφόρα, οπότε ποια ανακύκλωση; αφού μόνο ένα ειδικό απορριμματοφόρο υπάρχει και όλα καταλήγουν στη χωματερή; Μάλιστα, εργάτης καθαριότητας έρβισε δημοτικό σύμβουλο που τον παρατήρησε γι’ αυτό!

Οπότε ρωτάω ξανά: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ή ΧΑΒΑΛΕΣ;
Είναι πλέον στο χέρι της Δημοτικής Αρχής να μας πείσει ότι δεν αστειεύεται.

Γιώργος Τουτουδάκης

Υ.Γ. Στις 16 Οκτωβρίου, επιτροπή του Ταμείου Συνοχής, πέρασε διαδοχικά από τους ΧΥΤΑ, Σητείας, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου. Οι άνθρωποι έφριξαν από τη κατάσταση των ΧΥΤΑ Σητείας και Αγίου Νικολάου, οι οποίοι μόνον χωματερές μπορούν να χαρακτηριστούν, αντίθετα εντυπωσιάστηκαν από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

Τι έχουν να μας πουν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Σητείας, τώρα που προμηνύεται περικοπή χρηματοδοτήσεων, ίσως και πρόστιμα;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos